TBMM’sinden Gelen KKTC’i Tanıtım Önerisi

ads ads ads ads
15/11/2017

ads

Eşref Çetinel Eşref Çetinel


En büyük özlemimdir. Bir sabah, tuşlarına hınçla vurduğum için her iki üç ayda bir yenisini almak zorunda kaldığım “klavyemin” başına oturduğumda, Kıbrıs siyasi sorunuyla ilgili yazacak bir konu bulamamak!  Dün yine bu umutla oturduydum klavyemin başına! Her sabah Mağusa surlar içine giderken  Gülseren yolundaki Şehzade Market’ten  saat yedide aldığım  gazeteleri bir iki saat sonra eve dönüşümde önüme serdim ama zaten akşamdan biliyordum: “Kaç zamandır  siyasi sorunla ilgili tek yaprak kımıldamıyordu! Dillere pelesenk seçim konuşuluyor, adaylığını koymayanlarla koyanların adları etrafında yorumlar yapılıyordu…

KISACA siyasi sorun çekip gitmiş!  Sn. Akıncı bile kulvar değiştirerek  UBP’nin aylardır Yüksek Mahkemeden dönen karar tasarılarına nazire, bu kez de  “Sağlık Çalışanları Döner Sermaye Yasasını” imzalamayarak, yeniden incelenmesi için geri göndermelerle uğraşıyor..  Ve zaten o “yasa” da Anayasa Mahkemesinden dönüyor kadük hale geliyor!

BUNLARI düşünürken gazete sayfaları arasına sıkışmış habere tosladığımda, önce şaştım sonra aptallaştım! Nihayet “her dara düşenin görmek istediği, her bahtı karanın, her yardım umanın kapısına dayandığı Ankara’dan bir haberdi bu ve özetle şöyleydi:

“CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz TBMM’inde düzenlediği bir basın toplantısında ‘Türkiye’nin artık KKTC’nin tanınmasını gündeme almasını bu tanıtımla ilgili bir özel temsilci atamasını öneriyor ve  bunun zamanı geldi” diyordu!

Şaşkınlığım Uzun süredir o Meclis’ten bir “Kıbrıs” lafı işitmemişliğimin reaksiyonuydu!  “Yoksa dedim artık Türkiye,  Rum ve  Yunan tarafıyla kısır döngülü sürgit dalaşma ve kavgaların yerine “KKTC’i tanıtma yönünden çoktan gerçekleşmesi gereken aktif politikayla propagandaya mı dönecek?”

ÖYLEYSE  Sn. Akıncı, ilgili ülkelerin kulaklarını daha çok açıp dikkatleri soruna daha çok çekmek  için TBMM’deki bu öneriye desteğini beyan etmelidir..  Gerekirse ayni paralelde KKTC’de de bir “tanıtma kurulu” oluşturarak ve dış ülkelerdeki Türk lobilerini de harekete getirerek bu konuda aktif politikaya geçilmelidir..

Yoksa sittin sene daha tanınmışlığının rahatlığındaki Güney’in  boynumuza geçirdiği “müzakereler yularının” tutsaklığında  çektiği yere gitmek kaderini yaşamaya devam edeceğiz!

_______________________________________________________________________________

    VATANDAŞLIKLAR VE YİNE O “OY AVCILIĞI!

Tükürdüğümüzü yalayacak değiliz! Bu nedenle yıllar öncesinde başlayan yakınmamızı hatırlatıp diyeceğiz ki “cemaat esamesindeki bir toplulukla devlet olmaz!”        Nitekim “çalışanı kadar emekli külfeti” çeken KKTC de başından beridir “gelirler giderler dengesi bozuktur! Çünkü “azlıkla” ifade edilen nüfus  devlet çarklarını çeviremiyor!  “Kurumların da içini boşatıyor!”

Düşünün ki 1974 Barış Harekâtında  Mağusa’da savaş sırasında 2 yüz mücahit var yada  yoktu. O yıllarda zaten tüm adanın nüfusu en kabadayısından 130 bindi! 130 bin kişiyle devlet iddiasında parmağınızı bile oynatamazdınız! Kısaca nüfusa ihtiyacımız vardı.  Hem Rum’un malının Maraş gibi kadavra haline gelmemesi için iskânlaştırmaya hem de üretime başlanabilmesi için..

“VATANDAŞLIK” olayı bu zorunluluğun sonucudur. Fakat her şey gibi ve  onca uyarılara karşın, “vatandaşlığı” da KKTC’nin “faydasına” değil,  “zararına” çalışan bir büyük sorun haline getirdik!

Mesela İlber Ortaylı’nın da vurguladığınca “TC’nin Güneyin’den nüfus kaydırması yerine  Bulgar göçmenlerine fırsat verilmesi hem işbilirlik hem de uyum yönünden çok daha sağlıklı olabilirdi.  Bu nüfus kaydırması politikasına önem verilmediği içindir ki Kuzey   43 yılın büyük bölümünü kısır bir döngü rant ekonomisiyle geçirdi, büyümek yolunda  çok kaybetti!

HAYIR sorun “vatandaş yapılan şahıslardan” dolayı değil; vatandaşlık dağıtanlardan  dolayıdır!   Çünkü vatandaşlık yasasına karşın  “her seçim döneminde gayri yasal uygulamalarla  dağıtılan vatandaşlıklar sandığa atılacak  oya tahvil ediyorlar!”

Nitekim seçim sathı mailine girildikte  “resmen oy avcılığına yönelik vatandaşlık vermeler  yine gemi azıya aldı! Hem de “elekten geçirip sağlamlarla çürükleri ayırmadan!”

TABİ     ki  bazı sol kafalar gibi  TC’den yanlışlıkla adaya sinek gelse niçin geldi diye yollara düşüp protesto edecek bir tutumun insanı değiliz elbet vatandaşlıklar da verilecek diyoruz..

Ancak “olay” vatandaşlık verilirken “nasıl olursa olsun yeter ki sayelerinde oylar bize aksın” pespayeliğinden kurtarılmalı,  layık olanlarla  olmayanlar yasalar içinde ciddiyetle ayırt edilmelidirler..  İstenen sadece budur

_______________________________________________________________________________

KISACA TAKILDIĞIM: (KKTC’İ KUTLAMA SAHTEKÂRLIĞI!)

Bugün KKTC’nin 23. kuruluş yıldönümüdür. Yukarıda “bugüne tırnaklık atıfta bulunmadan, TBMM’den gelen KKTC’i artık tanıtalım” önerisini yorumlamaya çalıştım. Ötesine dilim varmadı! Çünkü 24 yıldır KKTC’i yaşatıp kalıcılaştırmak için değil; süreklilik kazanan müzakerelerle lağvetmek için masalardan masalara koşturuluyor!            Hatta gün geliyor Annan planı referandumunda bu amaca Türk tarafı evet diyerek varırken, Rum tarafı “hayır” diyerek oyunu bozuyor!

FAKAT yenilgiye doymayan güreşçi gibi müzakere masasından bir başka müzakere masasına koşan Türk tarafı, Crans Montana’lara kadar taşınıp KKTC’nin nasıl canına okuyacağının son ve büyük operasyonunu gerçekleştiriyor fakat yazık, çok yazık yine beceremiyor!

VE bu büyük talihsizliğin, bu büyük kadersizliğin sukûtu hayalinde “KKTC’nin 24. yıldönümünü şerhen ve kerhen  kutlamak zorunda kalıyor!” Vah vah!

HiÇBİR devrede yaşasın KKTC demedim. Ama gönülden inandım! Fakat hiç bir devrede ne gönülden ne kalpten KKTC’ye inanmayanlar, onu masada “federasyona” dönüştürüp canına okumak için 24 yıldır uğraşırlarken bugün “kuruluş yıldönümünün kutlamasına da katılacaklardır, nutuklar da atacaklardır!”

BU bir sahtekârlıktır!

15/11/2017 13:29
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: TBMM’sinden Gelen KKTC’i Tanıtım Önerisi, Eşref Çetinel
MANŞETLER

HK Eşref Çetinel

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.