TC ve KKTC Arasında İşbirliği

ads ads ads ads
27/08/2015

ads
TC ve KKTC Arasında İşbirliği

 Türkiye Cumhuriyeti (TC) Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Dışişleri Bakanı Emine Çolak’ın geçtiğimiz gün bilişim konusunda imzaladığı işbirliği protokolüyle ilgili çalışma yapmak üzere beraberindeki teknik heyetle dün akşam KKTC’ye geldi.

Emine Çolak, “Dışişleri Bakanlığı’nın bilişim altyapısının güçlendirilmesi”, “güvenli ve süratli iletişim sağlanması”, “bakanlık arşivinin dijital ortama aktarılması” gibi hedefler içeren proje için ülkeye gelen Bakan Yardımcısı Koru ve heyetini kabul etti.

ÇOLAK: “BİZİM İÇİN ÖNEMLİ BİR GÜN”

Dışişleri Bakanlığı’nda bugün gerçekleşen kabulde ilk sözü alan Çolak, “Bugün bizim için önemli gün” diyerek, projenin KKTC Dışişleri Bakanlığı’na güvenli bir bilişim altyapısı oluşturmak üzere hazırlandığını, bunun örneğinin Türkiye’de olduğunu söyledi.

Proje sayesinde hantal malzemenin pratik hale geleceğini, gerek Dışişleri Bakanlığı’ndaki, gerekse yurtdışı temsilciklerindeki bilgiye güvenli ve hızlı şekilde ulaşılabileceğini kaydeden Dışişleri Bakanı Emine Çolak, “Alacağımız teknik ve fiziki destek çağdaş teknolojiyi en hat safhada kullanabilmemiz için önemli” dedi.

BAKAN YARDIMCISI KORU PROJE HAKKINDA DETAYLI BİLGİ VERECEK

TC Dışişleri Bakanlığı ile güçlü ilişkilerin sürmesinin ve genişletilmesinin kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Çolak, “Teknik yönden, belki de KKTC şartlarında güçlük yaşanacak hususlarda alacağımız teknik ve fiziki destek bizim için önemli” ifadesine yer verdi.

Konuşmasında, ekiplerin gün içinde teknik düzeyde çalışma yapacağı bilgisini de veren Dışişleri Bakanı Emine Çolak, öğleden sonra Bakan Yardımcısı Koru’dan projenin nasıl çalışacağı, bakanlığa ne gibi avantaj sağlayacağını dinleyeceklerini söyledi.

“SİYASİ MEVKİLER GEÇİCİ… KALICI OLAN KURUMLAR VE PROJELER…”

Çolak konuşmasında, siyasi mevkilerin geçici, kurumların ve böyle projelerin kalıcı olduğunu da vurguladı.

KORU: “BAŞARISIZLIĞI BİR SEÇENEK OLARAK GÖRMÜYORUZ”

Kabuldeki konuşmasında proje hakkında detaylı bilgi veren Bakan Yardımcısı Koru, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin ile aylardır bu proje üzerinde beraber çalıştıklarını vurguladı.

Koru, kendi ekibini de tanıttığı konuşmasında, “Proje için ciddi bir çalışma yürütülüyor. Başarısızlığı bir seçenek olarak görmüyoruz” dedi.

GÜNLÜK ÇALIŞMALARDA IT TEKNOLOJİSİ…

TC Dışişleri Bakanlığı olarak bilişime ve güvenliğe önem verdiklerini vurgulayan Bakan Yardımcısı Naci Koru, günlük çalışmalarda IT teknolojisinden yararlanmaya verdikleri önemden söz etti.

Özellikle son yıllarda geliştirdikleri bazı uygulamalar olduğundan söz eden Koru, “Yurtdışındaki 228 temsilciliğimizle merkez birimleri arasında çok hızlı çalışan, hem açık hem de gizli yazışmalarımız için kullandığımız sistemler var” dedi.

“DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN ARŞİVİNİN DİJİTAL ORTAMA AKTARILMASI…”

Naci Koru, KKTC Dışişleri Bakanlığı’nda bilişim projesini hayata geçirmeyi hedeflemekteki amaçlarını, “Dışişleri Bakanlığı’nın bilişim altyapısının güçlendirilmesi”, “dış temsilciliklerle merkez arasındaki iletişimin güvenli ve süratli ortamda yapılması”, “Dışişleri Bakanlığı’nın arşivinin tamamen dijital ortama aktarılması” olarak sıraladı.

“PROJEYE BİRAZ HIZLI BAŞLADIK…GEREĞİNİ YERİNE GETİRMEK İSTİYORUZ”

“Projeye biraz hızlı başladık. Protokolü imzaladıktan 2 gün sonra buraya geldik ve bunun gereğini yerine getirmek istiyoruz” diyen Koru, KKTC’de bulunacakları 2 günde teknik heyetin bakanlığın bilişim konusundaki alt yapısıyla ilgili incelemelerde bulunacağını söyledi.

“ELİMİZ BOŞ GELMEDİK”

TC Dışişleri Bakanı Yardımcısı Koru, şunları da kaydetti:

“Bu iki günde sadece araştırma yapmayacağız. Elimiz boş gelmedik. Yaklaşık 2 aydır üzerinde çalıştığımız ve KKTC Dışişleri Bakanlığı’na kurmayı düşündüğümüz bir proje var. O projenin bir örneğini beraberimizde getirdik.”

“BAKANLARIN İŞBİRLİĞİ İRADESİ ÇOK SAĞLAM”

Türkiye’ye döndükten sonra neler yapılacağının masaya yatırılacağını, önerilerin iletileceğini kaydeden Koru, “Önümüzdeki dönemde işbirliğimizi her aşamada ve her alanda daha da geliştireceğiz. Sizin ihtiyaçlarınıza göre size her türlü desteği sağlayacağız. Bakanların bu konudaki iradesi çok sağlamdır. KKTC ile TC Dışişleri bakanlıkları arasındaki işbirliği zaten uzun süredir devam ediyor. Amacımız bunu daha güçlendirmek” şeklinde konuştu.

“MİSAFİRPERVERLİKLE AĞIRLANDIK”

Adaya geldikleri andan itibaren misafirperverlikle ağırlandıklarını ifade eden Naci Koru’ya Çolak’ı ziyareti sırasında TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da eşlik etti.

Emine Çolak’ın kabulünde Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin, Dışişleri Dairesi Genel Müdürü Kemal Köprülü ve Özel Kalem Müdürü Hüseyin Özel hazır bulundu.

27/08/2015 15:02
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: haber
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.