Tel Aviv'de tansiyon yükseldi

ads ads ads ads
04/05/2015

ads
Tel Aviv'de tansiyon yükseldi



İsrail vatandaşı Etiyopya asıllı Yahudiler, şehirdeki bazı ana yolları trafiğe kapatarak, "siyah değil, beyaz değil, hepimiz insanız", "Irkçılığa ve ayrımcılığa hayır" ve ""Artık söz değil eylem istiyoruz" şeklinde slogan attı. Bazı İsrailli aktivistler de eyleme destek verdi.





Göstericilerin, polis şiddetini ve kelepçeli tutuklamaları simgelemek üzere ellerini başlarının üzerinde çapraz şekilde bağladığı gözlendi.



POLİS MÜDAHALE ETTİ



İsrail polisi protestonun başında, eylemcilere müdahale etmemeyi tercih etti.

Polisin, Tel Aviv'in merkezi caddelerinden Ayalon yolunun açılmaması halinde göstericileri zor kullanarak dağıtacağını duyurmasının ardından protestocular Rabin Meydanı'na yürüdü. Bu esnada Azrieli Kulesi yakınlarında polisle göstericiler arasında arbede yaşandı.



Rabin Meydanı'da toplanmayı başaran kalabalığa ise polis biber gazı ve ses bombaları ile müdahale etti.



Görgü tanıkları, polisin eyleme destek veren bazı aktivistleri, "kalabalığı gösteriye son vermemek" yönünde kışkırtmakla suçladığını belirtti.



Kudüs'te perşembe akşamı ırkçılık karşıtı protesto düzenleyen binlerce Etiyopyalı Yahudiye, İsrail güçleri ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve TOMA'larla müdahale etmişti. Protestocuların taş ve pet şişelerle karşılık vermesi üzerine 2 polis ve 12 gösterici yaralanmıştı





ARAP MİLLETVEKİLLERİNDEN EYLEME DESTEK



Öte yandan gösteriye İsrail meclisindeki Birleşik Arap Listesi Başkanı Eymen Avde, Siyonist Birlik milletvekili Stav Shaffir, Etiyopya asıllı ilk kadın milletvekili olan Pnina Tamano-Shata ve bazı diğer siyasetçiler de katıldı.



Tamano-Shata, İsrail'in Kanal 2 televizyonuna yaptığı açıklamada, İsrail'de yetişen genç Etiyopyalı kuşağın haklı olarak eşit imkanlar talep ettiğini söyledi. Tamano-Shata, "(Etiyopya asıllı Yahudiler) genç yaşlardan itibaren ayrımcılığa maruz kalmaktan bıktılar" ifadesini kullandı.



Arap Listesi Başkanı Avde de cuma günü Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Arap bir İsrail vatandaşı olarak, gözünü ırkçılık bürümüş bir polisin karşısına çıkıp gösteri yapmanın nasıl bir duygu olduğuna yabancı değilim. Etiyopyalı gençler protesto düzenlerken polis saldırmaya, gaz atmaya ve tutuklamaya başlayınca ne hissettiklerini hayal edebiliyorum. Hiçbir ayrımcılığın olmadığı, eşit ve demokratik bir toplum hem bizim hem de sizin ortak mücadelenizdir" değerlendirmesinde bulundu.



Bir diğer İsrailli Arap milletvekili olan Basil Gattas da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Irkçı polise karşı hep birlikte gösteri yapma" çağrısında bulunmuştu.





Öte andan İsrail Başbakanı Binyamim Netanyahu'nun yarın Etiyopya Yahudi toplumu temsilcileri ve polis şiddetine maruz kalan Etiyopya asıllı İsrail askeri Damas Pakada ile görüşeceği öğrenildi.



Polisin ırkçı uygulamalarını protesto eden binlerce Etiyopyalı Yahudi, Perşembe günü Doğu Kudüs'teki İsrail Emniyet Müdürlüğü önünde toplanmalarının ardından sloganlar eşliğinde Batı Kudüs'e doğru yürüyüşe geçerek, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun evine gitmek istemişti.



Polisin protestoculara müdahale etmesinin ardından Netanyahu, göstericilere sükunet çağrısında bulunarak, "Etiyopyalı askeri dövenler adalet karşısına çıkarılacaktır ancak kimse kendini kanun yerine koymasın. Etiyopya asıllı Yahudiler bizim için saygıdeğerdir ve İsrail onların topluma katılması için büyük çaba sarfediyor. Gelecek hükümet de bunu yapmaya devam edecek" açıklamasını yapmıştı 

04/05/2015 07:54
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: israil, Protesto, Tel Aviv, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.