Tepetaklak olan buz dağının görüntüleri büyüledi

ads ads ads ads
22/01/2015

ads
Tepetaklak olan buz dağının görüntüleri büyüledi

Antarktika'da çekilen bu buz dağı fotoğraflarında, nadiren şahit olunan bir görüntü var.

Titanik severlere bir iyi bir de kötü haberimiz var…



Önce iyi haberi verelim de yüzler gülsün… Batmayacağı iddia edilen Titanik, daha ilk seferinde bir buz dağına çarpmış ve Atlantik’in derin sularını boylamıştı. Filmi Oscar’a doymayan bu devasa gemi, Rose ve Jack’in de katkıları sayesinde geniş bir hayran kitlesi elde ederken, buz dağları da seyirciler tarafından ağır beddualara maruz kalmıştı. Merak etmeyin; beddualarınız tuttu!



Yazılım tasarımcısı ve film yapımcısı olan Alex Cornell, Antarktika’da ters dönmüş bir buzdağını görüntüledi. Geçtiğimiz Aralık ayında Antarktika’da bir sefere çıktığı sırada çektiği görüntülerde, yakın zamanda ters döndüğünü düşündüğü bir buz dağına rastlamıştı. Bu görüntüleri internette paylaşan Cornell’in fotoğraflarında görülen bu olağanüstü olay, filmi seven insanlara ‘Evet be! İyi olmuş’ gibi tepkiler verdirtebilir. Öte yandan buz dağının ters dönmüş hali, normal halinden daha güzel ve daha hoş bir görüntüye sahip.

İçinde açık mavi, siyah ve turkuaz gibi renkleri barındıran çarpılmış buz dağı, büyüleyici bir görüntüye sahip. Fstoppers sitesine yaptığı açıklamada Alex Cornell, ‘ters düz olmuş buz dağının yeryüzüne ait bir şeyden çok, uzaydan kopup gelmişe benzediğini’ söyledi.



Tazmanya’daki Antarktika İklim ve Ekosistem İşbirliği Araştırma Merkezi'nde ‘Deniz Buzulbilimci’ olarak çalışan Dr. Jan Lieser, konu hakkında Sydney Morning Herald gazetesine bir röportaj verdi. Buz dağlarının hava kabarcıklarını hapsettiğini, bu yüzden de normal renginin beyaz olduğunu söyleyen Dr. Lieser, ters duran kısımda ise hava kabarcıklarının bulunmadığını açıkladı.



Yani buzdağının su üstündeki kısmı, suyun altındaki kısma o kadar çok baskı yapıyordu ki, aşağıdaki bölümde hiçbir hava kabarcığı kalmamıştı.



Buz dağının nasıl ters döndüğü konusunda Dr. Lieser şunları söylüyor; “Bizler aslında bir buzdağının yalnızca yüzde 10’luk kısmını görebiliyoruz. Buzdağının kütlesinin büyük bir bölümü, suyun yüzeyinin altında bulunuyor. Su altında kalan kısım zamanla eriyor ve buz dağının dengesi bozuluyor. Bu yüzden de buzdağı yavaş yavaş ters dönüyor. Ancak bunun ne zaman olacağını kimse bilemiyor.”



Buzdağlarının erimesi ve ters dönmesi, aslında sıklıkla yaşanan bir durum. Ancak şu ana kadar çok az kere görüntülenebildi. Aşağıda bulunan ve 2012 yılında çekilen video, bu dönüşlerin sonucunda tsunami benzeri dalgaların oluşabildiğini gösteriyor. Arjantin’deki Uppsala Buzulu’nda çekilen ve yaklaşık 2.5 milyon kez izlenen videoda, ters dönmekte olan dev bir buzdağını görebiliyoruz.





Çeviri: Fırat Gürsoy / Radikal

22/01/2015 16:41
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Arjantin, haber, Beyaz, Mavi, Röportaj, Gemi, Hava, İddia, film, yazılım, zaman, Aralık
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.