Tetik parmak ev kadınlarını vuruyor

Parmağın kilitlenmesiyle birlikte yoğun ağrıya neden olan “tetik parmak” hastalığı ev işleri nedeniyle ev kadınlarında daha sık görülüyor ve yaşam kalitesini önemli oranda düşürüyor.

ads ads ads ads
22/07/2017

ads
Tetik parmak ev kadınlarını vuruyor

Tetik parmak hastalığının, eliyle çok iş yapanlarda görüldüğünü belirten Çukurova Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Tuğhan Kalkan, çözümünün ise basit bir operasyondan geçtiğini anlattı. 

Dr. Kalkan, bu hastalığın en büyük önleminin 'iş yapmamak' olduğunu kaydetti. 

Genellikle ev kadınlarının en çok yaptığı bez sıkmak, halı silmek, yer temizlemek, tencere, çaydanlık tutmak gibi hareketlerin 'tetik parmak' hastalığına neden olduğunu kaydeden Dr. Kalkan, “Eliyle çok yoğun iş yapan kişilerin elindeki tendonlarında oluşan kistler ve bunların oluşturduğu hareketliliğin kısıtlanması tetik parmak hastalığına yol açıyor” diye konuştu.

“AMELİYATLA TENDONUN RAHATLAMASINI SAĞLIYORUZ”

Tetik parmak hastalığında parmağın büküldüğü anda geri açılamadığını ifade eden Dr. Kalkan, hastalığın çözümüne ilişkin şu bilgileri aktardı:

“Ev hanımlarının yanı sıra bilgisayarda çok çalışanlarda, tarla-bahçede çalışanlarda, terzilerde yoğun görülen bu hastalığın çözümü basit bir cerrahi müdahaleden geçiyor. İnsanlar bu müdahaleden korkabiliyor ama müdahaleden sonra 1 hafta, 10 gün içerisinde hasta normale dönüyor. Ameliyat sırasında eldeki A1 olarak adlandırdığımız yeri gevşeterek tendonun rahatlamasını sağlıyoruz. Tendonun aşırı kullanımıyla olan harabet tendonun istirahatini gerektiriyor.”
 

22/07/2017 16:24
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Tetik parmak, sağlık, hastalık
MANŞETLER

HK SAĞLIK

Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası

HK SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Planda; sağlıklı yaşam hakkının korunmasından, tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden, özel gereksinimli bireyler ve yaşlılara yönelik hizmetlere uzanan birçok başlık yer alıyor. 2022 itibarıyla 27 bin 762 olan aile hekimliği birimlerinin sayısının da 36 bin 383'e çıkartılması hedefleniyor.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.