Ticaret Odası Başkanı Toros, AB Yetkilileriyle Görüştü

ads ads ads ads
24/01/2015

ads
Ticaret Odası Başkanı Toros, AB Yetkilileriyle Görüştü

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, AB Komisyonu Bölgesel Politikadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Normunds Popens ve Kıbrıs Türk Masası Şefi Michale Di Bucci ile bir araya geldi.

Odadan verilen bilgiye göre, Kıbrıs Türk Masası’nın, Genişlemeden, Bölgesel Politikalar Genel Müdürlüğü'ne alınmasının ardından yapılan ilk ziyaret olan görüşmede Fikri Toros, Ticaret Odası’nın AB ile olan işbirliği hakkında detaylı bir bilgilendirme yaparak, özellikle gündemde olan Doğrudan Ticaret Tüzüğü, Hellim’in coğrafi işaret tescili, uyum sürecinin hızlandırılması ve Yeşil Hat Tüzüğü kapsamının genişletilmesi gibi konulara ilişkin odanın ivedi beklentilerini aktardı.

Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün “Avrupa vatandaşı” olarak kabul edilen Kıbrıslı Türklere, AB ile doğrudan ve dolaysız olarak ticaret yapmasının önünü açtığını vurgulayan Toros, böylesi insani ve doğal bir konunun siyasileştirilmesinin üzücü olduğunu kaydetti.

Toros, Kıbrıslı Türklerin AB ile ticaret yapmasının, yalnızca ekonomik bir katkı yapmakla kalmayacağına, ayni zamanda AB standartlarına ulaşma konusunda da herkes için bir motivasyon kaynağı olacağına işaret etti.

Doğrudan Ticaret’in Kıbrıslı Türkleri çözüme hazırlayacak bir başka araç olacağını vurgulayan Toros, Yeşil Hat Tüzüğü’nün yeniden gözden geçirilmesi ve uygulamasının iyileştirilmesinin önemine de vurgu yaptı.

Toros, ticari araçların Güney’e geçebilmesinin ve işlenmiş gıda ticaretinin önünün açılmasının, düşüşte olan Yeşil Hat ticaret hacmine çok önemli bir katkı yapacağını kaydetti. Toros, ticari işbirliği alanlarını genişletmenin, tıpkı Doğrudan Ticarette olduğu gibi, Yeşil Hat ticaretinde de barış sürecine katkıda bulunacağını söyledi.

“HELLİM KONUSUNDA MUTLAKA ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ”

Toros, hellimin AB’de isim tescilinin yapılması sırasında Kıbrıslı Türk üreticiler için bir çözüm mekanizması geliştirilmemesinin; ülke ihracatının dörtte birini oluşturan bir ürünün ticaretinin zarar görmesine ve Kıbrıs Türk ekonomisinin olumsuz etkilenmesine sebep olacağını, bunun da AB’nin Kıbrıslı Türklere yönelik sözleriyle de çelişmiş olacağını anlattı.

Geçtiğimiz yıl Şubat ayında AB Konseyi ve Komisyon Başkanları’nın ortak bir açıklamayla, “Kıbrıslı Türklerin AB’ye olan uyum çalışmalarının hızlandırılacağı” sözü verdiklerini, ancak üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen bunun uygulamaya tam olarak yansımadığını kaydeden Toros, uyum sürecinin Kuzey Kıbrıs’taki yaşam standartlarını artırmak ve Kıbrıslı Türkleri çözüme hazırlamak için olmazsa olmaz bir konu olduğunu vurguladı.

Açıklamada, AB Komisyonu Bölgesel Politikadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Normunds Popens’in de görüşmede yaptığı konuşmanın özetine yer verildi. Buna göre, kendilerini kabul ettiği için Toros’a teşekkür eden Popens, süregelen işbirliğinin artarak devam edeceğini ve yapılan bilgilendirmeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“Öyle görülüyor ki Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Avrupa Birliği’nin buradaki en önemli ortağı” diyen Popens, işbirliğinin artarak devam etmesini ve sonuç vermesini hedeflediklerini söyledi. 

24/01/2015 13:56
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ticaret odası, fikri toros, avrupa birliği, hellim
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.