Tıp fakültesiz üniversitede, kanseri önleyici proje üretildi

ads ads ads ads
30/09/2014

ads
Tıp fakültesiz üniversitede, kanseri önleyici proje üretildi

Sinop Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (SÜBİTAM) hazırladığı, mesane kanserini önlemeye yönelik proje, TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

Proje yöneticisi, SÜBİTAM Moleküler Biyoloji ve Genetik Laboratuvarı sorumlusu Dr. Zeynep Yeğin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tıp fakültesi olmayan Sinop Üniversitesi'nde, mesane kanserinde bazı genetik değişikliklerin mesane kanserinin başlamasına ve ilerlemesine etkisi üzerine proje hazırladıklarını söyledi.

Projeyi 3 ay önce hazırladıklarını anlatan Yeğin, "Mesane Kanserinde Metastaz Baskılayıcı Gen Lass2 ve Prometastatik Onkogen Twist1 Ekspresyonlarının Önemi" projesinin TÜBİTAK 3501 kariyer programı kapsamında kabul edildiğini anlattı.

Yeğin,bunun açılışını 3 ay önce yaptıkları SÜBİTAM'ın ilk projesi olduğunu dile getirerek, " Dolayısıyla kısa sürede bu projeyi kabul ettirebilmemiz, bizim için son derece gurur verici. Ayrıca ilk projemizin TUBİTAK projesi olması ve üniversitemizde tıp fakültesinin bulunmamasına rağmen böyle bir proje hazırlamamız da önemli. Tıp fakültemiz olmadığı için çalışmamızı OMÜ Tıp Fakültesi ile kendi genetik laboratuvarımızda yürüteceğiz" diye konuştu.

"ÇALIŞMAMIZ BU KONUDA BİR İLK"

Projeyi ikisi profesör olmak üzere 4 kişilik ekiple yürüteceklerini vurgulayan Yeğin, kendilerine destek veren Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan ve SÜBİTAM Müdürü Prof. Dr. İsmet Berber'e teşekkür etti.

Yeğin, projenin, mesane kanserinde bazı genetik değişikliklerin bu kanserin başlamasına ve ilerlemesine nasıl etkisinin olabileceği üzerine hazırlandığını anlatarak şunları kaydetti:

"İki genin detaylı araştırılması ve özellikle kanserde sinyal yolaklarının daha detaylı araştırılacağı bir çalışma olacak. Lass2 ve Twist1 olarak adlandırılan iki genin ekspresyonunun mesane kanserinde birlikte değerlendirildiği bir çalışma yok. Bizim çalışmamız da bu konuda bir ilk olacak. Bilimde her şey küçük küçük nüvelerle ilerliyor. Bu proje de bizim açımızdan önemli olan genetik sinyal yolaklarının daha iyi aydınlatılabilmesi. Çünkü kanser hücre seviyesinde bir genetik bozukluk ve tek bir gen değil, bir sürü gen etkileniyor."

Bu genlerin her birinin daha detaylı bir şekilde aydınlatılmasının ileride kliniği yönlendirebilme açısından önemli olduğunu belirten Yeğin, "Mesane kanserinde bazı genetik değişikliklerin mesane kanserinin başlamasına ve ilerlemesine nasıl etkisinin olabileceği üzerine proje hazırladık" dedi.

Yeğin, proje çalışmasının 2 yıl süreceğini ifade etti. 

30/09/2014 16:19
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Sinop Üniversitesi, kanser, çözüm, sağlık haber
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.