Titikaka ve Uyuni gezegeni

ads ads ads ads
08/03/2016

ads
Titikaka ve Uyuni gezegeni

 Güney Amerika başlı başına ilginç coğrafyası, etnik ve tarihi hazineleriyle bambaşka bir kıta... Özellikle İnka medeniyetinin beşiği olması burayı daha da keşfedilesi bir yer haline getiriyor. Güney Amerika tümüyle harika ama size en son seyahatimde gittiğim Peru ve Bolivya arasında kalan dünyanın en yüksek gölü Titikaka ve Bolivya'nın Uyuni Tuz Gölü'nden bahsetmek istiyorum. Bu iki göl hem jeolojik özellikleri hem de eşsiz oluşuyla dünyanın en görülesi yerleri...

Bolivya Güney Amerika ülkeleri içerisinde en farklı olan ülke. Pasifik Savaşı'nda tek okyanusla olan bağlantısını da Şili'ye kaptıran Bolivya, artık tamamen bir kara ülkesi konumunda. Dünyanın en yüksek gölü olan Titikaka Gölü'nü de Peru ile paylaşmakta... Titikaka deniz seviyesinden yüksekliği 3 bin 810 metre olup 194 km uzunluğa ve 65 km genişliğe sahip. Peru ve Bolivya arasında doğal bir sınır olan  Titikaka'nın Puno bölgesinde Uros yerlilerinin yaşam alanları bulunmakta. Oldukça sevimli ve neşeli olan bu insanlar, hem yaşam tarzları hem de yaptıkları elişi dokumalarıyla oldukça üretken ve sempatikler. 







LİDERLERİ KADIN OLAN ADACIKLAR

Uros yerlileri bitki köklerini birbirlerine bağlayarak yaptıkları adacıklarda yaşıyorlar. Buraya 'yüzen adalar' da deniliyor. Benim gittiğim adanın lideri olan hanımefendi adalarını iple bağladıklarını, aksi halde bir sabah uyandıklarında Bolivya polisiyle karşılaşıp pasaport kontrolüne takılabileceğini söyledi. Zor şartlarda yaşamalarına rağmen ne kadar sıcak ve espirili insanlar olduklarını her an gösteriyorlar.







Her adacıkta bir aile yaşıyor ve hepsinin liderleri de kadın. Koruma altına alınan bir bölge olduğundan daha önce elektrik ve arıtma sorunu yaşayan Uros halkı şu an daha iyi şartlarda yaşıyor. Yerliler el işçiğinde de oldukça yetenekliler. Bu nedenle buradan el dokuması kilim ve süs eşyası alabilirsiniz. Oldukça güzeller ve ucuzlar. Özellikle kilimlerinde İnka medeniyetine ait motifler göreceksiniz.







TUZDAN YAPILMIŞ OTELLER DİYARI: UYUNİ

Bu dünyadan bir yer değilmiş gibi görünen, optik yanılsamaları ve uçsuz bucaksız sonsuz beyazıyla aklınızı başınızdan alan Uyuni Tuz Gölü, dünyanın en büyük tuz göllerinden biri. Bolivya'nın güneybatısında 3 bin 653 metre yükseklikte bulunan bu amansız göl (çöl de diyebiliriz) size sonsuzluk hissiyle başka boyutlara taşırken, kendinizi sanki Uyuni adlı bir gezegen var da sizde oraya keşfe çıkmış bir astronotmuş gibi hissetmenizi sağlıyor.







Özellikle Uyuni'de bulunan milyonlarca yıl önce mercan adası olan ve günümüzde dev kaktüslerin evi haline gelmiş adacıklara tırmanırken yüksek rakım biraz sizi zorlayabilir. Fakat Uyuni'nin muhteşem manzarasını yüksekten görmek ayrı bir zevk... Kaktüs adacıkları da oldukça tuhaf... Dev kaktüsler Uyuni'nin sahipleri gibi sizi karşılıyor ve haşmetli dev görünümlerine hayran kalıyorsunuz.







Burayı gezerken hissettiğim sonsuz yalnızlık hissi, dünyanın hem bu kadar büyük hem de ne kadar küçük olduğu arasındaki git geller tarifi imkansız bir evrene taşıyor sizi... Burada gezinti 4x4 jiplerle gerçekleştiriliyor. Konaklama ise tamamen tuzdan yapılmış otellerde oluyor. Uyuni' de her taraf bembeyaz olduğu için eğlenceli fotoğraflar çekebilirsiniz.







İklim olarak gün içinde gündüzleri oldukça sıcak ve geceleri çok soğuk... Sonuç olarak eğer yolunuz Güney Amerika'ya düşer ve Bolivya'ya gelirseniz Uyuni Tuz Gölü'nü görmeden gitmeyin...

08/03/2016 12:17
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: uyuni, titikaka, güney amerika
MANŞETLER

HK TATİL

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.