Topa kafa atmak tehlikeli mi?

ads ads ads ads
12/11/2015

ads
Topa kafa atmak tehlikeli mi?

ABD'de 10 yaş altı çocukların futbol oynarken toplara kafasıyla vurması yasaklandı. Profesyonel futbolcuların vurduğu toplar ortalama olarak 90 kilometre/saat hızla giderken bu hız 10 yaş altı çocuklarda ortalama olarak saatte 35 kilometre. Peki çocuğunuzun bu hızda giden bir topa kafa atması sizi ne kadar endişelendirir ve topa kafa atmak gerçekten küçük çocuklarda zararlı mı?

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yard. Doç. Dr. Kenan Kıbıcı, bu yaşlarda boyun kaslarının tam olarak olgunlaşmadığını, topa kafa ile vurulması çocuklarda travmatik beyin hasarlarına neden olabileceğini belirtti.

UZUN VADEDE BEYİN HÜCRELERİNİ BOZABİLİR

Doç. Dr. Kıbıcı, Bir kez kafa ile topa vurmakla olmasa da bunu çok kez tekrarlamanın beyin hücrelerinde bozulma sonucu kronik travmatik ensefalopati denilen hastalık gelişmesine neden olabileceğini söyledi.

EN HAFİF BELİRTİSİ BELLEK BOZUKLUĞU

Doç. Dr. Kıbıcı, "En hafif belirtisi bellek bozukluğudur. Bu nedenle aslında 14 yaş altında çocuklar futbol topuna kafa ile vurmamalıdır. Beyin sarsıntılarının bulguları hemen ortaya çıkamayabilir, belirtiler günler ve haftalarca sürebilir. Ancak en yaygın belirtileri baş ağrısı, unutkanlık, kafa karışıklığı, baş dönmesi çınlamai bulantı kusmak yorgunluk, geveleyerek konuşma varsa aileler hemen doktora başvurmalılardır." dedi.

TOPA KAFA İLE VURMAK BEYİN SARSINTISINA YOL AÇABİLİR

Hisar Intercontinental Hastanesi'nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kubilay Yavuz Ece ise, futbolda topa kafa vurmanın uzun ve kısa süreli etkileri üzerine hala çalışmalar olduğunu belirtti. Dr. Ece, "Tekrarlayan beyin sarsıntılarının, uzun sürede kalıcı bilişsel ve hafıza yetenekleri kayıplarına yol açabileceği kanısı doğurmuştur. Topa kafayla vurmanın da beyin sarsıntılarına yol açabileceği belirtilmiştir." dedi.

ASIL KAFA TRAVMASI OYUNCU ÇARPIŞMALARIYLA OLUYOR

"Futbolda darbe sonucu beyin hasarı oluşması daha çok oyuncuların birbiriyle veya kale direği gibi sert cisimlere çarpmasıyla oluşur. Bahsi geçen habere temel olan bilimsel çalışmada da topa kafa vurma sayısını azaltmanın beyin sarsıntılarını azaltacağı ancak beyin hasarına yol açan asıl sebebin, oyuncu-oyuncu çarpışmaları olduğunu belirtmiştir.

Çocuklarımız başını çarptıktan sonra konuşmalarında, hafızalarında, davranışlarında değişiklikler görülürse; bulantı, kusma, uzun süreli baş ağrısı olursa, onları doktora götürmek faydalı olacaktır." 

12/11/2015 09:44
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Topa kafa atmak, sağlık, beyin, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.