Toparlanıyoruz: Mal beyanlarının denetiminde ciddi ihmal var‏

ads ads ads ads
14/08/2014

ads
Toparlanıyoruz: Mal beyanlarının denetiminde ciddi ihmal var‏

Toparlanıyoruz Hareketi, ülke yönetiminde hesap verilebilirilk ve şeffaflık ilkelerinin hayata geçirilmesini sağlayacak Bilgi Edinme Hakkı Yasası ve Mal Bildirimi Yasası’nın sözüne ve özüne uygun bir şekilde uygulanmadığını, böylece halkın denetiminin engellediğini ileri sürdü.

Hareket, bir süre önce Meclis Başkanlığı’na bilgi edinme başvurusu yaparak milletvekilleri, bakanlar ve Cumhurbaşkanı’nın Mal Bildirimi Yasası gereğince yapmaları gereken bildirimleri yasada belirtilen şekilde ve kapsamda yapıp yapmadığına; Meclis Başkanlığı’nın ise gerekli denetimi yerine getirip getirmediğine ilişkin sorular sormasına rağmen, Meclis Başkanlığı’nın bilgi edinme hakkı yasasının kapsamında cevap verme yükümlülüğünü görmezden gelerek bunu kabul etmediğini ve “genel bilgilendirme” adı altında üstünkörü bir yanıtla bilgi edinme hakkı başvurularını geçiştirdiğini vurguladı. Hareket, Meclis Başkanlığı kurumunun yasanın nasıl uygulanması gerektiğini özümsemediğini dile getirirken bilgi vermemek üzerine kurulmuş bir zihniyet varken, şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerinin, yani halkın denetiminin, hayata geçmesinin mümkün olamaycağının altını çizdi.

MAL BEYANLARININ DENETİMİNDE CİDDİ İHMAL VAR

BAŞSAVCILIK YASAYA AYKIRI İŞLEMLERİN YAPILMASINI TEŞVİK EDİYOR

Toparlanıyoruz Hareketi, Bilgi Edinme Hakkı Yasası kapsamında sorduğu “K.K.T.C. Cumhurbaşkanı seçildiği tarihten iki ay sonra mal bildirimini Meclis Başkanlığı’na sundu mu?” sorusuna Meclis Başkanlığı’nın verdiği cevapta Cumhurbaşkanı’nın göreve başladıktan sonra mal bildiriminde bulunmadığını, buna gerekçe olarak ise Başsavcılığın “Cumhurbaşkanı’nın çok kısa bir süre önce Başbakan olarak mal beyanı vermesinden ötürü yeni bir mal bildirimi yapmasının gereksiz bir tekrar olacağı” görüşünün gösterildiğini söyledi. Hareket, Başsavcılık görüşüyle Cumhurbaşkanı’nın yasa gereğince yerine getirmekle yükümlü olduğu mal bildirimini yerine getirmemesinin ve bunun bir yandan Başsavcılık diğer yandansa Meclis Başkanlığı tarafından savsaklanmasının kabul edilebilir bir durum olamayacağına, Başsavcılık ve Meclis Başkanlığı eliyle yasaya aykırı bir işlem yapıldığına dikkat çekti. Açıklamada “Yasaya aykırı işlemlerin devletin hukuk dairesi tarafından teşvik edilmesinin kabul edilebilir bir durum olamayacağı” ifadelerine yer verildi. Mal beyanlarının dosyalanıp saklanmak için yapılmasının hiçbir anlamı olmadığını, bunun sadece Halkı aldatmak anlamına geleceğini de vurgulayan Toparlanıyoruz Hareketi, ilgili yasada belirtildiği şekilde bir denetim yapılmadıkça gerçeğe aykırı bildirimler yapılmasına, servetlerin gizlenmesine veya yerine göre haksız mal ve servet edinimlerine imkan yaratılmış olunacağına dikkat çekti.

MECLİS BAŞKANLIĞI DENETİM GÖREVİNİ YASAYA UYGUN BİR ŞEKİLDE YERİNE GETİRMELİ

Toparlanıyoruz Hareketi, Cumhurbaşkanı, Milletvekilleri ve Bakanlar tarafından yapılan mal beyanlarının Meclis Başkanlığınca gerektiği gibi denetlenmediğini, bunun da gerçeğe aykırı bildirimler yapılmasına, servetlerin gizlenmesine veya yerine göre haksız mal ve servet edinimlerine imkan verdiğini açıkladı. Hareket, Meclis Başkanlığı’nın mal bildirimi yükümlülüğünü yerine getirmeyen Cumhurbaşkanı hakkında işlem yapıp yapmadığına dair sorulan soruya Meclis Başkanlığı’nca herhangi bir cevap verilmediğini; ayrıca mal bildirimlerinin etkili şekilde denetlenebilmesi için devamlı bir birim oluşturulmadığı yönünde bilgi verildiğini söyledi. Hareket, bu durumda Meclis Başkanlığı’nın yapması gereken denetimi yapmadığının anlaşıldığını söyleyerek devlet kurumlarının el birliğiyle Mal Bildirimi Yasası’nın uygulanmasını engellediğine dikkat çekti. Hareket şeffaflık, hesap verilebilrlik ve halkın denetimi ilkelerinin sıkça konuşulduğu bir ortamda gizlilik esası üzerine geliştirilen bu uygulamalarla halka söylenenlerin birbiriyle örtüşmediğini dile getirdi. 

14/08/2014 15:49
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Toparlanıyoruz
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.