Toprak konusunda uzlaşma sağlanamadı

ads ads ads ads
24/09/2016

ads
Toprak konusunda uzlaşma sağlanamadı

 Garantiler konusunda ilerleme sağlayan liderler, toprak konusunda tıkandı. Rum ve Türk tezleri arasında adeta uçurum var

UZLAŞI UZAK: 23 Ağustos – 14 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen ikinci tur yoğunlaştırılmış görüşmelerde herhangi bir yer ismi, harita veya yüzdelik ifade edilmeksizin ilke bazında tartışılan toprak konusunda şu anda tarafların pozisyonları birbirinden uzak

EN AZ ANNAN PLANI GİBİ: Kıbrıs Türk tarafı çözüm durumunda bir kısım toprak iadesi olacağını kabul etmekle birlikte, insanların yeniden yer değiştirmek zorunda kalacağı bir toprak düzenlemesine karşı çıkıyor. Kıbrıs Rum tarafı ise, en az Annan Planı’nındaki kadar toprak iadesinde ısrarlı

Esra AYGIN- HAVADİS



New York’ta Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik kritik görüşmeler devam ederken, toprak konusunda taraflar arasındaki uçurum giderilemedi.

Kıbrıs’ta devam eden görüşmelerde de garantiler gibi çetrefilli bir konuda uzlaşıya yakın olan liderler, “göç” içeren toprak konusunda orta yol bulamadı.

Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulmak amacıyla yürütülen müzakerelerde son aşamanın nasıl planlanacağı ile ilgili çalışmalar devam ederken, sürecin belirleyici unsurlarından bir tanesi de toprak konusu olacak.

Pazar günü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon arasında gerçekleştirilecek üçlü zirve için New York’ta bulunan BM Genel Sekreteri’nin Özel Danısmanı Espen Barth Eide tarafların pozisyonları arasında bir köprü kurulabilmesine yardımcı olmak için yoğun bir mesai harcıyor.

Toprakta detay yok

Müzakerelerin başladığı Mayıs 2015’ten beridir Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafları toprak konusunu henüz detaylı bir şekilde ele almadı.

23 Ağustos – 14 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen ikinci tur yoğunlaştırılmış görüşmelerde herhangi bir yer ismi, harita veya yüzdelik ifade edilmeksizin ilke bazında tartışılan toprak konusunda şu anda tarafların pozisyonları birbirinden uzak.

İade olacak ancak



Kıbrıs Türk tarafı çözüm durumunda bir kısım toprak iadesi olacağını kabul etmekle birlikte, insanların yeniden yer değiştirmek zorunda kalacağı bir toprak düzenlemesine karşı çıkıyor.

Kıbrıs Rum tarafı ise, en az Annan Planı’nındaki kadar toprak iadesinde ısrarlı. Yönetim ve Güç Paylaşımı başlığı altında Kıbrıslı Türklerin federal Kıbrıs’ın eşit ortakları olacağı, yönetim ve gücü paylaşacakları, siyasi olarak eşit olacakları, toplumların birbirine tahakküm edemeyeceği bir düzenin kurulduğunu belirten Kıbrıslı Rum kaynaklar, bunun karşılığında, Rum tarafının toprak konusundaki talebinin kabul görmesini istiyor.

Ancak kaynaklar, Rum tarafının belli bölgelerinin iadesi yerine federal alanlara dönüştürülmesi veya iade edilecek bölgelerdeki Kıbrıslı Türklerin yer değiştirmek zorunda kalmayacağı düzenlemeler yapılması fikirlerine de sıcak bakıyor.

Avrupalı çözüm



Konu ile ilgili Havadis’e bilgi veren kaynaklar çözümün Avrupai karakterine dikkat çekiyor ve çözüm durumunda kişilerin, iki bölgeliliğin belli hükümlerle muhafaza edilmesi koşuluyla, kişilerin istedikleri yerde yaşama özgürlüklerinin olacağını hatırlatıyor. Kaynaklar, dolayısıyla toprak konusuna daha geniş bir çerçeveden bakılması gerektiğini belirtiyor. 

24/09/2016 11:09
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: mustafa akıncı, nikos anastasiadis
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.