Tsipras'tan kreditörlere yeşil ışık

ads ads ads ads
01/07/2015

ads
Tsipras'tan kreditörlere yeşil ışık

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın birkaç koşulla kreditörlerin Yunanistan'ı kurtarma teklifini kabul etmeye hazır olduğu bildirildi.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın, Yunanistan'ın 1.6 milyar euro 'luk borç dilimini ödeyemediği için temerrüde düşmesinin ardından AB ve IMF'ye mektup gönderip, hafta sonu ortaya konulan şartların tamamına yakınını kabul ettiği ifade edildi.

Financial Times'ın ulaştığı Tsipras imzalı mektuba göre, Yunan Başbakan dün sona eren kurtarma paketinin ardından 29.1 milyar euroluk yeni bir programı kabul edebilir. AFP'nin haberine göre, Yunan hükümeti mektubun gönderildiğini doğruladı. Mektupta talep edilen küçük değişiklikler şu şekilde:

-Yunanistan'daki KDV oranında yapılması istenen değişiklikler kabul edilecek, ama Yunan adalarındaki yüzde 30'luk indirim sabit kalacak.

-Emeklilik yaşının 67'ye çıkarılması uygulaması derhal değil, 2022'de başlayacak.

-EKAS (düşük gelirli emeklilere verilen ek maaş) kreditörlerin istediğinden daha uzun vadeye yayılmış bir şekilde 2019’da sona erdirilecek. 

Yunan SKAİ televizyonunun geçtiği yeni habere göre, Atina'nın yeni teklifi Alman Ekonomi Bakanı Scheuble tarafından uygun görülmedi. Farklı şartlarda yeni bir programa ihtiyaç olduğunun altını çizen Scheuble, yeni müzakerelerin daha zorlu koşullarda gerçekleşeceğini söyledi.

EURO BÖLGESİ YETKİLİLERİ: ÖNERİLERİN KABUL EDİLMESİ ZOR

Euro Bölgesi yetkilileri, Tsipras tarafından kreditörlere gönderilen ve Atina'nın mali yardımı kabul ettiği belirtilen mektubun bazı ülkelerin kabul etmesi zor koşullar içerdiğini söyledi. Euro Bölgesi'nden bir yetkili, "Yarım kalmış birçok konu var. Mektupta mesela sonbaharda istihdam reformundan bahsediliyor. Ama sadece tek cümlede, hakkında başka bir şey yok" dedi.

"Euro Bölgesi maliye bakanlarının bu sözlere, bu şekilde inanacağını sanmıyorum. (Yunanistan) diğer taraftan sona ermiş bir programın uzatılmasını istiyor."

Euro Bölgesi maliye bakanları bugün TSİ 18.30'da Yunanistan konusunu görüşmek üzere toplanacak.

KABUL EDİLİRSE İSTİFA EDECEK

Bu arada Sağlık Bakanı Kuruplis, AB ve IMF'in dayattığı kemer sıkma tedbirlerinin kabul edilmesi halinde istifa edeceğini duyurdu.

01/07/2015 14:03
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: haber, kıbrıs, Avrupa Birliği, Euro, Yunanistan, KDV, Barack Obama, Emeklilik, İndirim, iflas, Alexis Tsipras, haberler, son dakika haberler
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.