T&T alacağını tahsil edemiyor

ads ads ads ads
17/10/2017

ads
T&T alacağını tahsil edemiyor

Taşyapı &Terminal ortaklığı dün devlete Ercan devlet Havaalanı’ndan kaynaklanan yüzde 47.8 ciro paylaşımı karşılığı 28 milyon TL daha ödedi. Ancak, T&T, 62 milyon TL alacağını tahsil edemiyor

ALACAĞI TAHSİL EDEMİYOR: T&T Genel Müdürü Serhat Özçelik: Bu güne kadar yaklaşık 80 milyon TL kar paylaşımından kaynaklanan sorumluluğumuzu yerine getirdik. Ercan’a yatırım aralıksız devam ediyor. Ama biz alacağımızı tahsil edemiyoruz. Yaptırım için adım atsak, siyaset devreye girip, ‘aman ha’ diyor. Bu çark nasıl dönecek?

Havadis- ÖZEL

Ercan Devlet Havaalanı’nı ihalesin yap- işlet- devret modeli ile 25+4 yıllığına kazanan T&T firması, devlete olan sorumluluklarını zamanında yerine getirmeye devam ediyor. Şirket dün, KKTC maliyesine, “yüzde 47.8 ciro paylaşım hakkı” karşılığında 28 milyon TL ödedi.

Taşyapı&Terminalı Havaalanı İşletmeciliği Ltd., üç aylık periyotlar halinde devlete toplamda yaklaşık  80 milyon TL ödemiş oldu.

Buna karşılık, geride kalan sürede, devletin şirkete yapması gereken 50 milyon TL civarındaki KDV idesi ve havaalanından hizmet alan işyeri ve havayolu şirketlerinin ödemesi gereken 12 milyon TL ciddi krize neden olu.

28 Milyon TL’lik ödemeyi içeren çeki imzalayan T&T Genel Müdürü Serhat Özçelik, 12 milyon TL tutarındaki kiracı ve havayolu şirketlerinden olan alacağı tahsil edememekten yakındı. Devletin KDV’den kaynaklanan borcunun da 50 milyon TL civarında olduğunu anlatan Serhat Özçelik, “bu güne kadar yaklaşık 80 milyon TL kar paylaşımından kaynaklanan sorumluluğu şirket olarak yerine getirdik. Ercan yatırımı aralıksız devam ediyor. Ama biz alacağımızı tahsil edemiyoruz. Yaptırım için adım atsak, siyaset devreye girip, ‘aman ha’ diyor. Bu çark nasıl dönecek?” diye sordu.

Tahsile izin verilmiyor

Kira ve havayolu şirketlerinin T&T’ye 12 milyon TL borcu bulunduğunu belirten Özçelik, şirket olarak devletten KDV alacaklarının da 50 milyon TL’ye ulaştığını belirtti.

Zaman zaman, “yaptırım” uygulayarak tahsilat yoluna gitmek istediklerini belirten Serhat Özçelik, orada da devreye Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Turizm bakanlığının girdiğini, “aman turizmi bitiririz” yaklaşımı ile karşılaştıklarını söyledi.

Özçelik, şirket olarak ara vermeden yatırımları sürdürdüklerini ifade ederek, çarkların doğru çalışması için şirketleri gibi, devletin ve havayolu şirketleri ile diğer kiracıların da sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Özçelik, “Bunları söylüyoruz ki, Kıbrıslı Türkler de bilsin. Biz şirket olarak hep şeffaf olduk, şeffaf olmaya devam edeceğiz. Her aşamada engellerle karşılaşıyorum ama yatırımı bir an olsun aksatmayı düşünmedik” dedi.

Üçüncü taksit de ödendi

Ercan Devlet Havalimanı’nın imtiyaz haklarını devralan Taşyapı&Terminal, ciro paylaşımının ilk taksiti olan 14.2 milyon TL’nin ardından, peşi sıra 30 milyon 915 bin 468 TL ve son olarak da 28 milyon TL ödeme yaptı.

T&T işletme sözleşmesi gereği, devlete üç aylık dönemin geliri olarak 28 milyon TL ödeme yaptı.

Mahsuplaşma Nisan 2018:
Devlet, işletme sözleşmesi gereği, mali olarak kurumu denetleyebiliyor. Bu nedenle, üç aylık dilimler halinde yapılacak dört ödemenin ardından, devlet kesin hesapları inceleyerek “mahsuplaşma” sistemiyle kesin hesaplaşma yapılacak

Alan teslimi yapılmadı
Ercan Devlet Havaalanı’nda T&T’nin faaliyetleri aralıksız devam ederken, henüz alan teslimi ile ilgili devlet üzerine düşeni yapmadı.  Askeri alan henüz boşaltılmadı. Kapatılan İstanbul Havayolları’na ait hangar bölgesi üzerindeki ara emri de devam ediyor.

17/10/2017 12:09
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Taşyapı, Terminal, ERCAN
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.