Tuncel Kurtiz'e veda edeli 1 yıl oldu

ads ads ads ads
28/09/2014
ensonhaber

ads
Tuncel Kurtiz'e veda edeli 1 yıl oldu

Türk sinemasının başarılı ismi Tuncel Kurtiz, geçtiğimiz yıl 77 yaşında hayata veda etmişti.



1958'de aktif oyunculuk hayatına başlayan ve Türk Sineması’nın en başarılı isimlerinden birisi olan tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, yapımcı, senarist Tuncel Kurtiz bundan bir yıl önce 77 yaşında aramızdan ayrıldı. 

TUNCEL KURTİZ'İN HAYATI

Sanatçı Tuncel Kurtiz, 1 Şubat 1936'da Kocaeli'de, Selanik doğumlu bir Türk bürokrat baba ve Boşnak bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Bürokrat babasının görevi gereği ilkokulu sekiz farklı şehirde okuyarak bitirdi. Ortaokulu Edremit’te okudu. Yine farklı şehirlerde devam ettiği lise hayatını Haydarpaşa Lisesi’nde sonlandırdı. Üniversitede kısa bir süre hukuk fakültesinde, daha sonra ise filoloji, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerinde okudu; ancak hiçbirinden mezun olmadı.

İETT'DE ÇALIŞTI



İlk işi, İETT’de ışık kontrolörlüğü oldu. Kendi ifadesiyle felsefe, sanat tarihi bölümlerine “biraz baktı”.

OYUNCULUĞA TİYATRO İLE BAŞLADI



Oyunculuğa tiyatro ile başlayan Kurtiz, ilk olarak 1958 yılında, Haldun Dormen Tiyatrosu’nda sahne aldı. Yurt içi ve yurt dışında pek çok tiyatroda (A.B.D, Almanya, İsveç, Hollanda vs..) sahne alan başarılı oyuncu, Şeyh Bedrettin Destanı, Keşanlı Ali Destanı, Devr-i Süleyman gibi pek çok tiyatro oyununda rol aldı.

SÜRÜ FİLMİYLE ZİRVEYE ÇIKTI



Sanatçı, Yılmaz Güney'in senaryosunu yazdığı Sürü filminde oynadığı 'Hamo' rolüyle zirveye çıktı. 1981 Antalya Altın Portakal Film Festivalinde en iyi senaryo ödülünü Nurettin Sezer ile birlikte kaleme aldığı Gül Hasan filminin senaryosuyla kazandı



RAMİZ DAYI KARAKTERİ ÇOK SEVİLMİŞTİ



"Hacı" ve "Asi" adlı dizilerde baş rolde yer alan Kurtiz, "Güz Sancısı" filminde "Kamil Efendi" karakterini, "Ezel" adlı dizide de “Ramiz Karaeski” karakterini oynadı. Ramiz Dayı karakteri o kadar fazla sevildi ki, adına fan kulüpleri kuruldu, dizide seslendirdiği replikler dillerden düşmez oldu.



MUHTEŞEM YÜZYIL'DA DA ROL ALMIŞTI



Sanatçı, Muhteşem Yüzyıl, Ezel, Hacı, Asi gibi önemli TV dizilerinde rol aldı.



SESİYLE DE BÜYÜLEDİ



Tuncel Kurtiz, oyunculuğu kadar etkileyici sesiyle de gönlümüzde yer etti. Kendine has sesi ve yorumuyla pek çok şiir ve belgesele renk kattı.

28/09/2014 15:18
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Tuncel Kurtiz, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK MAGAZİN

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.