Turizmde Çıkış Planı Yok

ads ads ads ads
27/07/2016

ads
Turizmde Çıkış Planı Yok

Turizmde iptaller ardı ardına gelirken, kumarhaneli oteller dahi doluluk oranlarında son yılların en kötü seviyesinde. Hükümetin ise krizle ilgili yol haritası henüz yok

TURİZM TEPE TAKLAK: Türkiye’deki darbe girişiminin ardından Türkiye’den KKTC’ye turist akışı durdu. Oteller dolmadı, onlarca seyahat iptal edildi. Darbe girişimi KKTC’de gruplarda ve organize turlarda da iptallere neden oldu. Türkiye üzerinden gelen yabancı turist oranı da düştü

SEKTÖR CAN ÇEKİŞİYOR: Turizmdeki dibe çöküş, ülke ekonomisini de dolaylı olarak etkiledi. Çarşı pazarlar boş, esnaf en çok kazanacağı yaz döneminde adeta sinek avlıyor. Sektörde faaliyet gösteren acenteler batağın eşiğinde. Oteller ise ciddi mali kayıp yaşıyor

HÜKÜMETİN PLANI YOK: Türkiye’deki darbe girişiminin KKTC turizmi üzerindeki etkisi sürüyor. Sektör temsilcileri, durumun aciliyetini rakamlarla ortaya koyuyor, “acil önlem” listeleri hazırlıyor. Hükümetin ise turizm konusunda henüz bir planı bile yok

Duygu ALAN - HAVADİS

Türkiye’deki darbe girişiminin ardından KKTC turizminde yaşanan çöküş, ülke ekonomisini olumsuz etkilerken sektörde faaliyet gösteren işletmelerin ciddi ölçüde mali kaybına neden oldu.

Darbe girişimi, KKTC’den Türkiye’ye yapılması planlanan seyahatleri durdurma noktasına getirirken Türkiye’den KKTC’ye turist akışını durdurdu.

Turizm acenteleri, Türkiye’deki darbe girişiminin ardından çok sayıda rezervasyonun karşılıklı olarak iptal edildiğini birçok rezervasyonda da tarih değişikliği yapıldığını açıkladı, birçok turun karşılıklı olarak iptal olduğunu kaydetti.

Darbe girişimi, KKTC’de otelleri de olumsuz etkiledi. Gruplarda ve organize turlarda da iptaller oldu, otellerde beklenen doluluk olmadı.

Turizmde yaşanan olumsuz seyirden ülke ekonomisi de dolaylı olarak etkilendi. Çarşı Pazar boş kaldı, esnaf, neredeyse siftah yapamadan kepenk indirir hale geldi.

Sektör temsilcileri acil önlem istiyor

Turizmdeki geriye gidiş sektör temsilcilerini harekete geçirdi. Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği ve Kıbrıs Türk Otelciler Birliği alınması gereken acil önlemleri aktardı.

Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği, vakit kaybedilmeden Larnaka’nın alternatif olarak devreye sokulması Larnaka’ya teşvik verilmesi gerektiğini açıkladı.

Bu süreçte iç turizmin de acil olarak canlandırılması gerektiği yönünde görüş bildiren birlik yetkilileri, KKTC’de konaklamaların maddi açıdan daha cazip hale getirilmesi gerektiğini ve yapılacak reklamlarla AB güvencesinin ortaya konup Kuzey Kıbrıs’ın coğrafi olarak Türkiye’nin değil AB’nin bir parçası olduğunu ön plana çıkarmak gerektiği kaydetti.

Birlik yetkilileri, ülke turizminin kan kaybettiği şu günlerde sektörde faaliyet gösteren acentelerin de ayakta kalması için bir takım önlemler alınmasının kaçınılmaz olduğunu bu bağlamda sektör paydaşlarının bankalara olan borçlarının ötelenmesi gerektiğini ifade etti.

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği’nden yapılan açıklamada ise eğer turiste hizmet veren sektörler ayakta duramayacak durumda ise ülkeye turist getirilmesinin bir anlamı olmadığı dolayısıyla öncelikli olarak işletmeleri ayakta tutacak tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydedildi.

Birlikten yapılan açıklamada, otellerin sabit giderleri ile ilgili olan ödemelerinde kolaylık tanınması ve faiz uygulamalarının kaldırılması gerektiğini belirtildi.

Açıklamada, yine tesislerin bakım onarımı ve yenilenmesi ve yatırım ile ilgili finansmanların sağlanması gerektiği ve Güney kapılarından girişi düzenleyecek, motive edecek tedbirlerin alınması gerektiği kaydedildi.

Aktığ: Olağanüstü tedbirlere ihtiyaç var

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, KKTC turizminde yaşanılan sürecin olağanüstü bir dönem olduğunu belirterek olağanüstü tedbirlere ihtiyaç olduğunu ve bu tedbirlerin süratle alınması gerektiğini savundu.

Hüseyin Aktığ, “Turiste hizmet verecek işletme ayakta duramıyorsa, getirilecek turistin de bir anlamı olmaz. Bununla ilgili acil durum tedbirlerinin ortaya konması gerekir. Bir önceki hükümet döneminde KITOB ile birlikte bakanlığın hazırladığı acil durum tedbirleri var, bunun hayata geçirilmesi yaraya merhem olacaktır. Bu tedbirler; otellerin Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı, elektrik, su ve vergi gibi ödemelerinde öteleme imkanı ve faiz uygulamalarının kaldırılması, tesislerin bakım onarımı ve yenilenmesi ile ilgili finansmanların sağlanması ile ilgiliydi. Bunlar şuanda yapılabilir” diye konuştu.

Aktığ, ancak turizmin bugünü kurtarmaktan ibaret olmadığını belirterek “dünyadaki gelişmeler bizleri bu ve buna benzer olağanüstü ortamlarda çalışmayı öğretmeye zorlayacaktır. Bu şartlara alışmak, bu şartlarda da ekonomik faaliyetleri sürdürmeyi öğrenmek gereklidir” dedi.

Ülke turizmi için bu yıl büyük bir hareket başlatmak gerektiğini savunan Aktığ, güney kapılarından girişi düzenleyecek, motive edecek tedbirlerin alınması ile ilgili önerilerinin de halen geçerli olduğunu kaydetti.

Hüseyin Aktığ, 2017-2018 turizmi için de gerekli altyapının hazırlanması gerektiğini belirterek, aktivite turizmi konusunda altyapı eksikliğinin tamamlanması gerektiğini söyledi.

Tolun: Borçlar ötelenmeli, iç turizm canlandırılmalı

Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği, Türkiye’deki darbe girişiminin ardından Türkiye’den rezervasyonlarda yüzde 80 civarında düşüş olduğunu, yabancı turist rezervasyonlarının da bu yıl düştüğünü kaydetti.

Acentelerin şuan ciddi mali sıkıntıda olduklarını kaydeden Tolun, gerek acentelerin gerek otellerin gerekse restoranların bankalara olan borçlarının bir an önce ötelenmesi gerektiğini söyledi.

Orhan Tolun, acil alınması gereken tedbirler kapsamında ayrıca Larnaka’nın alternatif olarak devreye sokulması, Larnaka’ya çok acil olarak teşvik verilmesi gerektiğini savundu.

İç turizmin de hiç vakit kaybedilmeden bu dönemde canlandırılması gerektiğine vurgu yapan Tolun, “KKTC’den Güney Kıbrıs’a tatile gitmeye başlandı. Yine halkımız tatil için Larnaka üzerinden başka yerlere gidiyor. O nedenle hemen iç turizmi canlandırmak için harekete geçmeliyiz. Oteller, vatandaşa ‘Gelin. Fiyatları indirdik. Bir ay bizde kalın’ demesi lazım. Biz bu fiyatları uygun noktalara çekmezsek kayıp büyüyecek” dedi.

“AB’nin parçası olduğumuzu anlatmalıyız”

Orhan Tolun, acil alınması gereken tedbirler kapsamında, sektörde faaliyet gösteren işletmelerin maliyetinin de düşürülmesi gerektiğini bu bağlamda; bir an evvel Türkiye ile temasa geçilip, uçuşlarda KKTC’nin iç hat olarak değerlendirmesini sağlamak gerektiğini kaydetti.

Tolun, ayrıca yapılacak reklamlarda, Kuzey Kıbrıs’ın coğrafi olarak Türkiye’nin değil, Avrupa Birliği’nin bir parçası olduğunu gösterip, AB güvencesinin ortaya konması gerektiğini belirtti.

Orhan Tolun, Türkiye’den ülkeye gelecek turiste kolaylık tanınması için de muhaceret görevlilerinin arttırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Esenyel: Güzel gelişme var

KTC Turizm ve Çevre Bakanlığı Turizm Müsteşarı Yrd. Doç. Dr İsmet Esenyel, KKTC turizmini kurtarmaya yönelik bakanlığın ne gibi tedbirler aldığı hakkında açıklama yapmazken, Başbakan Hüseyin Özgürgün ile birlikte Türkiye’de bulunan Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun Ankara’da dün üst düzey temaslarda bulunduğu ve Ataoğlu’nun ülkeye turizm adına güzel haberlerle dönüş yapacağını açıkladı. 

27/07/2016 10:01
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: turizm, ekonomi, kıbrıs, girne, haber
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.