Türkiye, AB İlerleme Raporunda Kıbrıs Konusunda Diplomatik Girişim Başlattı

ads ads ads ads
07/09/2014
hk

ads
Türkiye, AB İlerleme Raporunda  Kıbrıs Konusunda Diplomatik Girişim Başlattı

Rum Fileleftheros gazetesi, Türkiye'nin, Avrupa Birliği 'nin (AB) Ekim ayının başlarında yayınlaması beklenen ilerleme raporunda, Kıbrıs'taki müzakerelerin yeniden başlamasına katkı yaptığına dair kesin ifadelerin yer alması için girişim başlattığını iddia etti.

Gazete, Türkiye'nin, bir önceki ilerleme raporlarında yer alan "Türkiye'nin Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin desteğini kamuoyu önünde duyurduğu" şeklindeki ifadeyi artık yeterli bulmadığını ve daha net bir ifadenin yer alması için diplomatik düzeyde girişim başlattığını yazdı.

Habere göre Türkiye, Ortaklık Konseyi'nde AB'nin '28' üye devletinin ortak görüşü olarak kayda geçen "Türkiye'nin iki toplum lideri arasındaki özlü müzakerelerin BM şemsiyesi altında yeniden başlamasına desteğini memnunlukla karşılar" ifadesinin ilerleme raporunda da yer almasını talep ediyor.

Gazete, Kıbrıs Rum tarafının da, Türkiye'nin AB ilerleme raporunda yer alacak ifadeler konusunda kendi çabalarını ortaya koyduğunu ve özellikle Türkiye'nin yükümlülüklerine dikkat çekecek ifadelerin raporda yer alması için uğraş verdiğini de belirtti.

Habere göre Rum Dışişleri Bakanlığı Brüksel'e, "Türkiye'nin müzakerelerin yeniden başlamasına kısmen katkı koyduğunun farkında olduklarını ancak Türkiye'nin bunun dışında Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik hiçbir özlü eyleme girişmediği ve Güven Yaratıcı Önlemleri dahi tartışmaya açmadığı" mesajını iletti.

Gazete, Ekim ayının ilk yarısında yayınlanması beklenen ilerleme raporunun AB komiserlerinin değişecek olması sebebiyle şimdiki Genişlemeden Sorumlu Komiser Stefan Füle tarafından hazırlanacak son rapor olacağını da vurguladı. 

07/09/2014 18:39
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: türkiye, ab, kıbrıs, rapor
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.