Türkiye BMGK'ya seçilemedi

ads ads ads ads
17/10/2014

ads
Türkiye BMGK'ya seçilemedi

BM Güvenlik Konseyi'nin on geçici üyesinin beşinin değişimi için yapılan oylamada İspanya ile birlikte üçüncü tura kalan Türkiye seçilemedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Oy kaygısıyla ilkemizden, duruşumuzdan vazgeçemeyiz” dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) 2015-2016 yıllarında görev yapacak geçici beş üye için BM Genel Kurulu'nda seçim yapıldı. 193 üyesi olan BMGK'da Venezuela 181, Malezya 187, Angola 190, Yeni Zelanda 145 oy aldı.

Türkiye ve İspanya yeterli oyu alamadığı için önce ikinci turda yarıştı. İkinci turda Türkiye 73, İspanya 120 oy aldı. İki ülke yine yeterli oya ulaşamayınca seçim üçüncü tura kaldı ve burada kazanan taraf 132 oyla İspanya oldu. Türkiye 60 oy aldı.

Yeni Zelanda en son 1993-1994, İspanya ise 2003-2004 yıllarında BM Güvenlik Konseyi'nde yer almıştı.

Arjantin, Ruanda, Güney Kore, Avustralya ve Lüksemburg'un görev süreleri dolmuştu.

Uluslararası barış ve güvenliğin sağlanmasından sorumlu olan BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi, on geçici üyesi bulunuyor. Her yıl geçici üyelerden beşi değiştiriliyor.

"Oy kaygısıyla ilkemizden vazgeçemeyiz"

Türkiye'nin seçilememesini değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin BM'nin önemli bir üyesi olduğunu ve önemli inisiyatiflerin öncülüğünü yaptığını söyledi, "Burada bugün seçilemedik diye buradaki sorumluluklarımızdan da katkılarımızdan da vazgeçemeyiz" dedi. Çavuşoğlu, ilk turdan sonraki oylamaların konjonktürel gelişmelere bağlı olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin dış politikalarında bağımsız hareket etmesinden hoşnut olanların yanı sıra rahatsız olanların da olduğunu belirterek, "Bize oy verirken bundan dolayı oy vereceğini söyleyen çok sayıda ülke vardı" dedi.

"İlkesel duruşumuzdan dolayı rahatsız olanlar olabilir. Ama her zaman olduğu gibi bizim tutumumuzun belli bir zaman geçtikten sonra ne kadar haklı olduğunu itiraf edenler de oluyor. İlerde de böyle olacaktır. Dolayısıyla biz oy kaygısıyla, bazı ilkemizden, tutumumuzdan, duruşumuzdan da vazgeçemeyiz. Bizden beklentisi olan ülkelerin sesi ve vicdanı olmaya devam edeceğiz."

BMGK'da Filistin için de olmayı istediklerini ifade eden Çavuşoğlu, "Biz isterdik ki BMGK'da 9 oyu yakalayalım ve Filistin'li kardeşlerimizi rahatlatalım ama bunun da maalesef göz önünde tutulmadığı görülüyor bazı ülkeler tarafından. Neticede biz Filistinli kardeşlerimizi yalnız mı bırakacağız? Hayır. Onlara da her türlü platformda BM başta olmak üzere desteğimizi vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Türkiye üç kez geçici üye oldu

Türkiye, 2009-2010 yıllarında BM Güvenlik Konseyi’nde geçici üyeydi. Türkiye 2009-2010 dönemi için gerçekleştirilen seçimde 151 ülkenin desteğini alarak ilk turda Konsey'e seçilmişti.

Türkiye, BM Güvenlik Konseyi'nde 1951-1952, 1954-1955, 2009-2010 yıllarında geçici üyelik görevinde bulunmuş, 1961 yılında ise iki yıllık dönemi Polonya ile paylaşarak bir yıl BMGK'da yer almıştı.

Kaynak: Reuters, Anadolu Ajansı, Aljazeera 

17/10/2014 08:38
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: BM Güvenlik Konseyi
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.