Türkiye sularında bir ilk! Muğla açıklarında yakalandı

ads ads ads ads
03/03/2015

ads
Türkiye sularında bir ilk! Muğla açıklarında yakalandı

Muğla'nın Datça ilçesinde balıkçıların ağına takılan bir balığın, yapılan incelemelerde "yağ balığı" olduğu ve uzunluğuyla Türkiye sularında ilk kez görüldüğü belirlendi.

Datça ilçesine bağlı Karaköy açıklarında avlanan balıkçılar, ağlarını kontrol ederken balıkların arasında farklı bir türü gördü. Balıkçılar tarafından teslim edildiği Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde incelenen balığın, okyanuslarda görülen "yağ balığı" olduğu belirlendi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celal Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balığın, 2 metre boyunda ve 40 kilogram ağırlığında olduğunu söyledi.

"Türkiye'de bu uzunlukta ve ağırlıkta ilk defa görülüyor"

Genellikle okyanuslarda görülen ve suyun bin 100 ila 800 metre derinliklerinde yaşayabilen balığın Türkiye'da ilk defa İskenderun Körfezi daha sonra Antalya açıklarında görüldüğünü belirten Ateş, "Yaklaşık 40 kilogram ağırlığında ve 2 metre uzunluğunda olan bu balık sularımızda ilk defa yakalandı. Tamamen Okyanus kökenli bir balık. Pasifik Okyanusu'nda 3 metre civarında kayıtlara geçti" dedi.

Yağ balığının zaman zaman derinlerde zaman zaman ise yüzey sahalarında yaşamını sürdürdüğüne işaret eden Ateş, "Japonya'da piyasaya sunulan bu türün ülkemizde henüz ticari bir değeri yok. Fakat aşırı miktarda yendiğinde halk arasında ishal olarak bilinen bir rahatsızlığa neden olmaktadır" diye konuştu. Ateş, balığın laboratuvarda gerekli çalışmalar tamamlandıktan sonra müzede koruma altına alınarak öğrencilere eğitim öğretim amaçlı müze materyali olarak korunacağını dile getirdi.

Yağ balığının etinde aşırı miktarda parafin bulunduğuna dikkati çeken Ateş, balığın fazla tüketildiğinde insan sağlığına zarar verdiğine vurgu yaptı. 

03/03/2015 15:02
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Datça, Muğla, eğitim, Karaköy, Pasifik, Japonya, Antalya, İskenderun
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

16 yaşındaki çocuk dehşet saçtı!

HK TÜRKİYE

Ankara'da 16 yaşındaki Arda A., 3 saat 15 dakika içinde pompalı tüfekle saldırdığı taksi durağında 4 kişiyi yaraladı. Zanlı, aralarında ağabeyinin de olduğu 4 kişiyi de bıçakladı. Gözaltına alınan çocuk, arkadaşlarıyla bindikleri taksinin şoförünün kendisini dövdüğünü, bu yüzden durağa saldırdığını, diğer olayları ise yaraladığı kişilerle aralarında husumet bulunduğu için gerçekleştirdiğini iddia etti.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.