Türkiye ve ABD havadan, ÖSO karadan IŞİD'e saldıracak

ads ads ads ads
19/11/2015

ads
Türkiye ve ABD havadan, ÖSO karadan IŞİD'e saldıracak

Türkiye'nin, ABD öncülüğündeki koalisyon güçleriyle, kendi sınırının karşısında olan bölgeleri IŞİD'in elinden almak için ÖSO ile birlikte operasyon yapacağı, Türkiye ve koalisyon havadan IŞİD'i vururken ÖSO'nun da karadan ilerleyeceği belirtiliyor. Operasyon kapsamında ÖSO'ya silah da gönderilmiş.

Rusya'nın sahaya bizzat müdahil olmasının ardından gelişmelerin son derece hızlı seyretmeye başladığı Suriye iç savaşında Türkiye'nin de sıcak operasyona hazırlandığı haberleri bir süredir gündeme geliyor. Suriye'nin kuzeyinde ve Türkiye sınırındaki Cerablus kasabasının kontrolünü elinde bulunduran IŞİD'e karşı ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte harekete geçeceği belirtilen Türkiye'nin kara birliklerini kullanmayacağı, IŞİD'den boşalan alanlara ÖSO birliklerinin yerleşeceği belirtiliyor.



Bugünkü Sabah gazetesinde yer alan haberde "Türkmenlerin ağırlıkta olduğu bölgenin DAEŞ'ten temizlenmesinde ana görevi Türkmen güçlerinin de içinde olduğu ÖSO üstlenecek. Yaklaşık 5 bin kişilik silahlı Türkmen gücü 'hazırız' mesajı verdi" ifadelerine yer verildi.



Sputnik’e konuşan Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci de operasyonun yakın bir zamanda yapılmasını beklediklerini belirterek, “Operasyonda ılımlı ve çok kültürlülüğe inanan, etnik ve mezhepsel ayrımlar yapmayan gruplar yer alacak” dedi.



Sputnik’ten Hikmet Durgun'un haberine göre, operasyon nedeniyle ABD ve Türkiye askeri ve istihbarat kurumları arasında sıkı iletişim kuruldu. Türkiye, Suriye’nin Halep kentinin kuzeyinde yer alan Türkiye sınırında bulunan IŞİD’i çıkartacak yerine de kendisine yakın gördüğü ABD ve Avrupa ülkeleri de, Türkiye sınırından IŞİD’in çıkarılmasıyla örgütün Türkiye ve Avrupa ülkelerine rahat geçiş yapamayacağını ve örgüte katılımların da bitme noktasına geleceğini düşünüyor.



‘EL NUSRA OPERASYONDA YOK’



Sputnik’in ÖSO kaynaklarından aktardığına göre Türkiye ve ABD, Türkmenlerden oluşan Nurrettin Zengi Tugayları, Sultan Murat Tugayları, Ahraru Şam ve Şam Cephesi örgütlerini IŞİD’e karşı savaşta kullanacak. Operasyonda, terör örgütleri listesinde yer alan El Kaide’nin Suriye kolu olan El Nusra ise olmayacak.



El Nusra’nın da düşman olarak gördüğü ABD ile birlikte, kendisiyle aynı gelenekten gelen IŞİD ile savaşmak istemediği belirtiliyor. Operasyonda ilk etapta 10 bin ‘muhalifin’ yer alması planlanıyor.



150 TON MÜHİMMAT GÖNDERİLDİ



Türkiye ve ABD’nin IŞİD’e yapılacak operasyon kapsamında geçtiğimiz günlerde söz konusu gruplara silah yardımında bulunduğu da gelen bilgiler arasında. Buna göre, silahlar, Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan gönderildi. Gönderilen 150 ton mühimmatın içinde, doçka, havan topu, el bombası kalaşnikof, roketatar ve gece görüş dürbünleri var. 

19/11/2015 15:51
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Türkiye, ABD, ÖSO, IŞİD, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.