'Türkiye’de hellim adıyla üretim sürerse hukuki yollara başvuracağız'

ads ads ads ads
24/10/2014

ads
'Türkiye’de hellim adıyla üretim sürerse hukuki yollara başvuracağız'

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, “hellimin” Türkiye’deki coğrafi tescilinin sahibinin Kıbrıs Türk Sanayi Odası olmasına rağmen Türkiye’de 70 firmanın hellim adıyla üretimi sürdürmesi halinde hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı.

Oda’dan yapılan açıklamaya göre, Antalya’da devam eden Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) kapsamında dün “Yerel Kalkınmanın Anahtarı: Yöresel Ürünler Paneli” yapıldı.

Panelde, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı “Hellim Peyniri Coğrafi İşaret Tescil Süreci”, Hellim Denetleme Kurulu Uzmanı Kemal Öztürk ise, “Hellim Peyniri Coğrafi İşaret Tescili Uygulamaları” konularında sunumlarını gerçekleştirdi.

KTSO Başkanı Ali Çıralı panelde yaptığı sunumda, hellimin coğrafi tescilinde yaşanan sürece ilişkin gelişmeleri, Türkiye’deki coğrafi tescil çalışmalarından farklı olarak hellimin coğrafi tescilinde, Kıbrıs’ın iki bölgeli yönetiminden ve hellimin ortak kültürel ürün oluşundan kaynaklanan sorunları ve bu konuda yapılan girişimleri anlattı.

“TESCİL SAHİBİ ODAMIZ”

Çıralı, coğrafi tescilin önce KKTC’de, daha sonra da Türkiye’de Patent Enstitüsü tarafından yapıldığını anlatarak, “Hellimin coğrafi tescili Türkiye’de gerçekleşmiştir. Tescil sahibi de odamızdır. Fakat maalesef Türkiye’de 70’in üzerinde imalatçı ‘Hellim’ adı altında üretim yapmaktadır. Bu üretimden vazgeçilmesi için gerekli uyarıları defalarca yaptık ve zamanı tanıdık. TOBB’a da bu konu hakkındaki rahatsızlığımızı ilettik” dedi.

“TÜRKİYE’DE HELLİM ADIYLA ÜRETİM SÜRERSE HUKUKİ YOLLARA BAŞVURACAĞIZ”

Ali Çıralı, paneldeki sunumunun sonunda, tescilli bir ürün olan hellimin Türkiye’de üretiminin sürmesi durumunda hukuki yollara başvuracaklarını söyledi.

Başkan Ali Çıralı’nın ardından Hellim Denetleme Kurulu Uzmanı Kemal Öztürk de “Hellim Peyniri Coğrafi İşaret Tescil Uygulamaları” konulu sunumunu yaptı.

Öztürk, ağırlıklı olarak teknik ve denetleme uygulamaları hakkında detaylı bilgi vererek, hellim üreticilerinin coğrafi tescil şartları uyarınca üretim aşamaları, denetleme ve raporlama süreçlerini anlattı. 

24/10/2014 11:09
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: sanayi odası, hellim, türkiye
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.