Türkiye'de Twitter Engeli!

ads ads ads ads
21/01/2015

ads
Türkiye'de Twitter Engeli!

Türkiye'de Twitter fenomeni Fuat Avni'nin hesabına ilişkin dün alınan kapatma kararından sonra, aralarında çok sayıda gazetecinin de olduğu 30'a yakın kişinin attığı tweetlere erişim engeli kararı çıktı.

Twitter fenomeni Fuat Avni'nin hesabına ilişkin dün alınan kapatma kararından sonra, aralarında çok sayıda gazetecinin de olduğu 30’a yakın kişinin attığı tweetlere erişim engeli kararı çıktı. Karar, İstanbul Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun’un talebi sonrası alındı. Hürriyet gazetesinden Zeynep Gürcanlı ve Dinçer Gökçe’nin haberine göre, Twitter’den kullanıcılara yapılan bildirimde ise “Bu Tweet(ler) hakkında ileride bir işlem yapmak durumunda kalabiliriz” mesajı gönderildi.

ÇOK SAYIDA GAZETECİ VAR

Yasak kararını da bizzat, hesapları hakkında mahkeme kararı alınan gazeteciler duyurdu. Gazeteci Arzu Yıldız, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, mahkemenin karar aldığı twitter adreslerinin listesini de yayınladı. Listede aralarında Nazlı Ilıcak'ın da bulunduğu çok sayıda gazetecinin Twitter hesabının yanı sıra, bazı internet haber sitelerinin Twitter adresleri de bulunuyor.

Bazı hesapların birkaç kez geçtiği listede, halen tutuklu bulunan İstanbul eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer adına açılmış hesap da yer alıyor.

Yıldız, listeyle birlikte “Hesap adresimin kapatılması istenmiş. Yeni Türkiye 'de başka türlüsü beklenemezdi. Bu zihniyetle bırakın Yeni Türkiye'yi, Ortaçağı bile değiliz. Herkese küfür eden aktrollere yönelik bir rahatsızlık yok anlaşılan. Onların hesaplarına bir şey yok" mesajını paylaştı.

‘HESAPLARA DEĞİL, TWİTLERE ERİŞİM ENGELİ’

Listede adı yer alan gazeteci Hanım Büşra Erdal da, yine Twitter adresinden yaptığı açıklamada, erişim yasağı kararının "hesaplara" değil, atılmış olan bazı twitlere yönelik olduğunu söyledi.

Erdal, “Mahkeme kararında onlarca kişinin hesabına erişimin engellenmesinden değil, haber içeriğine erişimin yani tweetlerin engellenmesi yazıyor" ifadesini kullandı.

GAZETECİ BARIŞ YARKADAŞ: İTİRAZ EDECEĞİZ

Sahibi olduğu internet haberi sitesi gercekgundem.com da engellenen hesaplar listesinde bulunan gazeteci Barış Yarkadaş ise İstanbul 6. Sulh Ceza Mahkemesi'nin erişim yasağını, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun'ın başvurusu üzerine aldığını bildirdi.

Yayın yasağına ilişkin haberin 27 Temmuz 2014'te saat 18.46'da yayına koyulduğunu, 22 Temmuz soruşturmasına ilişkin bir haber olduğunu kaydeden Yarkadaş, aynı haberin sitenin twitter adresinden de paylaşıldığını anlattı.

Haberde, Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun'un açıklamalarının yer aldığını belirten Yarkadaş, yayın yasağına ilişkin başvurunun da bizzat Altun tarafından yapıldığını söyledi.

Yarkadaş, "6. Sulh Ceza Mahkemesi'nin ilgili kararına itiraz edeceğiz. Avukatlarımız Turan ve Ertuğrul Aydoğan, şu anda mahkemeye gidiyorlar. Bu kararın uygulanmaması için itiraz dilekçesi yazacaklar. Biz bu kararlara itiraz edecekler. Haberde iftira yok, hakaret yok, suç unsuru yok. Sadece Hakim Bekir Altun'un demeci üzerine yapılmış bir haber" dedi.

ARZU YILDIZ: HAVUZ YAPIP, TOPLUCA KARAR ALMIŞLAR

Gazeteci Arzu Yıldız ise Hürriyet'e yaptığı açıklamada, mahkemenin yapılan çeşitli başvuruları bir havuz haline getirip, topluca karar aldığına dikkat çekti.

Kendi hesabından attığı Twite ilişkin yayın yasağının Hakim Bekir Altun'un yaptığı başvuru ile ilgisi olmadığını, kendisinin söz konusu hakim hakkında paylaşımda bulunmadığını söyleyen Arzu Yıldız, "benim hesabıma yönelik karar, MİT tırlarına ilişkin yaptığım haber paylaşımları nedeniyle alınmış olabilir" dedi.

Yıldız, 6. Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararına ilişkin listede kendi hesabının yer almasına rağmen, kendisine "şu içerikli paylaşımını kaldır. Hesabını kaldır" gibi bir e-mail gönderilmediğine de dikkat çekti.

Yıldız, "Mahkeme, anlaşılan tüm başvuruları bir havuz yapıp, topluca karar almış. Kimisinin hesabına Sulh Ceza Hakimi'ne eleştiri için, kimisine MİT tırlarına ilişkin" diye konuştu.

Kendisinin MİT tırlarına ilişkin yaptığı paylaşıma ilişkin, paylaşımın yapıldığı tarihte "yayın yasağı" olmadığını da anlatan Yıldız, "MİT tırlarına ilişkin bazı mahkeme kararlarına yayın yasağı varken, bazılarına yoktu. Sonra toptan yayın yasağı çıkardılar" dedi. 

21/01/2015 15:34
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Hürriyet, İnternet, Twitter, Türkiye, İstanbul, Mahkeme, MİT, haber, İstihbarat, Yayın, Hakim, Ceza, Gazeteci, Mail, suç
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.