Türkiye'den Rumları Köşeye Sıkıştıran Öneri

Türkiye Cumhuriyeti'nden ezber bozan öneri

ads ads ads ads
28/06/2017

ads
Türkiye'den Rumları  Köşeye Sıkıştıran Öneri

Crans Montana’daki zirvede Türkiye, garanti anlaşmalarını "sıfır asker sıfır garanti" dayatmasıyla ortadan kaldırmayı hedefleyen Yunanistan ve Rumları köşeye sıkıştıran bir öneri sundu.

Türkiye'nin "noktasını virgülünü elletmeyiz" diyeceğinden emin olan Rum ve Yunan tarafı öneriye cevap veremedi yarına kadar süre istedi.

Şu sıralarda Rum Ulusal konseyi ikinci bir toplantıyla Türkiye’nin önerisi karşısında ne yapacağına karar vermeye çalışıyor. Rum lider toplantı çıkışında "Türkiye'nin önerisi bizi tatmin etmedi" demekle yetindi.

Garantör Türkiye’nin Garantiler konusundaki önerileri şöyle;

1)            Mevcut Garanti anlaşması Türk ve Rum kurucu devletlerinin eşitliği temelinde oluşacak yeni federal yapıya göre revize edilecek.

2)            Bu çerçevede anlaşmanın referandumda onaylanıp yürürlüğe girdiği ilk gün bir miktar asker geri çekilecek.

3)            İzleme komitesi kurulacak. Komitede 3 garantör ve KIBRIS Türk ve KIBRIS RUM  kurucu devletlerinden ikişer üye ve federal devletten de 2 üye yer alacak

4)            Federal anayasa ve kurucu devlet anayasalarının işleyişi garanti edilecek.

5)            Her şey yolunda giderse adadaki bakiye asker sayısı 3 garantör ülke tarafından yeniden gözden geçirilecek.

Bu arada Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı yüzde 80 oranında asker çekileceğine ilişkin iddiaları yalanladı. Açıklama şöyle: 
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu'nun Kıbrıs Konferansı'nda Türk tarafının yapmış olduğu öneriye ilişkin iddialar hakkındaki soruya cevabı
İsviçre'de devam eden Kıbrıs Konferansı'nda ülkemizin 4 aşamalı bir plan çerçevesinde Ada'dan asker çekeceğine dair haberler ve bu haberlerde yer alan yüzdelik oranlar doğru değildir.

28/06/2017 23:42
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: türkiye, öneri, garantiler
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.