Türkiye’nin Seçimi ve Kıbrıslılar

ads ads ads ads
06/06/2015

ads

Halil Paşa Halil Paşa


Türkiye seçimlerine günler kala, BBC haber sitesinde, Türkiye seçimleri ile ilgili olarak "Türkiye'nin son "demokratik" seçimi" olabileceği makalesi öne çıktı. Sanırım AKP tek başına hükümet kuracak kadar oy alırsa bu yalnızca Türkiye'nin değil, tüm kurumlarıyla tavla-teslim olmuş KKTC devletçiğinin de adanın bölünmesindeki rolünü hızlandıracak ve adanın Türkiye'nin büyük bir kasabası olma halini pekiştirecektir.

Öte yandan AKP'nin tek başına değil de, olası bir koalisyon hükümetinin büyük ortağı olacağı bir seçim sonucu da, adanın hal-i gidişatına "adanın bölünmüş halinin devamı" ve statükonun "Sünni İslam ve Türk" kimlikleriyle pekiştirilmesinin ve Türkiye ekonomisinde yaşanan liberalleşmenin ötesinde bir katkı sağlamayacaktır.

Gerek AKP'nin tek başına, gerekse AKP'nin büyük ortaklığındaki bir koalisyon hükümetinde, Türkiyeli yaşam tarzlarının daha görünür olacağı bir kaçınılmaz durum da bizi bekliyor diye buraya bir not düşmüş olayım.

Buna göre her ne kadar da Türkiye seçim sonuçlarına göre yakın gelecekte Kıbrıslıları karamsar bir siyasi-sosyal ve ekonomik tablonun beklediğini düşünsem de, her baskı ve zorlamanın karşılığında bir tepkiyi örgütlediği de bir gerçektir ve madalyonun diğer yüzüdür. Madalyonun bu diğer yüzünde, ne Türkiye, ne de Kıbrıslıların, demokratik ve insan merkezli yaşama meyyal ılımlı kesimlerinin radikalleşip hareketlenmeyeceklerini söylemek ve beklemek zordur. Hele de ekonomik krizin kapıya dayandığı, dövizin yükseldiği, işsizliğin arttığı, reel ücretlerin hızla gerilediği bir ortamda…

Seçimlerde HDP'nin barajı aşması elbette AKP'ni geriletecektir ve Türkiye'nin demokratikleşmesi için bu muazzam bir adım olacaktır. Özellikle 68 solunun ilk evresindeki “ulusal kurtuluşçu” tarafına takılıp kalmış ve 78 Kuşağı solunun da bölünmüş ve çatışmacı ruhuyla hareket ederek kimliğinden bir türlü sıyrılıp evrenselleşmeyi içselleştirememiş Türk solunu da, demokratlarını da, Kürt solu ile ortaklaşmaya yakınlaştıracaktır. Böyle bir ortaklaşma elbette Kürt solundaki ulusal tarafın törpülenmesini tetikleyecek ve Türkiye halklarının dayanışmasını ilerletecektir. Kıbrıslılar, Türkiye toplumunda barış ve demokrasiyi geliştirecek, ancak böyle bir ortaklaşmadan yarar sağlarlar.

Kıbrıs'ta bir siyasi çözümün değil, ama kalıcı barışın inşa edilmesine zemin olacak demokratik bir siyasi çözümün de, Kıbrıslıların dayanışması ve ortak örgütlenmeyi hazmedip benimsemesiyle mümkün olduğu bir gerçek. Ancak Türkiye’de, ileride içerisinde HDP’nin yer alacağı bir hükümetin kurulması, Kıbrıs’ta kalıcı bir barış zeminin inşasını da hızalndıran bir etkiye sahip olacaktır. Hatta kanımca Kıbrıs'ta kalıcı bir barışın inşası, mevcut şartlarda Türkiye demokratik olmadan mümkün gözükmemektedir.

Türkiye’deki yarın ki seçimlerin önümüzdeki birkaç yılda Kıbrıs’ta barışa katkı yapacağına söylemenin mümkün olmadığını (daha çok sınır kapısı açar, enformatik teknolojileri yakınlaştırabilir, hatta elektrik, su ve gaz antlaşmaları ile yol alabilirsiniz-hp) söylemenin yanlış olmayacağını düşünüyorum.

Benim kuşağımın babaları, Kıbrıs'ta, Kıbrıslılar olarak, Türk, Rum, Maronit, Ermeni, Latin ve hatta bir dönem de İngilizlerle hatırı sayılır bir “birlikte yaşama dönemi” geçirdiler. Sonra 1958 ve 1963-64 ve 1967 ve nihayet 1974 çatışmalarını ve bölünmüşlüğü yaşadılar. Çözüm ve barışı, yeniden birlikte yaşamayı göremeden öldüler.

Onların oğulları biz, yani kuşağım, EOKA ve TMT yıllarının, silahlı çatışmaların içine doğduk. 1960-63 dışında birlikte yaşayamadık. Babalarımıza göre paylaşacak çok az anılara sahibiz. Biz ölmeden acil bir barışa ihtiyacımız var yoksa sonrasında çocuklarımızın aslında bir gün gerçekleşecek olan barışı inşa etmeleri bizden çok daha zor olacak.

Yarın Türkiye seçimlerden sonra biz Kıbrıslıları bekleyen, sayımız eskisi kadar çok olmasa da mevcutlarından çok daha geniş bir örgütlenmeyi mümkün kılacak, daha geniş ufka sahip, solcusu, demokratı, çevrecisi, feministi, LGBT hakları savunucuları ile, marjinali, şairi, yazarı, sanatçıları, siyasal parti, sendika, sivil toplumu ile, Kıbrıslılığını da öne çıkaracağı daha cesur ve birbirine daha hoşgörüyle bakan yöneticileri olan bir örgütlenme beklemektedir.



 

06/06/2015 10:12
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: halil paşa
MANŞETLER

HK Halil Paşa

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.