UBP Dışilişkiler Komitesi'nden Açıklama

‘Anastasiadis, Ön Koşulsuz Masaya Dönmeli’

ads ads ads ads
24/10/2014
HK

ads
UBP Dışilişkiler Komitesi'nden Açıklama

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Dış İlişkiler Komitesi, Kıbrıs Türk tarafının masada olduğunu vurgulayarak, Rum lider Nikos Anastasiadis’in ön koşulsuz müzakere masasına dönmesi gerektiğini belirtti.UBP Diş İlişkiler Komitesi Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Başkan Yardımcısı Hamza Ersan Saner tarafından yapılan ortak açıklamada, Anastasiadis’in zamana oynadığı ifade edilerek, Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklerle eşit bir ortaklık temelinde anlaşma yapma niyetleri ve arzuları olmadığı vurgulandı.



UBP’nin Ekim 2013’ten beri Slovakya Büyükelçisi’nin düzenlediği iki toplumlu siyasi parti liderleri toplantılarına katıldığına işaret edilen açıklamada, Yeni Kıbrıs Partisi’nin ev sahipliğinde düzenlenen son toplantıda, UBP’nin görüşü olarak, tarafların acilen ve koşulsuz olarak çözüm sürecine katkı koymak için masada olmaları gerektiğinin ifade edildiği kaydedildi.



Kıbrıs Türk tarafının halen masada olduğuna vurgu yapılan açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis’in toplantıları özellikle sabote etmek adına ilgili parsellerde hidrokarbon yatakları araştırmasını yapmak üzere bir şirket görevlendirdiği belirtildi.



Açıklamada, Anastasiadis’in, Kıbrıs Türk tarafından ikaz edilmesine ve Cumhurbaşkanı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından sözlü ve yazılı uyarılarına rağmen provoke amaçlı adımda ısrar edip, toplumsal arası görüşmeleri sabote etmesinin kabul edilemez olduğu kaydedildi.



Açıklamada şu ifadelere yer verildi:



“Kıbrıs Türk tarafı adına görüşmeci olarak Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu şu anda masadadır ve Ulusal Birlik Partisi olarak Anastasiadis’in de ön koşulsuz olarak masaya dönmesi gerektiğine inanmaktayız. Bu olay toplumlararası görüşmelerde Anastasiadis tarafından zamana oynamak için atılan ilk adım değildir. Benzeri bir adım da Anastasiadis seçilir seçilmez yaşanmıştır.



O dönemde ‘ortak bir açıklama metni hazırlanmaz ise ben görüşmelere devam etmem’ diyerek görüşmeleri 5 ay ertelediği de tüm Kıbrıslı Türkler ve Rumlar tarafından bilinmektedir. Hâlbuki Sayın. Anastasiadis de bu konuda samimi olsa idi ve bu konuda zamana oynamaktan başka bir gayesi olsa idi 2010 yılında Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Derviş Eroğlu gibi ‘ben görüşmelerde Talat ve Hristofyas’ın bıraktığı noktadan devam etmeye hazırım’ içerikli bir iyi niyet mektubunu BM’ye vererek, toplumlararası görüşmelere başlayabilirdi”



“RUM TARAFI GÖRÜŞÜYOR İMAJI YARATMAK İÇİN MASADA”



Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türklerle eşit bir ortaklık temelinde anlaşma yapma niyeti ve arzusu olmadığı kaydedilen açıklamada, Kıbrıslı Rumların sadece tüm dünyaya ‘anlaşma masasında oturuyor ve Kıbrıs sorunun çözümü için gayret gösteriyor’ imajı yaratmak için masada bulunduğunun Anastasiadis’in beyanıyla da doğrulandığı kaydedildi.



Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Slovakya Elçiliği tarafından düzenlenen dünkü toplantıda Türk tarafını suçlamaya kalkıştığı ifade edilen açıklamada, Rum tarafının bugüne kadar yaptığı provokasyonları unuttuğu belirtildi..



Açıklamada, UBP’nin şu görüşlerine yer verildi:



“Burada çok açık ve net olarak ifade etmekteyiz ki; Kıbrıs Türk halkı Kıbrıs adasının genelindeki tüm doğal zenginliklerde ve kaynaklarda eşit ortaktırlar. Bu konuda yapılacak her türlü girişim ancak iki tarafın onayından sonra yapılabilir. Bu bağlamda KKTC yapmış olduğu uluslararası anlaşmalara bağlı olarak Kıbrıs içinde ve etrafında Rum Komşuları ile birlikte her türlü işbirliğini yapmaya hazırdır. Bunun aksine atılacak her adımda Kıbrıs Türk halkı kendi haklarını aramak adına eşdeğer adımlar atmaya devam edecektir. Bu anda Kıbrıs adası etrafında araştırma yapmakta olan Barbaros Hayrettin Paşa gemisi de Kıbrıs Türk Halkı adına Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ile yapılmış anlaşma çerçevesinde bulunmaktadır. Bu konuda UBP’nin görüşü gayet net bir şekilde ortadadır” TAK

24/10/2014 16:45
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ulusal birlik partisi, tahsin ertuğruloğlu, ersan saner
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.