Ukrayna'ya Avrupa Birliği yolu açıldı

ads ads ads ads
16/09/2014

ads
Ukrayna'ya Avrupa Birliği yolu açıldı

Avrupa Parlamentosu genel kurulu, Ukrayna ile ortaklık anlaşmasına bugün onay verdi. Genel kuruldaki oylamada, 535 "evet", 127 "hayır" ve 35 "çekimser" oyu çıktı.

Ortaklık anlaşması eş zamanlı olarak Kiev'de Ukrayna Parlamentosu tarafından da bugün onaylandı. Ortaklık anlaşması, AB ve Ukrayna arasında derin siyasi işbirliği ve ekonomik entegrasyonu öngörürken, tarafların karşılıkla olarak birbirlerinin pazarlarına girme ve serbet ticaret özgürlüğü tanıyor.

Ukrayna'nın normal şartlarda AB ile Ortaklık Anlaşması'nı 29 Kasım 2013'te Doğu Ortaklığı Zirvesi'nde imzalaması gerekirken, dönemin Kiev yönetimi Rusya'nın devreye girmesiyle son anda imza atmaktan vazgeçmiş, bu adım ülkede hala yaşanan krizi tetiklemişti.

'TARİHİ BİR AN'

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz, genel kurulda yaptığı ve Ukrayna'daki parlamento genel kurulundan da canlı izlenen konuşmasında, "anlaşmayı tarihi bir an olarak" niteledi. Schulz, Avrupa Parlamentosu'nun Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklemeye devam edeceğini söyledi.

Taraflar arasında ilk Ortaklık Konseyi 17 Kasım'da yapılacak. Ortaklık anlaşmasının uygulanmasına yönelik somut bir mekanizma olacak ve reformlara odaklanan önemli direktifleri içerecek. 

16/09/2014 17:01
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: ukrayna, avrupa birliği, haber dünya
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.