Ulaştırma Bakanlığı Bütçesi Onaylandı

ads ads ads ads
24/11/2015

ads
Ulaştırma Bakanlığı Bütçesi Onaylandı

Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Ulaştırma Bakanlığı bütçesini 105 milyon 894 bin TL olarak oyçokluğuyla onayladı.

Ulaştırma Bakanlığı bütçesi görüşülürken söz alan Komite Başkanı CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Tel-Sen sendikasının Telefon Dairesi ile ilgili bir yazı gönderdiğini dile getirerek, Telefon Dairesi’nin ödeneğinin bütçede yer almamasından üzüntü duyduklarını iletti.

ERTUĞRULOĞLU

Ulaştırma Bakanı Tahsin Erturuloğlu, görevi teslim aldığında bakanlığın sorunlar yumağı halinde olduğunu ve her bakanlık için aynı değerlendirmenin yapıldığını söyleyerek, bu bakanlığın çok çeşitli sorunlarla karşı karşıya olan ve çok geniş görev alanı olan bir bakanlık olduğunu kaydetti.

Bakanlığa bağlı Dairelerin başlı başına çok önemli görevler içerdiğini ve büyük ölçüde de bir revizyona ihtiyaç duyulan yerler olduğunu kaydeden Ertuğruloğlu, komite üyelerinden gelecek eleştiri ve önerileri bekleyip yanıtlamak istediğini kaydetti.

Tel-Sen’in endişelerinin kendine ulaştığını fakat bunun Maliye Bakanlığı tarafından alınan bir karar olduğunu söyleyen Ertuğruloğlu, Telefon Dairesi’nin herhangi bir ödeneği olmamasından dolayı dairelerinin geleceği ile ilgili endişe duyduklarını bildiğini belirtti.

BEROVA

DP UG Milletvekili Özdemir Berova, karayollarında yapılması gereken yolların yapım süresinde bir takım sorunlar olduğunun aşikar olduğunu fakat yolların etraflarının Güngör çöplüğünü aratmayacak durumda olduğunu öne sürerek bu durumu eleştirdi.

Turizm ülkesi olan KKTC’nin bu sorunu mutlaka gidermesi gerektiğini söyleyen Berova, ana arterlerde de yollar içerisinde çökme meydana geldiğini ve bu yollarda trafik kazalarının meydana gelmesinin de kaçınılmaz olduğunu kaydetti ve uyarı yapmak istediğini belirtti.

Posta hizmetlerinin hiç önemsenmediğini dile getiren Berova, Avrupa ülkelerinde postanelerde çeşitli kartlar artmasının da bir gelenek olduğunu bunun da turizm açısından önemli olduğunu belirtti.

GÜNDÜZ

DP UG Milletvekili Menteş Gündüz, trafik kazalarının engellenmesi için bütçede gerekli ödenek bulunmadığını belirterek bunu eleştirdi.

Alayköy Güzelyurt yoluna değinen Gündüz, yolların yapımı ve bakımı için herhangi bir girişim yapılmadığını, “makamlarda oturmakla işlerin yürümediğini” belirtti.

Denize girilmeyecek yerlere iskele yapımı için İskeleler Yasasının gündeme gelerek çalışmalara başlanması gerektiğini dile getiren Gündüz, limanların durumunun şu anda iyi olmadığını ve deniz güvenliğinin de bulunmadığını söyledi.

Yaz aylarında jet ski ve motorların kullanımlarının deniz güvenliği açısında çok önemli olduğunu da dile getiren Gündüz, “denizcilikte çok geri kalındı” diyerek güvenlik tedbirlerin ve denetimlerin yetersizliğinden yakındı.

Güney Kıbrıs’ta IŞİD ile ilgili geniş güvenlik önlemleri alındığına işaret eden Gündüz, “biz de aynı gemideyiz. Biz ne yaptık” sorusunu sorarak, limanlarda olması gereken güvenlik tedbirlerinin uygulanmadığını savundu.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar da, ehliyet sınavlarının doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığını sorgulayarak, trafik kazalarına bakıldığında bunun ne kadar doğru olup olmadığının araştırılması gerektiğini söyledi.

Tatar, Girne Alsancak Lapta yolu, Güzelyurt Lefke yolu, Girne’de Çatalköy’e doğru ve Hamitköy arkasından yapılan yolların durumu hakkında bilgi istedi.

E-devlet çalışmalarında gecikme yaşandığını da söyleyen Tatar, Ercan Havalimanında yapılan çalışmalar ve projelerin de ihale şartnamesine göre yapılıp yapılmadığının açıklanmasını istedi.

İletişimin önemli bir noktaya geldiğini, İP yayıncılığı olması için de fiber optik kabloların döşenmesi gerektiğini söyleyen Tatar, bilişim kurulunun yetkisinin ne olduğunu sorarak, Telefon Dairesi’nin burada öneminin arttığını, bu dairenin gelirinin alındığını fakat bütçesine neden para konulmadığının açıklanması gerektiğini ifade etti.

HAMZAOĞULLARI

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Telefon Dairesi’nin durumunun ne olacağını sordu. Posta Dairesi’ndeki memur sayısının fazla olduğunu savunan Hamzaoğulları, “tüm dairelerin çöktüğünü, bilir kişilerin sorunları belki on- onbeş yıl sonra çözebileceğini” kaydetti. Devlet dairesindeki memurların çalıştığını görmediğini dile getiren Hazaoğulları, “ya çalışmıyorlar ya da çalıştırılamıyorlar” ifadelerini kullandı.

Ara yollarla uğraşmaktansa, 5 tane 60 km. motorway yapılması gerektiğini dile getiren Hamzoğulları, Yeni Erenköy Posta Dairesi’nin tamirinin söz konusu olduğunu gördüğünü ve bu tamirat yapılırken İçişleri Bakanlığı ile görüş alışverişinde bulunulmasını istedi.

Karpaz bölgesindeki yolların yapılmasını isteyen Hamzaoğulları, “T” izinlerinin sayısında fazlalık olduğunu ve 131 kişiye bu izinler verilirken gerekli araştırmaların yapılmadığını öne sürdü.

TAÇOY

DP UG Milletvekili Hasan Taçoy, Ulaştırma Bakanlığı’ndan daha önce kendisi sorumlu olduğunu ve bazı konuları dillendirmek istediğini kaydetti.

Ulaştırma Bakanlığı’nın yatırımcı bakanlık olduğunu fakat kalemlerinde hiçbir şey olmamasını eleştiren Taçoy, yatırımlar için gerekli kalemlerin aktarılmasını ümit ettiğini kaydetti.

Sürat kameraları hakkında bilgi almak istediğini dile getiren Taçoy, kamera sayısının artmaması gerektiğini, kurulan kameraların yeterli olduğunu belirtti.

Kırıkkale ve Dilekkaya arasındaki köprü yapımına başlanmasından dolayı Bakan Ertuğruloğlu’nu tebrik eden Taçoy, başlayan köprü yapımı ile etrafının da yapılmasının daha sağlıklı olacağını kaydetti.

Kavşakların düzenlenmesi gerektiğini ve 13 tane kavşağın yapılması gerektiğine de dikkat çeken Taçoy, Gönyeli Haspolat arasında 8 kavşak olduğunu ve fakat Gönyeli kavşağının yapımının doğru olmadığını, küçültülmesi gerektiğini belirtti.

Taçoy, Kıbrıs Gazetesi’ne kadar gidilen kavşakların da iyileştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Su projesiyle birlikte yeni boru döşemesi de yapıldığını ve yollara zarar verilmesi halinde ilgili şirketin yolları tamir etmesi gerektiği fakat sorunların sürekli Bakanlığa iletildiğini dile getiren Taçoy, bununla ilgili de gerekli düzenlemelerin yapılamasını istedi.

Trafik konusunda çalıştay düzenlediklerini ve raporların Bakan’ın bilgisine getirilmesinin yararlı olacağını düşündüğünü dile getiren Taçoy, MBS ihalesinin iptal edilmesini de eleştirerek, Bakan’ın bu konuya önem göstereceğine inandığını kaydetti.

Posta Dairesi’ndeki memurların orda kalmak istemediğini ve başka dairelere gittiğini söyleyen Taçoy, Posta Dairesi’nin personele ihtiyacı olduğunu belirtti.

Telekomünikasyon Dairesi’nin de hep sorunlu olduğunu ve çalışanı hep demotive eden bir durum yaratıldığını söyleyen Taçoy, Telefon Dairesi’nin elindeki en büyük silahın fiberoptik hatlar olduğunu dile getirdi.

Telefon Dairesi üzerinden birçok yerlerin para kazandığını da söyleyen Taçoy, “Telefon Dairesi’nde gerekli tedbirlerin alınmaması halde ömrünün bir, en fazla da üç yıl olduğunu” söyledi.

Telefon Dairesi çalışanlarının moral ve motivasyonunun yükseltilmesi için iş araçlarının yenilenmesi gerektiğini çünkü araçların atıl durumda olduğunu söyleyen Taçoy, Limanlar Dairesi ilgili de gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini kaydetti.

Deniz araçlarının tümüne seyrüsefer çıkartılması gerektiğini vurgulayan Taçoy, bu izinlerin de dünya kriterleri çerçevesinde olması gerektiğini belirtti.

Ercan ve sivil havacılık konusunda kendi döneminde yapılan icraatları anlatan Taçoy, bu çalışmaların devamını diledi.

Taçoy, Hükümet, Meclis ve Bakandan, Kıbrıs Türk Hava Kurumunun yeniden Ulaştırma Bakanlığı’nın uhdesine alınmasını istedi.

ERTUĞRULOĞLU

Eleştirilileri yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, izin kurulu başkanlığında olan bir kişinin olumsuz çalışmalar yapmasından dolayı geçen hafta Bakanlar Kurulu kararıyla alındığının bilinmesini istedi.

Bakanlığa bağlı dairelerin çok iyi durumunda olmadığını bildiğini dile getiren Ertuğruloğlu, yol kenarındaki refüjlerin da temizlenmesi çalışmalarına başlandığını fakat esas olanın kalıcı temizlik olduğundan dolayı son aşamaya gelen projenin en yakın zamanda hayata geçirileceğini kaydetti.

Posta Dairesi ile ilgili eleştirilere cevap veren Ertuğruloğlu, 1998 yılından beri bu daireye hiçbir memur alınmadığını dile getirerek, Posta Dairesinin özellikle bina ve personel sıkıntısı olduğunu belirtti.

Limanlar Dairesi Müdürlüğünde tüm jet skiilerin kayıt altına alındığını söyleyen Ertuğruloğlu, kamulaştırma ile ilgili de, yol geçecek arazilerin birçok problem yarattığını anlattı.

Telefon, Posta ve Limanlarda,kamu özel ortaklığı modelinde, devletin denetleyici olacağı bir çalışma sisteminin kurulmasının uygun olacağını düşündüklerini dile getiren Ertuğruloğlu, profesyonelce çalışılması gerektiğini kaydetti.

SOYER

Bakanın konuşmasının ardından CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Telefon Dairesi ile ilgili projesinin yedek bütçe içerisinde olmasını talep etti.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından, Ulaştırma Bakanlığı bütçesi 105 milyon 894 bin TL olarak oyçokluğuyla onaylandı.

Komite daha sonra Turizm Bakanlığı bütçesini görüşmeye geçti. 

24/11/2015 07:20
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: menteş gündüz, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK EKONOMİ

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.