Üsler Britanya ve Avrupa’nın ortak güvenliği için çok önemli

ads ads ads ads
29/09/2014

ads
Üsler Britanya ve Avrupa’nın ortak güvenliği için çok önemli

Britanya’nın Kıbrıs yeni Yüksek Komiseri Damian Roderic Todd, Kıbrıs sorununun çözüm anahtarının Kıbrıslıların elinde olduğunu ve Kıbrıslıların bir çözüm buluması ihtiyacı olduğunu söyledi.

Kıbrıs Haber Ajansı’na konuşan yetkili, Kıbrıs sorununun çözümlenmesi tüm Kıbrıslıların yararı olması gerektiğini Söyledi ve ​“kimse dondurulmuş Bir çatışma her zaman dondurulmuş kalacak diye varsayamaz” dedi.

Kıbrıs sorununa bulunacak olan çözümün iki toplumlu, iki bölgeli ve bir tek vatandaşlık, tek egemenlik ve uluslararası kişiliğe sahip bir federal çözüm olması gerektiğini ifade ederek, Kıbrıs’ın dostU ülkeleriN böylesi bir çözümün bulunmasını desteklediklerini söyledi.

Todd, Kıbrıs’a geldikten hemen sonra tampon bölgeyi ziyaret ederek bölgeye yürüdüğünü söyledi ve “aynı düşünce hep akla geliyor: potansiyel boşa harcanıyor ” dedi.

Türkiye’nin Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasını ve BM’nin bu yöntemle yapılan çabaları desteklediğine inandığını ifade eden yetkili, “Ankara ile iyi ilişkiler başkaları ile iyi ilişkilere aykırı değildir” şeklinde konuştu.

Kıbrıslı Türk siyasetçi Özdil Nami’nin Londra ziyareti sırasında İngiliz yetkililerle görüşmesi konusuna değinen Todd, Britanya hükümetinIn Kıbrıs’ta sadece Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıdığını ancak Britanya’nın Kıbrıslı Türklerle diyalog kurulmasına önem verdiğini ve bu diyaloğa devam edileceğini belirtti.

Yetkili, Londra’nın konuyla ilgili açıklamasını “makul” olarak niteledi.

Kıbrıs ve Britanya arasındaki ilişkileri hakkında Damian Roderic Todd, bunların “olağanüstü yakın olduklarını ve iki ülkenin sivil hizmet ve çeşitli diğer alanlarda reform, ticari bağlantılar, suçla mücadelede işbirliği yanı sıra, insanİ ve tarihsel bağları olduğunu söyledi.

İngiliz Egemen Üslerinin Kıbrıs’taki rolü hakkında bir soruya Todd, “KıbrısBritanya ve Avrupa’nın ortak güvenliği için çok önemli. yanıtını verdi.

Yüksek Komiser, BM’nin Kıbrıs ile ilgili kararları ve adada iki lider arasında anlaşılan ortak deklarasyonla Kıbrıs sorununun çözüm çerçevesinin belirlendiğini ifade ederek, uluslar arası topluluğun, Yunanistan, Türkiye, Britanya ve BM Güvenlik Konseyinİn beş daimi üyesinin Kıbrıs sorunundaki çabalarını desteklediklerini vurguladı.

Kıbrıslı Rumların soruna bir çözüm bulunması konusunda “sabırsız” olduklarını belirtten Todd, Türkiye’ye de değinerek, Ankara’nın NATO’nun önemli bir ülkesi olduğunu ve İngiltere’nin Türkiye’nin Avrupa isteğini desteklediğini “Ankara ile iyi ilişkiler başkaları ile iyi ilişkilere aykırı değildir” dedi.

Komiser Todd, “Türkiye hükümetinin Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasını istediğine inanıyoruz ve Ankara BM’nin Kıbrıs sorunundaki çalışmalarını destekliyor. Ankara, aynı zamanda, prosedüre katılma niyetini açıkça ifade etti” dedi.

Kıbrıslı Türk ve Türk siyasetçilerin açıklamalarında farklılıklar olduğu hakkında başka bir soruya yanıt veren Todd, iki lider arasında anlaşılan ortak deklarasyonun Kıbrıs sorununun çözümünün çerçevesi için “açık ve net bir belge” olduğunu söyledi.

Yetkili, herkesIn şu anki statükonun kabul edilmez bir durum olduğunu kabul ettiğini ve Britanya hükümetinin Kıbrıs sorununun çözümlenmesi amacıyla elinden geleni yapacağını vurguladı.

Sorunun anahtarı hakkında bir soruya İngiliz yetkili “bu Kıbrıslıların elinde ve bir çözümün bulunması gerekir ve bulunacak olan çözümü kabul etmeleri gerekir çünkü çözüm referanduma sunulacak” yanıtını verdi.

Yetkili, “sonuçta liderlerin görüşmesi ve tartışmasına kalacak ve devamla insanlara referandum olarak sunulacak” dedi.

Türkiye’nin oynadığı rol hakkında Kıbrıs Haber Ajansı’nın bir sorusuna Todd, Kıbrıslıların sunulacak olan çözümle rahat olmaları gerektiğini ve iki toplumlu etkinliklerin yapılmasının önemine işaret ederek, bunların insanlar arasında güvenin artmasına önemli katkı koyduğunu söyledi.

Bölgesel gelişmeler hakkında da konuşan Todd, “Kıbrıs’ın gelişmelerden daima muaf olacağını sanmamak gerekir, statükonun devam edeceğini de sanmamamız gerekir” dedi.

Yetkili, bölgede yaşanan sorunların Kıbrıs’ta bir çözüm bulunması ihtiyacını ispat ettiğini söyledi.

Ayrıca İslam Devletini (İD) durdurmak için zaman içinde sürekli akıllı, tutarlı bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu ifade eden yetkili, İD’nin insani felakete yol açan “acımasız ve cani yaklaşımlı” bir örgüt olduğunu söyledi.

Britanya’nın İD’in saldırılarından etkilenen insanlara yardım ve destek olarak şu ana kadar toplam 25 milyon sterlin değerinde insanİ yardım gönderdiğini söyledi.

SBA’nin (Sovereign Base Areas – Egemen Üs Bölgeleri) insani, askeri ve istihbarat konularIndaki rolü hakkında bir soruya anıt veren Todd, “SBA’nin Britanya ve Kıbrıs’ın karşı karşıya geldikleri sorunlara karşı verdikleri mücadelede önemli bir alet” olduğunu söyledi ve üslerin binlerce insana insani yardım göndermek amacıyla kullanıldığını açıkladı.

Yüksek Komiser Todd, Kıbrıs hükümetinin Britanya’nın konu üzerindeki çalışmalarına gösterdiği destek için teşekkürlerini ifade ederek SBA’nın İD, operasyonları konusunda tek açıklamasını “ durumu yakından izliyoruz” şeklinde olduğunu söyledi.q

Yetkili devamla şöyle konuştu: “SBA, Kıbrıs, Britanya ve Avrupa’nın ortak güvenliği için çok önemli. İngiltere-Kıbrıs ilişkileri çok derin ve önemli ve biz bu bağlamda SBA’yı de görmek isteriz” dedi.

Kıbrıs ve Britanya ilişkilerine değinen Todd, bunların insanİ ve tarihsel olarak niteleyerek “ikili ilişkiler çok derin ve yakın” dedi.

“Tarihin bazı bölümleri kötü ancak bunun mükemmel ikili ilişkilerin sağlanmasına engel olmaması gerekir” diyen yetkili, Britanya’da 300 bin Kıbrıslının ikamet ettiğini ve 65 bin İngiliz vatandaşının Kıbrıs’ta ikamet ettiğini, 11 bin Kıbrıslının Britanya’da eğitim gördüğünü anımsattı.

Britanya’nın Kıbrıs Yüksek Komiseri, devamla, Kıbrıs’ın Britanya’nın en büyük ticari ortaklarından biri olduğunu Söyledi ve iki ülkenin ticari ilişkilerinİn daha da güçlenmesini diledi.

Londra’nın Kıbrıs’ın kamu hizmetlerde yaptığı değişiklikler çerçevesinde yardımcı olduğunu da anımsayan Todd, ülkesinin özellikle Savunma, Dışişleri ve Adalet Bakanlıklarında yapılan reformlara yardımcı olduğunu söyledi.

Yetkili, yardım verme çerçevesinde Britanya’nın “National School of Government” uzmanlarının 22-26 Eylül tarihleri arasında Kıbrıs’ta temaslarda bulunduklarını belirterek, “bu yakın bağları yansıtır ve insan ilişkilerinin nasıl çalışacağının bir örneğidir” dedi.

Todd, Kıbrıs ve Britanya’nın ayrıca, ticari konular, polis konusunda ve suçla mücadele konusunda işbirliğinde bulunduklarını açıkladı.

Kıbrıs’ta yapılan reformlarla ilgili bir soruya Todd, Kıbrıslıların reform kabiliyetlerine değindi ve Kıbrıslıların özellikle ekonomik krizden sonra adada reformların yapılmasını desteklediklerini

Söyledi ve bunu “büyük bir kazanç” olarak niteledi.

Başka bir soruya, “kendimizi 21. yüzyılda ortaklar olarak düşünmek zorundayız. Avrupa Birliği ile görüş teatisinde bulunuyoruz ve Avrupa Birliğinin geleceği için ortak vizyonlarımız var” dedi.

Avrupa Birliğinin uzun yıllar boyunca birçok yönden başarılı bir kuruluş olduğunu ifade eden yetkili, insanların refahını artırmak ve insanların Avrupa Birliğinİ daha demokratik olarak hissetmeleri için gelişmeye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Yetkili, “Biz AB’nin daha esnek, rekabetçi ve güçlü olmasını istiyoruz” dedi.

Britanya’nın Kıbrıs Yüksek Komiserliğine atanması ve görevi hakkında konuşan yetkili, Kıbrıs ve Britanya arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesini için çalışacağını söyledi.

Yetkili, Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasının önemine işaret etti.

Kaynak: abhaber.com 

29/09/2014 08:18
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Damian Roderic Todd
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.