Uyuşturucu deneme yaşı 11'e düştü!

ads ads ads ads
14/09/2014

ads
Uyuşturucu deneme yaşı 11'e düştü!

TDP Gençlik Örgütü Başkanı Atik Kaya, madde kullanımı ve bağımlılıkla ilgili devlet politikası olmadığını söyledi

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Gençlik Örgütü Başkanı Atik Kaya, KKTC’de “özellikle gençler için gün geçtikte ciddi bir tehlike haline gelen madde kullanımı ve bağımlılığına karşı devlet politikası olmadığını, bu konuda gerekli adımların atılmadığını” öne sürdü.

Kaya yaptığı yazılı açıklamada, uyuşturucu madde deneme yaşının 11’e düştüğünü, Extacy kullanımının esrar kullanımı kadar yaygın bir düzeye ulaştığını, Bonzai’nin ise son zamanlarda “patlama yaptığını” savunarak, “Bu konuda devletin sağlıkta ve eğitimde bir devlet politikası yoktur” iddiasında bulundu.

14 yaşındaki bir gencin madde kullanımından dolayı komada yatmasının bugün uyuşturucuya karşı verilen

mücadelenin ne kadar yetersiz ve eksik kaldığının somut bir göstergesi olduğu görüşünü belirten Kaya, uyuşturucu kullanımı konusunda sürdürülebilir ve sistematik bir mücadele anlayışının geliştirilmesinin şart olduğunu vurgulayarak, TDP Gençlik Örgütü olarak her türlü katkıyı koymaya hazır olduklarını ifade etti.

“Çok ciddi bir tehdit”

Kaya, dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi, KKTC’de de madde kullanımının yaygın olduğu ve gün geçtikçe etkisi altına aldığı yaş aralığının düştüğünün bilimsel raporlar tarafından ortaya konduğunu savundu.

Kaya, madde kullanımının kişiyi sadece fiziksel ve psikolojik sağlığı açısından değil, ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan da olumsuz etkilediğini, uyuşturucu kullananların topluma olan aidiyet hissinin düştüğünü, bir başka alt kültür oluşturduklarını belirtti.

“Gençlerimiz kıskaç altında”

Bireyleri adeta içinden çıkılmaz bir duruma sürükleyen ve ileri safhalarda ölümlere dahi sebep olan bu alışkanlıkların ne yazık ki en çok da gençleri kıskacına aldığının altını çizen Atik Kaya, gerçeklerden kaçış, bir gruba dahil olma ihtiyacı, popüler kültürün gençlerde uyandırdığı merak ve bunun gibi birçok nedenin, biri ya da birkaçından dolayı başlanan bu bağımlılığın gençler arasında uyuşturucu madde kullanımını daha da arttırıp yaygınlaştırmakta olduğunu kaydetti.

“Satıcı ile kullanıcı ayrılmalı”

Atik Kaya, KKTC’de yasalar nezdinde “satıcı” ile “kullanıcı” arasında bir ayırımın olmadığını savunarak, “Bağımlılar da, satıcılar da ceza alıyor.

Yapılması gereken; bağımlı olduğu tespit edilen kişiyi cezaevine göndermek yerine yasal bir prosedür hazırlayarak bağımlıların tedaviye yönlendirilmesidir. Türkiye’de uygulanan Denetim Serbestlik Yasası denilen ayakta tedavi programı bizde de hayata geçmelidir” dedi.

“Önleme programı hayata geçirilmeli”

Dünyada müfredatlar içine konan önleme programlarının KKTC’de de hayata geçirilmesi gerektiğin kaydeden Kaya, “Eğitim sistemimiz bu konuda yetersiz kalmaktadır. Müfredat içerisinde bu konuda bilgilendirici, eğitici ve/veya caydırıcı dersler ve aktiviteler mutlaka yer almalıdır” dedi. 

14/09/2014 11:16
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: uyuşturucu, haber
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.