Uzayda bir yıllık görev başladı

ads ads ads ads
28/03/2015

ads
Uzayda bir yıllık görev başladı

Soyuz uzay aracı tarihi bir görev için Uluslararası Uzay İstasyonu'na ateşlendi. Uzay istasyonuna gönderilen ABD'li Scott Kelly ve Rus Mikhail Kornienko, bir yıl boyunca uzayda kalacak.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) görev alacak üç mürettebat, bu akşam TSİ 21.42'de Kazakistan'daki Baykonur Cosmodrome uzay üssünden Soyuz kapsülüyle yörüngeye gönderildi. ABD'li astronot Scott Kelly ve Rus kozmonot Mikhail Kornienko, son 20 yıl içinde gerçekleştirilen en uzun süreli uzay yolculuğuna başladı. Kelly ve Kornienko, Mart 2016'ya kadar UUİ'de kalarak burada en uzun süre kalan insan unvanını kazanacaklar. Mürettebatın diğer üyesi kozmonot Gennady Padalka ise altı aylık sonra dönecek.

Kelly ve Kornienko'nun bir yıllık görevi, 2020'den itibaren başlaması planlanan derin uzay görevlerinin hazırlık aşamalarından birini temsil ediyor. Kelly ve Kornienko, insan vücudunun yerçekimsiz ortama uzun süre nasıl adapte olduğunu gözlemleyecek ve birçok deney gerçekleştirecek. Elde edilecek sonuçların, Mars yolculuğu dahil uzun süreli görevler için önemli bilgiler sunması bekleniyor. Bir yıllık görev, 2012'de ortaya atılmış ve kabul edilmişti.

51 yaşındaki Kelly, görev kendisine ilk teklif edildiğinde çok sıcak bakmadığını ancak bilime yapacağı katkı adına fikrini değiştirdiğini söyledi. 54 yaşındaki Kornienko ise 'bir yıl uzayda kalmanın büyük bir fırsat olduğunu ve elde edecekleri bilgilerle Mars'a yolculuk yapacak nesillere yardımcı olacaklarını' söyledi.

NASA, UUİ'de 50 yaş üzeri için özel üç kutu vitamin bulunacağını belirtti.

Kelly ve Kornienko'dan önce uzayda en uzun süreli görevi gerçekleştiren isim kozmonot Valeri Polyakov olmuştu. Polyakov, Mir uzay istasyonunda 14 ay kalmış ve Mart 1995'te Dünya'ya dönmüştü.

Kaynak: Al Jazeera 

28/03/2015 16:10
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: uzay, uzay yolculuğu
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.