Vatandaş ısınmak için odun sobası kullanıyor ama...

Elektrik fiyatlarındaki artış, ısınma sorunu çeken vatandaşları odun sobasına yöneltti

ads ads ads ads
24/01/2018

ads
Vatandaş ısınmak için odun sobası kullanıyor ama...

Suna ERDEN-Çiğdem AYDIN

Kuzey Kıbrıs’ta son yıllarda sürekli artan elektrik fiyatları, soğuk kış günlerinde ısınma sorunu yaşayan birçok vatandaşı odun sobası kullanmaya yöneltti. Odun sobalarında; inşaatlardan toplanan tahta atıkları, araba lastikleri ve atık yağ yakılmasının çevre kirliliği yarattığı gerekçesiyle sık sık şikayetler gündeme geliyor…

Vatandaşlar ise ekonomik çaresizlik yüzünden soba kullandıklarını belirterek, “Dünyanın en pahalı elektriğini kullanıyoruz. Her şey ateş pahası… Kiralar aldı başını gidiyor. Vatandaşın klimayla ısınacak hali kalmadı. Geçinmek bu kadar imkânsız hale gelmişken bir de elektrikli soba, klima masrafını çekemez” diyor

Alternatif ısınma seçeneği kısıtlı

Yılın neredeyse 9 ayı güneşli olan Kuzey Kıbrıs’ta alternatif ısınma yöntemleri bulunmuyor. Kış aylarında elektrikli soba, klima, şömine geliri iyi olanların ısınma yöntemi olurken, dar gelirli vatandaş odun veya gaz sobasıyla idare ediyor. Asgari ücretin 2 bin 200 TL olduğu ülkemizde dünyanın en pahalı elektriği kullanılırken, son yıllarda artan odun sobası kullanımı çevreyi kirlettiği gerekçesiyle şikâyet konusu oluyor. Özellikle işçi kesiminin kullandığı odun sobası önceleri Lefkoşa Surlariçi bölgesinde yaygın olsa da yavaş yavaş ülkenin birçok bölgesine yayılıyor.

Bir ton odun 450 lira

Odun sobalarında sadece kaliteli yakacaklar değil, boyalı tahtalar, lastik gibi maddelerde kullanılıyor. Bir ton odun 450 TL’den satılırken,  birçok aile bunu dahi alamıyor. Bu nedenle inşaatlardan topladığı tahta atıklarını, araba lastiklerini yakarak kışı atlatmaya çalışıyor. Bu maddelerin yakılması bacalardan çıkan dumanın daha keskin olmasına, şikâyetlerin artmasına neden olurken, Diyalog’un konuştuğu Surlariçi sakinleri, “İyi güzel de ne yapalım. Aldığımız ücretle kira mı ödeyelim. Okul masraflarını mı karşılayalım” şeklinde konuştu. Kimisi ise sobalardan şikâyetçi olunduğunu, ancak birçok villa ve gösterişli apartman dairelerinde şömineler yakıldığını ifade ederek, “Zengin şömine yakınca zehir olmuyor fakir yakınca mı zehir çıkıyor” serzenişinde bulundu.

Sobanın fiyatı 130 ile 350 lira arası

Lefkoşa’da işyeri bulunan Gürdal Çuvalcıoğlu isimli esnaf, “Isınmak için elektrikli, tüplü, gaz yağlı soba, şömine ve odun sobaları ile ısınma sağlanabiliyor. İnsanlar kendi ekonomik bütçelerine göre bir sobaya yönelir. Genellikle düşük gelirli aileler gecesini geçirebilmek için tüplü sobayı tercih eder, eğer oduna para vermeden bir yerlerden temin edebilecek kişiler odun sobasını tercih ediyor” dedi.

Çuvalcıoğlu, odun sobalarının 130 ile 350 TL arasında değiştiğini ve son dönemde rağbetin arttığını belirtti.

DİYALOG

24/01/2018 11:57
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: odun sobası, kıbrıs, lefkoşa
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.