VW, Fiat’ı alırsa açık ara dünya lideri olacak

ads ads ads ads
28/07/2014

ads
VW, Fiat’ı alırsa açık ara dünya lideri olacak

TARAFLAR yalanlasa da elinde 24 milyar dolar nakiti bulunan VW’nin Fiat’ı almak için doğru zamanı beklediği iddia ediliyor. Alman devin 77 yaşındaki patronu, Agnelli-Elkann hanedanlığını ikna ederse hayaline ulaşabilecek.

OTOMOTİV dünyası, tarafların yalanlamasına rağmen ‘Ya VW, Fiat’ı alırsa?’ sorusunun cevabını tartışıyor. Bilmeyenler için bundan yaklaşık 2 hafta önce Alman ekonomi dergisi ‘Manager’ Volkswagen Grubu’nun Fiat-Chrysler Grubu’na (FCA) alacağına dair bir haber yayınladı. Uzmanlar ve analistler böyle bir evliliğin olup olmayacağına ilişkin bir çok açıklama ve yorum yaptı. Çünkü ortada global otomotiv sektörünün görünümünü çok hızlı değiştirecek bir anlaşma söz konusu.Öncelikli olarak Fiat-Chrysler Grubu CEO’su Sergio Marchionne’nin yeniden dirilen Chrysler ile ilgili önümüzdeki 10 yılda satışlarını radikal bir şekilde artıracak bir stratejiyi benimsediğini hatırlatmak gerekebilir. Çünkü Marchionne bunu başarmak istiyor ve bunun için elinden geleni yapacağını da ortaya koyuyor. Tüm taraflar olası bir anlaşmayı yalanlanıyor çünkü uzmanlara ve VW Grubu kaynaklarına göre Volkswagen Grubu’nun 77 yaşındaki patronu Ferdinand Piech’in önce Fiat-Chrysler Grubu’nu kontrol eden ailenin (Agnelli-Elkann) ihtiyaçlarını sırayla saptayıp ondan sonra harekete geçeceği ifade ediliyor.

AUTO UNION HAYALİ

VW’nin yönetim kurulundan bir kaynağın Autonews’e yaptığı açıklamaya göre, Porsche’nin kurucusu Ferdinand Porsche’nin torunu olan Ferdinand Piech’in Avrupa’nın bir numaralı otomotiv üreticisi olmasının ötesinde daha büyük bir planı var. Piech’in açık ara dünya devi olmak istediği ve kurulacak yeni devin ismi olarak efsanevi Alman markası ‘Auto Union’u düşündüğü söyleniyor. Ayrıca 77 yaşındaki Piech’in bunu en kısa sürede yapmak istediği belirtiliyor. Sonuçta VW’nin Toyota ve General Motors’la (GM) bir numara olmak için vereceği savaşta 77 yaşındaki yaşlı yöneticiye kestirme yol gerekiyor. Bu kestirme yolunda Piech’in Angelli-Elkan Ailesi’nin Fiat-Chrysler Grubu’nda kontrol ettiği yüzde 30’luk hisseyi 5-6 milyar dolara alarak gerçekleşebileceği çok net ortada.

SATIŞLARI 14 MİLYONU AŞAR

Eğer bu satın alma gerçekleşirse 12 markayı bünyesinde bulunduran VW Grubu tüm dünyada satışlarını 14 milyon adedin üzerine çıkartarak Toyota ve GM’in önünde yaklaşık 4 milyon adetlik farkla liderliğe yükselcek.

BİRLEŞMENİN OLUMLU TARAFLARI

Amerika’da pick-up sınıfında çok zayıf olan VW’nin tüm problemleri anında çözülür. Bu satın alma gerçekleşirse VW, ABD’de 1 milyon 308 bin 196 adetlik satışla, 1 milyon 455 bin 868 adet satış yapan GM’in ardından ikinci sıraya yükselir. Ford ise 1 milyon 265 bin adetle 3’üncü sırada kalır.

Dünyada tüm boyutları ile SUV pazarı büyürken VW’nin rekor sahibi Jeep’e sahip olması büyük avantaj yaratır.

VW, hiç bir zaman küçük otomobillerden para kazanamadı. Suzuki’yle bu konuda anlaşma yaptığı ama başarılı olamadı. VW’nin küçük otomobil kârlılığında dünya lideri olan Fiat’a sahip olması grup için büyük itici güç olacaktır.

Alfa Romeo ve Jeep’in satışları artar. Ram markası da VW markasıyla sınırlarını aşabilir.

‘Auto Union’ grubu Alfa, Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Maserati ve Porsche gibi dev markalarla lüks sınıfta inanılmaz bir güce sahip olur.

BİRLEŞMENİN OLUMSUZ TARAFLARI

VW Grubu, 2017 yılından itibaren yılda 6.8 milyar dolarlık maliyet azaltacağını ve kârlılığını artıracağını açıklamıştı. Eğer satın alma gerçekleşirse VW, Alfa Romeo ve diğer Fiat markaları için yeniden bir yapılanma içine girip markaları yeniden lanse edecek. O zaman da planlanan tasarrruflar ortadan kalmış olacak.

Gerek Avrupa’da gerekse Amerika’da bir çok ‘tekel’ sorunu ortaya çıkacak. Özellikle Fiat’ın 1, VW’nin 2 numara olduğu Brezilya’da bu sorun aşılamayacak düzeyde olacak.

Tabi her şeyin dışında Ferdinand Piech’in hayali olan ‘Auto Union’ yönetilmesi çok zor karmaşık bir yapıya ulaşacak.

VW GRUBU MARKALARI

VW Audi Seat Skoda Bentley

Bugatti Lamborghini Porsche

Ducati VW Ticari Scania

FCA GRUBU MARKALARI

Fiat Lancia Alfa Romeo Fiat Ticari

Abarth Jeep Chrysler Dodge

Ram Ferrari Maserati Mopar Srt

En büyük olmadan bırakmaz

Porsche’nin kurucusu ve VW Beetle’ın yaratıcısı Ferdinand Porsche’nin torunu Ferdinand Piech, 77 yaşında ve halen işinin başında. VW’nin “dünyanın en büyük otomotiv üreticisi” olduğunu görürse belki bırakabilir aksi durumda pek niyetli değil. 11 yıldır VW Grubu’nun başkanı, 20 yıldır da Volkswagen’in üst yönetiminde olan Piech, gruba 1988’de Audi’de başlamış.

24 milyar dolar nakit

150 yıllık Agnelli-Elkann hanedanlığı büyük ihtimalle önümüzdeki dönemde karar vermesi çok zor bir telefonla karşı karşıya kalacak. Fiat-Chrysler’in 5 yıllık yeniden yapılanma planı için aile uzun süre para kazanmadan bekler mi? Yoksa Ferrari’yi ellerinde tutup yüzde 30’luk hisseyi 5-6 milyar dolara satabilirler mi? 24 milyar dolar nakdi olan VW için kolay yönetilebilir görünüyor.

1937’DE KURULAN BİRLİK

Ferdinand Piech’in hayalini kurduğu Auto Union, (Otomobil Birliği) 1937’de Almanya’da Horch, Audi, DKW ve Wanderer otomobil firmalarının birleşmesiyle oluşmuş bir güç birliği. Audi bu birlikten günümüze

kadar kalan tek marka. Bu dört markadansadece DKW ayakta kalabildi, ancak o da 1964’te Volkswagen

tarafından satın alındı. Audi ise 1966’da geri döndü. 

28/07/2014 09:32
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: fiat, otomobil
MANŞETLER

HK OTOMOBİL

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.