Yasak yargıya takıldı

ads ads ads ads
27/08/2016

ads
Yasak yargıya takıldı

Denize giren kadınların ‘burkini’ ya da ‘haşema’ giymelerini yasaklayan 30 Fransız belediyesine, Fransız Danıştayı ‘Dur’ dedi: Kanıtlanmamış riskler, özgürlükleri kısıtlayamaz!

FRANSA’da, çoğu Akdeniz kıyılarındaki ünlü tatil beldeleri olan tam 30 belediyenin, kadınların denize haşema (burkini) ya da laikliğe uygun olmayan kıyafetle girmesini yasaklayan kararı Danıştay askıya aldı.

BU, TEMEL ÖZGÜRLÜK

Fransız Danıştayı, bu giysilerin kamu düzeni açısından tehdit oluşturduğu gerekçesiyle yasaklamasını dün ele aldı. Danıştay kararında, kamu düzenine ilişkin kanıtlanmış risk olmadığı sürece belediyelerin özgürlükleri kısıtlayamayacağı belirtildi. Fransız Danıştayı, burkini yasağının, aralarında bireysel özgürlük ve inanç özgürlüğünün de bulunduğu temel özgürlüklere yönelik ciddi bir müdahale olduğunun altını çizdi.

Önceki gün tarafların görüşlerini dinleyen Danıştay, dün yaptığı değerlendirme sonucunda, uygulamanın yasalara uygun olmadığına hükmetti. Danıştay tarafından verilen karar, yasağın derhal kaldırılması sonucunu doğuracak.

TEPKİ SINIRLARI AŞTI

Gerek Fransız toplumunda gerekse Fransa hükümetinde tartışma konusu olan ‘burkini’ polemiğine ilişkin Fransa Danıştayı’nın aldığı karar ülke sınırlarını aşan bir boyuta sahip olması açısından da önem taşıyor. Fransa’nın güneyindeki Villeneuve-Loubet Belediyesi tarafından devreye sokulan yasak, “kamu düzenini korumak için gerekli olduğu gerekçesiyle” geçtiğimiz günlerde Nice Mahkemesi tarafından uygun bulunmuştu. Bunun üzerine İnsan Hakları Ligi ve İslamofobi karşıtı gruplar konuyu Danıştay’a taşıdı. Danıştay hem Nice Mahkemesi’nin kararını iptal etti, hem de yasağı kaldırdı.

HEM BURKİNİLİ HEM BİKİNİLİ PROTESTO

İNGİLTERE’nin başkenti Londra’daki Fransız Büyükelçiliği önünde toplanan bir grup kadın, Fransa’daki tesettür mayo (burkini) yasağını protesto etti. Fransa hükümetinin ‘laikliğe karşı tehdit oluşturduğu’ gerekçesiyle burkiniyi özellikle sahil bölgelerindeki deniz kıyılarında yasaklamasına karşı çıkan İngiliz kadınlar, konsolosluk binası önünde “havuz partisi” temalı bir buluşma düzenledi. “Ne istersen giy” adı verilen buluşmaya kadınlar, bikini, haşema veya rahibe kıyafetleriyle katıldı.  

27/08/2016 09:48
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Fransa, Burkini, burkini yasağı
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.