Yaşlılar gençlerle vakit geçirmek istiyor

ads ads ads ads
29/09/2014

ads
Yaşlılar gençlerle vakit geçirmek istiyor

Türkiye’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının desteklediği Aktif Yaşam İçin Nesiller Arası Etkileşim Modeli (AYNA) projesi kapsamında yapılan araştırmaya göre, yaşlıların büyük çoğunluğu etkinliklerde gençlerle bir araya gelerek çay, kahve içip sohbet etmeyi, gezintiye çıkmayı, konsere ve alışverişe gitmeyi istiyor.

Projeyle yaşlılar ve gençler bir araya getirilerek sosyal yaşama katılımları güçlendirildi. Gençler ve yaşlılar beş çayında buluştu, gezi ve tabiat yürüyüşleri yaptı, konserlere gitti ve alışverişe çıktı. Bu aktiviteler sorasında gençler ve yaşlılar birbirlerinden çeşitli konularda faydalandı.

Proje kapsamında, 18-30 yaş aralığındaki gençlere ve 65 yaş üstü kişilere anket yapılarak, gençler ve yaşlıların birbirleriyle olan iletişimleri araştırıldı.

Anket düzenlenen gençlerin, yüzde 97.2'sini bekar, yüzde 2.7'sini evliler oluşturdu.

Üniversite öğrencilerine, kiminle yaşadıkları, evlerinde 65 yaş üstü evde bakıma ihtiyaç duyan birey olup olmadığı, ailedeki 65 yaş üstü kişilerle telefonlaşma ve görüşme sıklığının ne olduğu soruldu.

Gençlerin yarısından fazlasının çekirdek ailede yaşadığı belirtildi. Evlerinde 65 yaş üstü olmayan gençlerin oranı yüzde 82, evde bakıma ihtiyaç duyan yaşlıların oranı yüzde 3 oldu.

TELEFONDA SEYREK KONUŞUYORLAR

Gençlerin yüzde 48.3'ünün ayda, yüzde 43'ünün haftada, yüzde 6'sının günde 1-2 defa, yüzde 2.6'sının yaşlılarla daha seyrek telefonda konuştuğu belirtildi. Gençlerin ailede 65 yaşın üzerindeki bireylerle telefonlaşma sıklığının ayda 1-2 defa olması "seyrek" olarak nitelendirildi.

Ailedeki 65 yaş üstü bireylerle görüşme sıklığını "daha seyrek" olarak belirten gençler, uzakta oturdukları için sadece uzun bayram tatilleri ve yaz tatillerinde görebildiklerini aktardı. Gençlerin yüzde 4.7'sinin günde, yüzde 18.8'inin haftada, yüzde 76.4'ünün ayda 1-2 defa ailedeki 65 yaş üstü bireylerle görüştüğü tespit edildi.

"Ailenizin dışında 65 yaş üstü kişilerle düzenli bir görüşmeniz ya da iletişiminiz var mı?" sorusu üzerine gençlerin yüzde 53.5'inin "evet", yüzde 46.4'ünün "hayır" cevabını verdiği görüldü.

YAŞÇA BÜYÜK KİŞİLERE YARDIMCI OLMAYI İSTİYORLAR

Proje süresince gençlerin, 65 yaş ve üstü kişilerle en çok yapmak istediği etkinlikler arasında çay, kahve içmek için bir araya gelme ve 1-2 saatlik bir gezintiye çıkmak yer alırken, bilgisayar, internet, cep telefonu desteği ve eğitimi vermeyi ise daha az istediği kaydedildi.

Gençlerin kendilerinden yaşça büyük kişilere yardımcı olabilmeyi hissetmeyi, yaşlı insanların aktif olmalarını sağlamayı, başka insanlara katkıda bulunmayı istedikleri belirtildi. Bu sonuca göre, gençler hem yaşlılara yardım edebilme hem de onlarla kaliteli vakit geçirerek yeni şeyler öğrenme ihtiyacı duyuyor.

DAHA ÇOK TELEFONDA KONUŞUYORLAR

Araştırmadaki yaşlıların ise yüzde 70.5'inin evli, yüzde 13.1'inin boşanmış, yüzde 13,1'inin bekar, yüzde 3.3'ünün dul olduğu kaydedildi.

Çoğunluğunu lise mezunlarının oluşturduğu yaşlıların yüzde 20.7'si ilkokul mezunu, yüzde 16'sı ortaokul mezunu, yüzde 11.3'ü okula gitmeyenler, yüzde 11.3'ü üniversite mezunu, yüzde 1.8'i ise lisansüstü eğitim olarak belirlendi.

Yaşlıların yüzde 32'si çekirdek aile, yüzde 27.3'ü kurumlarda, yüzde 5.6'sının ise geniş aile ile yaşadığı belirtildi. Aile ile yaşamayan yaşlıların yüzde 47.1'inin günde, yüzde 35.7'sinin haftada, yüzde 12.8'inin ayda 1-2 kez yakınlarıyla telefonlaştığı belirlendi.

GENÇLERDEN ÖĞRENECEKLERİ ÇOK ŞEY OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORLAR

Yaşlıların büyük çoğunluğunun içinde bulundukları merkezlerde sosyal programlara katılmadığı, etkinliklerde gençlerle bir arada olmayı daha çok istedikleri görüldü. Yaşlılar, gençlerle çay, kahve içerek sohbet etmek, bir kaç saatlik gezintiye çıkmak, konserlere, alışverişe gitmek, geçmişlerini anılarını paylaşmak ve internet, bilgisayar, cep telefonu gibi teknolojik gelişmeler hakkında kendilerine destek olmalarını istiyor.

Yaşlılar, gençlerden öğrenecekleri çok şey olduğunu, onlarla birlikte olmanın bir nevi psikoterapi etkisi yarattığını ifade etti. 

29/09/2014 12:26
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: yaşlı, genç, haber yaşam
MANŞETLER

HK YAŞAM

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.