Yaz'da Dikkat!

ads ads ads ads
29/07/2016
Dr. Ayşe Sokullu

ads
Yaz'da Dikkat!

Yaz geldi, çocuklarda ishallere dikkat!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte özellikle ebeveynleri korkutan problemlerden biri de ishaller oluyor.

Her yaş grubunda ortaya çıkmasına rağmen, ishaller özellikle yaşlılar ve çocuklar için risk oluşturabiliyor. İshalin yaz aylarında görülme oranlarının artmasının ise iki ayrı sebebi bulunuyor. Birinci nedeni, havaların ısınmasına bağlı olarak besinlerin daha kolay bozulması, ikincisi ise artan sıvı ihtiyacı nedeniyle her durumda sıvı alma isteğinin mikrop alma riskini artırması. İshallerin ortaya çıkmasındaki bir başka önemli etken ise hijyen kurallarına uyulmaması. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, çocuklarda görülen ishal tehlikesi ile ilgili bilgi verdi.



İshale yol açan etkenler arasında, virüsler, bakteriler ve parazitlerin başta geldiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu “Etkene bağlı olarak tedavi farklılaşıyor. Ancak yaygın olarak görülen ishal nedenleri arasında virüsler ön sırada geliyor. Bakteriler ise besin zehirlenmeleri ve buna bağlı ishallere neden oluyor. Virüslerin neden olduğu sulu dışkılama şeklindeki ishal, bir gün boyunca etki ediyor ve ateş yapmadığı gibi hastayı evine bağlamıyor.



İshaller çocukları etkiliyor

İshallerin çocukları daha fazla etkilediğini anlatan Anadolu Sağlık Merkezi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu “Çocuklarda meydana gelen ishallerde sıvı kaybının yüksek olması hastane yatışlarını artırırken, basit bir yaz ishali nedeniyle bir yetişkinin hastaneye yatma ihtimali ise daha düşük oluyor. Çünkü sıvı kayıpları çocukları daha fazla etkiliyor. Çocuklarda yüzde 10 sıvı kaybı bile sıvı dengesini etkileyerek genel durumunun bozulmasına neden olabiliyor. O yüzden sıvı kaybı çocukları önce halsizleştiriyor, sonra hareketsizleştiriyor ve bilinç kaybına kadar gidebilen durumlar olabiliyor. Gerekli girişim yapılmazsa ishal çocuğun hayatını tehdit edebiliyor. Hastaneye geç getirilen çocuklarda sıvı kaybı yerine konmasına karşın kaybedilen elektrolitler nedeniyle bazı bozukluklar kalabiliyor” dedi.



Açıkta satılan dondurma tüketimine dikkat!

İshallerin bulaşıcı olduğunun altını önemle çizen Dr. Ayşe Sokullu, özellikle ortak yaşam alanlarında ve tuvaletlerde el temizliği ve hijyen kurallarında hassas olmak gerektiğini vurguluyor. Dr. Sokullu “Yazın özellikle ortak yaşam alanlarının kullanımlarının artması, havuzlar, buralardaki tuvaletlerin kullanımı, açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmesi gibi etkenlerin hepsi mikrobik durumun yayılmasını kolaylaştırıcı etkenler olarak sıralanıyor. Yazın çok tüketilen bir besin maddesi olan dondurmayı tüketirken de çok dikkatli olmak gerekiyor. Öncelikle açıkta satılan dondurmaları mümkün olduğunca tüketmemekte fayda var. Kapalı olarak satılan dondurmaların da bulunduğu dolapların sürekli çalışır konumda olması gerekiyor. Süt ürünleri sıcak havada kolayca bozulabildiğinden, bir dondurmanın eriyip sonradan dondurulmuş gibi bir görüntüsü varsa tüketmemek gerekiyor” açıklamasında bulunuyor.



İshalde öncelikli amaç sıvı dengesini korumak

Sıvı dengesini yerine koyabilmek için ailenin eğitiminin önemli rol oynadığını vurgulayan Dr. Ayşe Sokullu sözlerini şöyle sürdürüyor: “Sıvı dengesi aşırı bozulmamış çocuklarda önce beslenme şekli değiştiriliyor. Daha az yağlı, fazla lif içermeyen, pirinç, patates gibi bağırsakları az çalıştırmaya yönlendirici bir diyet öneriliyor. İshalde öncelikli amaç sıvı dengesini koruyucu önlemleri erkenden almak ve kayıpları ağız yoluyla yerine koyma tedavileri uygulamak. Hastaneye yatış ve serumla tedavi aşamasına ne kadar az mecbur kalırsak o kadar iyi olur. Kusmalar için yine ailenin eğitilmesi önemli. Beslenme şeklindeki düzeltmeyle de kusma ilaçsız bir şekilde önlenebiliyor. Kusması olmayan çocuklarda tedavi biraz daha kolay oluyor. Ancak sıvı kaybı çok fazla olan, yani yüzde 10'un üzerine çıkan çocuklarda bu tip uygulamalarla zaman kaybetmeyip damar yolu ile sıvı tedavisine başlamak gerekiyor. Ailelerin dikkat etmesi gereken nokta çocuk halsizleşmeye başlamışsa ve ağızdan sıvı alımı sağlanamıyorsa hızla doktora başvurmak olmalıdır.”



Dikkat edilmesi gereken noktalar

• Dışarıda yiyecek bulundurmamaya çalışın

• Hijyen koşullarından emin olmadığınız yerlerde yemek yemeyin

• El hijyenine dikkat edin, çocuklarınızın da ellerini hijyenik bir şekilde yıkamasını sağlayın

• Süt ve süt ürünlerini tüketirken çok daha dikkatli davranın. Üretim ve son kullanma tarihleri ile saklama koşullarına bakın

• Çocuklarda ishal başlar başlamaz sıvı takviyesine başlayın

• Çocuklar aşı ile korunabilen enfeksiyonlara karşı, özellikle de rota enfeksiyonlarına karşı zamanında aşılanmalıdır

• Yüksek ateş ve kusma durumlarında mutlaka hekiminize başvurun 

29/07/2016 15:42
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: sıcak, ishal, çocuk ishali, dikkat edilmesi, çocuk ishal oldu, ne yapmalıyım?, haber, kıbrıs, kıbrıs sağlık, sağlık kıbrıs, kibris
MANŞETLER

HK SAĞLIK

Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası

HK SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Planda; sağlıklı yaşam hakkının korunmasından, tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden, özel gereksinimli bireyler ve yaşlılara yönelik hizmetlere uzanan birçok başlık yer alıyor. 2022 itibarıyla 27 bin 762 olan aile hekimliği birimlerinin sayısının da 36 bin 383'e çıkartılması hedefleniyor.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.