Yazlık tartışma: Kavun mu karpuz mu, hangisi daha faydalı?

ads ads ads ads
25/07/2017

ads
Yazlık tartışma: Kavun mu karpuz mu, hangisi daha faydalı?

Kavun ve karpuz yaz aylarının olmazsa olmazı iki meyve. Her iki meyve de enerji değerlerinin düşük, su oranlarının yüksek olması, yapılarındaki vitamin ve minerallerle formda kalmak isteyenlerin, diyetisyenlerin gözdesi. Peki bu iki meyvenin hangisi daha faydalı?

İKİSİ DE VİTAMİN DEPOSU

Kavun ve karpuzda yüksek miktarda vitamin bulunuyor. Her iki meyvede B1, B2, B6 ve C vitamini açısından oldukça zengin. 
C vitaminin faydaları malum; bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini yaz kış vücudun ihtiyacı. 
B1 vitamini ise günü enerjik ve stressiz geçirmek için önemli. B2 ise göz ve cilt sağlığı için çok önemli. 
B6 ise metabolizmayı hızlandıran ve kardiovasküler sağlığa pozitif katkıları olan bir vitamin.

İKİSİ DE HER DİYETE UYGUN 

Hem kavun hem karpuz yapılarındaki yüksek şeker içeriğine rağmen iki meyvenin de içerdiği karbonhidrat miktarı çok düşük. 
Karbonhidrat açısından kavun karpuzun bir adım önünde. 100 gramlık bir karpuz diliminin %10'u karbonhidrat. Aynı miktarda kavun ise sadece %6 karbonhidrat içeriyor.

Her iki meyve de düşük enerji içeriyor; 100 gr karpuzda 22, 100 gr kavunda ise 27 kalori bulunuyor.

SAĞLIĞA ETKİLERİ 

Karpuzun kavuna göre üstün yönü ise içerdiği karotenoid başta olmak üzere antikansorejenler. Metabolizmamızın temizlik ajanları olan bu mineraller karpuzda kavundan çok daha yüksek oranda bulunuyor. Karpuzun kalp fonksiyonları ve kan basıncı üstündeki olumlu etkileri biliniyor. Ayrıca içeriğindeki laykopen ise güçlü bir antioksidan. Laykopen zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlıyor; yani kansere karşı kuvvetli bir koruyucu. 

Buna karşılık kavun; vücuttaki enerji sistemi ayakta tutan niasin ve hücre yenilemesinde önemli görevleri olan, metabolizmanın koruyucu kalkanı folik asit içeriyor. Ayrıca içeriğindeki yüksek oranda lif nedeniyle sindirim ve boşxaltım sistemi üzerinde olumlu etkileri var.

HİÇ Mİ KÖTÜ YÖNLERİ YOK 

Ancak şeker hastalarının kavunu kontrollü tüketmesi gerekiyor. Ayrıca Ülser ile sindirim sisteminde iltihap bulunanların kavundan uzak durmasında fayda var. 
Karpuzun da olumsuz yönleri yok değil. Uzmanlar yemeğin üstüne yenen karpuzun hazımsızlığa neden olacağını ve faydalarının ortaya çıkamayabileceği konusunda hemfikir.

TEHLİKELİ İKİLİ 

Uzmanlar iki meyveyi de dozunda yemenin çok önemli olduğu görüşünde. Zira kavunu da karpuzu da fazla yemek diyetinizi bozabilir. 
Ha unutmadan uzmanların her iki meyve konusunda hemfikir olduğu bir başka konu daha var. Siz siz olun kavunu da karpuzuda tek yiyin. Yani, bu faydalı meyveleri peynir ile tüketip fazladan kilo almayın.

25/07/2017 09:15
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kavun, karpuz, haber
MANŞETLER

HK SAĞLIK

Sağlıkta 5 yıllık yeni yol haritası

HK SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı yayımlandı. Planda; sağlıklı yaşam hakkının korunmasından, tedavi hizmetlerinin güçlendirilmesine, obezite ve bağımlılıkla mücadeleden, özel gereksinimli bireyler ve yaşlılara yönelik hizmetlere uzanan birçok başlık yer alıyor. 2022 itibarıyla 27 bin 762 olan aile hekimliği birimlerinin sayısının da 36 bin 383'e çıkartılması hedefleniyor.

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.