Yemek yeme krizi anında bu yazıyı okuyun!

ads ads ads ads
22/07/2014

ads
Yemek yeme krizi anında bu yazıyı okuyun!

Bu yazı çok sinirlendiğinde kendini yemeğe verenlere... Panik anında tekrar tekrar okuyunuz! Çünkü araştırmalara göre aşırı yemenin nedeni yüzde 75 duygusal.

ABD’de yapılan araştırmalara göre çoğu insanın normalin üstünde yemek yeme sebebi, yüzde 75 oranında duygusal. Yani başka bir deyişle, yemek yeme duygularla başa çıkmak için kullanılıyor. Özellikle stres, sıkıntı ve üzüntü yeme ataklarını tetikliyor. Psikolog Elif Eşen ‘Sorunu çözmek yerine acıyı yemekle bloke etmeye çalışıyoruz. Oysa yoğun stres altında yediğimiz yemekler çözüm olmaktan ziyade kendimizi daha kötü hissetmemize neden oluyor’ diyor. İşte krizden önce ve kriz anında yapmanız gerekenler:

KRİZDEN ÖNCE!

Yemek ataklarının önüne geçmek için ne zamanlarda/hangi durumlarda daha çok yeme isteği duyduğunuzu belirleyin. Yani yeme atağıyla karşılaştığınız durumları not alın. “Arkadaşım Meltem’le tartıştıktan sonra buzdolabının önünde buldum kendimi” ya da “Patronum mesaiye kalmamı isteyince çok sinirlendim ve eve geldiğimde pizza sipariş edip yedim” gibi… Not alırken birtakım ortak noktalar çıkabilir ve ona göre önlem alabilirsiniz. Bu çalışmaları yaparken kendinize miktarlar ve ne yediğiniz konusunda dürüst olmanız çok önemli.



BAŞKA ŞEYLE İLGİLENMEYİN!

Araştırmalara göre yemek yerken başka şeylerle ilgilenildiğinde tat alma duyularında azalma oluyor ve kişi yediği şeyin keyfini çıkaramıyor. Bu yemeğin miktarı konusunda kişinin yanılmasına neden oluyor. Oysa sadece yemeğe odaklanma yeme miktarını yüzde 15-18 oranında azaltıyor.

YEMEK ATAĞI GELDİĞİNDE…

Zevk aldığınız herhangi bir etkinliği yapabilirsiniz. 10 dakika yürüyüşe çıkmak, resim çizmek, yazı yazmak gibi…Yeme atağı geldiğinde bunlara karar vermekte güçlük çekebileceğiniz için, bu etkinlikleri önceden planlayın. Acil çıkış planlarının önceden belirlenmesi gibi…

FİLMİ İLERİ SARIN!

Yeme ataklarından biri kapınızı çaldı ve gözünüzün önüne yiyebileceğiniz en kalorili besinlerden biri geldi. Onu o kadar çok hayal ettiniz ki 2 dakika daha bekleyecek sabrınız yok. O sırada aslında sağlıklı beslenmeye karar verdiğiniz aklınıza geldi. Ama yeme isteği o kadar ağır bastı ki karar vermeye fırsat kalmadan yeme dürtünüzün peşinden gittiniz. İşte tam o sırada filmi biraz ileriye sarın ve o besinleri yiyince kendinizi nasıl hissedeceğinizi sormayı deneyin. Keyif ve doyum hissediyorsanız, sonrasındaki 1 saat boyunca o keyif mi sizinle birlikte olacak yoksa başka duygular da yaşayacak mısınız? Bu yöntemle yemek sonrasında pişman olacağınız yemeklere hayır demenin yolunu açabilirsiniz. Yeme ataklarıyla baş etmenin yollardından biri de kapıya teslim yemek servisleri. Adrese teslim yemek hizmeti veren Rafinera, diyetisyenlerin hazırladığı karbonhidrat, protein ve yağ hesaplamalarına uygun diyet yemekleri istenen adrese teslim ediyor. 3 ana 2 ara öğün yemeğiniz istediğiniz adrese geldiği için atak anında elinizin altında sağlıklı atıştırmalıklar bulunuyor. Bu da kilo almanızı engelliyor ve sağlıklı beslenmenize yardımcı oluyor. 

22/07/2014 15:24
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: yemek, kriz, oburluk, haber, sağlık
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.