Yeniboğaziçi Pulya Festivali başladı

ads ads ads ads
16/08/2014

ads
Yeniboğaziçi Pulya Festivali başladı

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, geleneksel Yeniboğaziçi Pulya Festivali’nde yaptığı konuşmada Kıbrıslı Rumların bir antlaşmaya razı olabilmek için Yeniboğaziçi de dahil bölgeden 4 köyü istediğini söyledi.

Müzakerelerden bir sonuç alınmaması halinde durumu Kıbrıs Türk halkı, hükümeti ve Anavatan Türkiye’yle değerlendirip bir hareket tarzı belirleyeceklerini ifade eden Eroğlu, ancak bugün nihai hedefin bir antlaşmaya varmak olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, dün akşam 7’nciYeniboğaziçi Pulya Festivali’nin açılışına katıldı. 24 Ağustos'a kadar, on gün sürecek festivalde kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yanında konserler yer alacak. Festival kapsamında Türkiyeli sanatçı Volkan Konak da konser verecek.

“KKTC’NİN KALICI OLMASINI İSTİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Yeniboğaziçi Festival Alanı’ndaki amfi tiyatroda yaptığı konuşmada, açılışa katılan bölge halkına Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakereler hakkında bilgi verdi. Kıbrıs adasının pek çok krallıklara ev sahipliği yaptığını, bugün KKTC döneminin yaşandığını ancak KKTC’nin geçici bir dönem değil kalıcı bir dönem olmasını istediklerini kaydeden Eroğlu, “Devletimizi yok sayarak görüşmeleri devam ettirmiyoruz. Şu anda bazı gerçekler var. Bu gerçekleri yok sayılarak bir antlaşma mümkün olmayacağına göre, gerçekleri bu güne kadar nasıl müzakere masasına koyduysak bundan sonra da koyacağız” dedi.

“SİZİN KÖYÜ VE BÖLGEDE 4 KÖYÜ İSTİYORLAR”

Kıbrıslı Rumların müzakere masasında aşırı taleplerde bulunduğunun, taleplerini giderek arttırdığının altını çizen Eroğlu, “Sizin köyü de istiyorlar, bu bölgede 4 köyü de istiyorlar. Yolun güneyini bıraktılar, kuzeyinden de istiyorlar” dedi.

Kıbrıslı Rumların adadaki gerçekleri görerek hareket etmesi gerektiğini ifade eden Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafı olarak her iki halkın haklarını ve gerçekleri göz önünde tutarak hareket ettiklerini belirtti.

Çözüm bulunamadığı takdirde durumun Kıbrıs Türk halkı, hükümeti ve anavatan Türkiye ile değerlendirilerek bir hareket tarzı belirleneceğini ifade eden Eroğlu, ancak bugün nihai hedefin bir antlaşmaya varmak olduğunu söyledi.

BOZKURT: “İLK FESTİVALLERDEN BİRİ…”

KKTC’nin Kurucu Meclisi’nde yer alan, eski bakanlardan, araştırmacı-yazar İsmail Bozkurt festivalin açılışındaki konuşmasında, Pulya Festivali’nin tarihine atıfta bulunarak, Yeniboğaziçililerin festivalle ilk kez 1974’te çatışmalardan dolayı terk etmek zorunda kaldıkları Larnaka’ya bağlı Boğaziçi (Aigostheodoros) köyünde1969’da tanıştığını ifade etti.

Bozkurt, Boğaziçi Festivali’nin Kıbrıslı Türkler tarafından düzenlenen ilk festivallerden biri olma özelliğini de taşıdığını kaydetti.

Salamis’i de ihtiva eden Yeniboğaziçi’nin tarihte başkentlik yapmış, Osmanlı’nın adayı fethinde de önemli rol oynamış bir bölge olduğunu anlatan Bozkurt, Güney Kıbrıs’taki Boğaziçi köyünün Kıbrıs Türkü’nün tarihinde bir dönüm noktası olma özelliğini de taşıdığını belirtti.

Kıbrıslı Rumların 1967’de Güney’de, Boğaziçi ve Geçitkale köylerine gerçekleştirdikleri saldırıların başarısız olmasıyla Kıbrıslı Türkleri silah zoruyla yenemeyeceklerini anlaması açısından Boğaziçi köyünün tarihte önemli bir rolü olduğunu ifade eden Bozkurt, iki toplum arasında 1963’te Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yıkılmasının ardından ilk görüşmelerin Boğaziçi- Geçitkale saldırılarının ardından 1968’de Beyrut’ta başladığını vurguladı.

Yeniboğaziçi’nin özellikli ve turizm açısından gelişime çok müsait bir bölge olduğunu da belirten Bozkurt, festivalin uluslararası niteliğe kavuşturulması temennisini de dile getirdi.

DEMİR: “CITTASLOW ÖZELLİKLERİNİ İÇEREN BİR FESTİVAL…”

Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir ise, festivali Boğaziçililerin Güney Kıbrıs’ta bıraktığı gelenek ve göreneklerini sürdürmek için düzenlediklerini belirterek, Yeniboğaziçi’nin KKTC’den tek üyesi olduğu, Cittaslow’un tüm özelliklerini de içeren bir festivale dönüştürmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Bölgenin tarihi ve doğal zenginliklere sahip olduğundan turizm açısından büyük avantajları bulunduğunu kaydeden Katip, bölgeye, uluslararası otel işletmelerinin otel açmasını, yat limanı yapılmasını istediklerini vurguladı.

Katip, “Bu bölgenin turizme açılmasından yanayız. Yıllarca geri bırakılmış bu bölgenin siyasilerin de desteğiyle gelişmesini sağlayabiliriz” diye konuştu.

Festivalin açılışına Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Ahmet Kaşif, Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu ile bazı milletvekilleri de katıldı.

Açılışta Yeniboğaziçi Festival Komitesi Komitesi Başkanı Atalay Talaykurt, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na buket takdim etti.

KONSERLER

Festival’de Grup Next Day, Grup Traffic, Grup Poision Cem Kafkas yönetimindeki koro, Zeynep Başkan ve Volkan Konak konser verecek.

23 Ağustos Cumartesi saat 20.00’deki Volkan Konak konseri Salamis Harabeleri’nde, diğer konserler festival alanında olacak. Volkan Konak konseri bileti 20 TL karşılığında Deniz Plaza mağazalarında satışa sunuldu. Diğer konserler ücretsiz olacak.

Festival kapsamında ayrıca, nostaljik gelinlik defilesi, ses ve dans yarışması, gençlik defilesi ve Mormenekşe Kadınlar Birliği’nin yemek yarışması gibi etkinlikler ile BRTK organizasyonunda müzik dinletisi de yer alacak. 

16/08/2014 12:09
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Yeniboğaziçi Pulya Festivali, derviş eroğlu, haber kıbrıs
MANŞETLER

HK KÜLTÜR SANAT

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.