Yenierenköy'e alıç ormanı!

ads ads ads ads
06/07/2015

ads
Yenierenköy'e alıç ormanı!

200 DÖNÜMLÜK ARAZİYE 10 BİN FİDAN DİKİLECEK

Yenierenköy bölgesinde “bal ormanı”nın ardından “alıç ormanı” projesi de hayata geçiyor. Türkiye ile imzalanan eylem planı uyarınca 200 dönümlük alana fidanlıklarda yetiştirilen 10 bin alıç fidanı ekilecek. 2015 yılında hayata geçecek proje, yaklaşık 1.5 milyon TL’ye mal olacak.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Bakan Hakan Dinçyürek, projenin uygulanacağı bölgede incelemelerde bulundu.

Burada yaptığı açıklamada, bakanlığın yılda bir milyon fidan dikme hedefi bulunduğunu, bu kapsamda orman alanlarının gelişimine yeni vizyonlar katma yönünde uğraş verdiklerini anlatan Dinçyürek, bu kapsamda Yenierenköy bölgesinde geniş bir alanda başlattıkları ‘Bal Ormanı’ projesine ek olarak ‘Alıç Ormanı’ projesini de hayata geçireceklerini kaydetti.

Bu yıl ilk etapta 200 dönümlük bir alana 10 binden fazla alıç fidanı dikileceğini ifade eden Dinçyürk, projenin Türkiye ile imzalan 2014-18 yıllarını kapsayan eylem planının bir parçası olduğunu belirtti.

Projenin 1,5 Milyon TL keşif bedelli maaliyetle 2015-2020 yılları arasında devam edecek bir çalışma olacağı belirten Dinçyürek, "Amacımız hem ormanlık alanları artırmak, hem de ekonomik değer yaratarak bölge insanına katkı sağlamak" dedi.

Bölgede orman ve ekonomik gelişimi paralel bir yapıda ileriye taşımak hedefinde olduklarını belirten Dinçyürek, projeye büyük önem verdiklerini söyledi.

Bu yıl dikilmesi planlanan 10 bin alıç fidanının şu an fidanlıklarda üretilmekte olduğunu belirten Dinçyürek, projenin uygulanacağı alanın 2 yıl önce çıkan yangında yitirilen alanı da kapsadığını ve bu alanı yeni fidanlarla doğaya kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Çok kısa bir süre içerisinde ihaleye çıkarak bölgenin korunması amacıyla tellenmesinin sağlanacağını da söyleyen Dinçyürek, konuyla ilgili şunları ifade etti:

"Kaynak bulursak sulama sistemi için adım atacağız. Ardından ise dikim döneminde 10 bin fidanı dikmiş olacağız. Ama sadece fidan dikme ile işin bitmediğini biliyoruz. Ormanlarımıza sahip çıkmalıyız. İçinde bulunduğumuz günler yangın riskinin fazla olduğu günlerdir. Orman Dairemiz, orman yollarının genişletilmesi çalışmalarına devam ediyor. Orman hazır kuvvet ekibimiz görev başındadır. Helikopterimiz Ercan'da konuşlanmış durumdadır. Ama en büyük tedbir, vatandaşımızın sorumluluk bilinciyle hareket etmesidir."

Projenin hayat bulmasıyla bölgeye büyük bir ekonomik değer kazandırılacağını da ifade eden Dinçyürek, projenin bölge insanına hayırlı olmasını diledi.

Bakan Dinçyürek’e bölge ziyaretinde DP-UG İskele Milletvekili Hüseyin Avkıran Alanlı, Orman Dairesi Müdürü İsa Direk ve Özel Kalem Müdürü Aşkın Doygunel eşlik etti. 

06/07/2015 18:25
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: yenierenköy, haber, kıbrıs, alıç, orman
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.