Yün kazak giyiniyorsanız dikkat!

ads ads ads ads
11/12/2014

ads
Yün kazak giyiniyorsanız dikkat!

Kış mevsiminde yoğunlukla kullanılan yorgan, yünlü ve tüylü kazak, atkı, hırka gibi eşyalarda mevcut bulunan , nemli ve havasız ortamları seven akarların, alerjisi olan kişilerde şikayetlerin artmasına sebep olabileceği söylendi .

Uzmanı Prof. Dr. Emel Kurt, yapmış olduğu açıklamada, toplumda en sık alerjiye sebep olan alerjenlerin, ev tozu akarları olduğunu açıkladı . Akarların ev içi eşyalarının tozu ve insan hücre döküntüleriyle beslenen gözle görülmeyen böcekçikler olduğunu açıklayan Prof. Dr. Kurt, şu şekilde açıkladı : "Kış mevsiminde yoğunlukla kullanılan yorgan, yünlü ve tüylü kazak, atkı, hırka gibi eşyalarda mevcut bulunan , nemli ve havasız ortamları seven akarlar, alerjisi olan kişilerde şikayetlerin artmasına sebep olabilir. Aniden başlayan öksürük, hapşırık nöbetleri ve bu nöbetlerin ortam değiştirince geçmesi, antibiyotik alındığında bile geçmeyen burun akıntısı hatta astıma neden olabilecek belirtileri vardır."

Yatak odaları havalandırılmalı

Prof. Dr. Kurt, ev içinde mevcut bulunan bir diğer alerji sebebinin de "küf mantarları" olduğuna dikkati çekti. Küf mantarlarının banyo, mutfak gibi ıslak zemin içeren yerlerde bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Kurt, şu şekilde devam etti: "Nem artışına bağlı olarak bu alerjenlerin görülme riski kışın artar. Tüm bu alerjilerin kış aylarında güneşin azalması, evlerin çok havalandırılmaması gibi nedenlerle ev içinde artarak, alerjik kişilerin şikayetlerinde yükselmeye sebep olabilir. Kış aylarında evlerin özellikle yatak odalarının havalandırılması ihmal edilmemeli, alerjisi olan kişiler için gerekirse halılar kaldırılmalı, 60 derece yıkanabilir kilimler tercih edilmelidir. Yine kıyafetler, yorgan ve battaniyeler belirli sürelerle 60 derecede yıkanmalıdır. Şikayetleri süren kişiler, alerji uzmanlarının desteği ve makul önerileriyle sorunlarının mühim bir kısmından kurtulabilirler." 

11/12/2014 12:42
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: yün, kazak, sağlık, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.