Yunanistan'a Baklava Golü!

ads ads ads ads
23/08/2013
Hürriyet

ads
Yunanistan'a Baklava Golü!

Türkiye ile Yunanistan arasındaki baklava savaşında, Gaziantep baklavası galip geldi. AB Komisyonu, Gaziantep Sanayi Odası'nın "Antep baklavasının" tescili dört yıl önce yaptığı başvuruyu kabul etti. AB Bakanı Bağış, Gaziantep baklavasının AB'de tescili konusunda çok önemli bir eşik aşıldığını kaydederek, "“Gaziantep istiklalimiz için gösterdiği kahramanlığı, bugün de istikbal mücadelemizde gösteriyor” dedi.

Gaziantep Sanayi Odası, baklavanın "Antep baklavası" olarak tescili için ilk başvuruyu 10 Temmuz 2009'da yapmıştı. AB Komisyonu'nun tescil ile ilgili incelemesi dört yıl sürdü. Ve sonunda "olumlu" görüş verdi.

Ve "Antep Baklavasına" ilişkin resmi başvuru belgesi, 8 Ağustos 2013 tarihli ve C 229/43 sayılı AB Resmi Gazetesi’nde yayınlandı.

3 AY BOYUNCA İTİRAZ OLMAZSA...

AB’nin ilgili tüzüğüne göre başvurunun AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanmasının ardından 3 ay içerisinde üçüncü ülkelerin resmi kurumları, ya da üçüncü ülkelerde yerleşik bulunan gerçek ya da tüzel kişiler itirazda bulunabiliyorlar. Herhangi bir itiraz durumunda Komisyon tarafları istişarelerde bulunmak üzere davet ediyor ve tescil süresi uzayabiliyor.

Bu üç ay içinde Türkiye’nin resmi başvurusuna herhangi bir itiraz gelmemesi halinde Antep Baklavası resmen AB tarafından tescil edilmiş olacak.

BAKAN BAĞIŞ: ÖNEMLİ BİR EŞİĞİ AŞTIK

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Gaziantep Sanayi Odası’nın başvurusundan sonra sürecini çok yakından takip edildiğini ve tescil yönünde çok önemli bir eşiğin aşıldığını söyledi.

"FATMA BACI ANTEP İÇİN ŞANS..."

Açıklamasında, kabinenin Gaziantepli üyesi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e de atıfta bulunan Bakan Bağış, şöyle konuştu;

"Gaziantep’in Fatma Bacısı, şehrin bu noktalara gelmesi adına gerçekten de Antep ve Antep halkı için büyük bir şans. Türk toplumunun temel direği olan aile kurumunu güçlendirmek için önemli projelere imza atan Fatma Bacı, büyük Gaziantep ailesinin güçlenmesi için de büyük bir mücadele veriyor."

Antep Baklavasının sadece Gaziantep’in değil Türkiye’nin bir zenginliği olduğunu hatırlatan Bağış, “İnşallah 3 ay içerisinde başka ülkelerden herhangi bir itiraz olmadığı takdirde Antep Baklavamız resmen tescillenmiş olacak ve baklava Avrupa sofralarında “Antep Baklavası” olarak yerini almaya devam edecek" dedi.

"MISIR UNUNDAN BAKLAVA, İNCİR AĞACINDAN OKLAVA OLMAZ.."

AB'de yaşanan ekonomik krize de değinen Bağış, şöyle konuştu;

"Ben Avrupa’nın krizlerle boğuşmaktan tadının kalmadığı bir dönemde onlara Gaziantep’in fıstıklı baklavasını zaten her zaman öneriyorum. Türkiye üye olduğunda AB pastasının dilimlerinin küçüleceğini zannedenlere de Antep Baklavasının dilimlerinden, o dilimlerin lezzetinden feyz almalarını tavsiye ediyoruz. Mısır unundan baklava, incir ağacından oklava olmaz. O yüzden Türkiye’nin üyeliğini türlü oyunlarla engelleyebileceğini zannedenler beyhude bir çaba içindedir. Türkiye AB’ye yük olmaya değil, AB’den yük almaya geliyor. Biz pastayı da büyüteceğiz, baklavayı da Avrupa’nın mutfağına armağan edeceğiz.” 

23/08/2013 14:12
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: baklava, yunanistan, gaziantep, egemen bağış, avrupa birliği
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.