yüzerken Su Kaçarsa

ads ads ads ads
26/07/2014
hurriyet

ads
yüzerken Su Kaçarsa

Dış kulak yolu enfeksiyonu havuz, deniz ve duşta kulağa su kaçması nedeniyle ortaya çıkabilir.


Yaz aylarında artış gösteren ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen rahatsızlığın sık görülmesinin en önemli nedeni; temizliğinden emin olunmayan havuz sularıdır.Memorial Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Prof. Dr. Fikret İleri, dış kulak yolu enfeksiyonu ve nedenleri hakkında bilgi verdi.

SUDA ÇOK KALMAK VE KULAK ÇUBUĞU KULLANMAK RİSKLİ

Dış kulak yolu iyi korunan ve kendi kendini temizleyebilen bir yapıya sahiptir. Buna rağmen mantar, virüs ve bakteri gibi çeşitli enfeksiyonlar bu bölgeyi etkileyebilmektedir. Dış kulak yolunu kaplayan koruyucu yağlı tabakayı ortadan kaldıran her türlü etken bakterilerin ciltten içeri girmesine ve dış kulak enfeksiyonuna neden olmaktadır. Özellikle aşırı suda kalma ve kulak çubuğu gibi çeşitli aletlerle dış kulak yolu temizliği yapmaya çalışanlarda koruyucu yağlı tabaka zarar görmektedir. Buna bir de kirli denizlerde ve düzenli bakımı yapılmayan havuzlarda yüzmek eklenince dış kulak enfeksiyonu kaçınılmaz olur.

EN ÖNEMLİ BELİRTİ DAYANILMAZ BOYUTTAKİ AĞRI

Genellikle işitme kaybı ve kulakta tıkanıklık gibi belirtilerle ortaya çıkan dış kulak yolu enfeksiyonunun en rahatsız edici belirtisi ağrıdır. Bazı hastalarda ağrı, kişinin ağzını açıp kapatmasına bile engel olabilecek kadar şiddetlidir. Dış kulak yolunun şiş ve akıntı ile dolu olması sebebiyle hastalar muayene sırasında da ağrı hissedebilmektedir.

TEDAVİ EDİLMEZSE SIK SIK TEKRARLAYABİLİR

Tanı konulması son derece kolay bir rahatsızlık olan dış kulak yolu enfeksiyonu, tedavi edilmediği takdirde kronikleşerek sık akut atakların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Özellikle şeker hastalığı veya bağışıklık sistemi bozukluğu olan hastalar, dış kulak yolu enfeksiyonu tedavisini kesinlikle ihmal etmemelidir.

HASTANIN DURUMUNA GÖRE TEDAVİ PLANLAMALI

Hastalığın tedavisinde hastaya uygun olarak seçilen antibiyotikli ve kortizonlu damlalar genellikle yeterlidir. Bazı durumlarda ise tedavinin yanı sıra hekim tarafından yapılacak kulak bakımına da ihtiyaç duyulmaktadır. Dış kulak yolu çok şiş olan hastalarda damlalar kullanılamaz. Bu vakalarda dış kulak yoluna yerleştirilen pamuklar, ilaçlarla devamlı ıslatılarak tedavi etkili hale getirilmektedir.

26/07/2014 15:13
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: kulak, su, yaz, tatil, haber, kıbrıs
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.