8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajları

ads ads ads ads
08/03/2021

ads
8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajları

SOL HAREKET TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ ATÖLYESİ 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ  MESAJI YAYIMLADI

Sol Hareket Cinsiyet Eşitliği Atölyesi adına Beste Su Özarın, 8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Özarın mesajında sömürüye dayalı yönetimler ve ekonomik düzenlerin  her zaman cinsiyet ayrımı ve eşitsizliği derinleştirdiğini, her türlü baskı, şiddet ve sömürünün en ağırına maruz kalan kadınlar için şimdi birlik ve direniş zamanı olduğunu kaydetti.

“Desteklediği politikalar tam zıddını söylerken sadece reklam malzemesi olsun diye veya kendi işlerine geliyor diye sahte kadın hakları ve emek savunuculuğu yapan siyasi örgütlerin ve özel sektör kurumlarının bu tavrını reddediyoruz. diyen Özarın, eşit ekonomik ve sosyal hakları talep ettikleri yada savundukları için psikolojik, ekonomik ve fiziksel şiddet ile kalan kadınların her gün verdikleri bu mücadelede yanlarında olduklarını vurguladı.

“Her toplumda da yaşandığı gibi toplumsal cinsiyet rolleri hepimize küçük yaşlarda ailelerimiz tarafından etiketlenirken, saygı algısı kadınlara karşı ortadan kaldırılmaktadır.” diyen Özarın, okularadki eğitimin cinsiyet ayrımını desteklediğini savundu.

Özarın, Sol Hareket Cinsiyet Eşitliği Komitesi olarak, kadınların ve ilerideki nesillerin bağımsızlığı adına İstanbul Sözleşmesi’ni hayata geçirecek olan Ev İçi Şiddet Yasası’nın bir an önce yasalaşmasını, bütçe kapsamına Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin eklenmesini,  doğum kontrolü ve kürtaj haklarının düzenlenerek kadın haklarının arttırılmasını, kadın dayanışma merkezleri ve kamusal çocuk bakım merkezleri açılmasını istediklerini belirtti.

Özarın, “Kuralsız, güvencesiz, sendikasız çalışmanın yasaklanmasını, sendikalaşmanın zorunlu hale getirilmesini, kadının ev içi emeği görmezden gelinmemesi, ev emekçisi kadınların sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının yapılmasını, kadın ticareti ve seks köleliğinin engellenmesi, gece kulüplerinin derhal kapatılması, çalışan erkek bireylerin de doğum izni almasını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iş yerlerinde cinsiyet eşitsizliğini ve kayıtsız çalışanları denetlemesinin gerekliliğini buradan haykırarak tüm ilgili kişi, kurum ve kuruluşları alışıla gelmiş eşitsizliği düzeltmeye davet ederiz.” diye ekledi.

***

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği  Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, kadınların toplumun  ve ailenin temeli, yarınların mimarı olduğunu kaydetti.

Kelle,  8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Kelle mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Kadınlarımız toplumun ve ailenin temeli, yarınlarımızın mimarıdır. Kadınlarımız sevgi ve saygının en büyüğünü hakketmektedir. Kadınlar besler, büyütür, üretir, dünyaya renk katar. Sevgisiyle umutlarımızı yeşertir. Bazen tarlada işçi, bazen fabrikada işleyen, ter döken, gelecek nesillerimizi yetiştiren, ve en önemlisi içine bir can daha sığdırandır Kadın.
Öpülesi elleriyle tohumu buğdaya, buğdayı una, unu ekmeğe çeviren emeğiyle üretime değer katandır kadın.”

Kadının tarımdan ticarete, eğitimden sağlığa, siyasetten, sanata hayatın her alanında yaptığı her işte ses getirdiğini belirten Kelle, Birlik olarak kadınların gücüne inandıklarını ve güvendiklerini ifade etti.

 “Sağlıklı gıdaya ulaşabilmek için gerek bitkisel gerekse hayvansal üretimde insan besini olacak her alanda kadın çiftçilerimizin, üreticilerimizin, girişimcilerimizin çalışmalarında aktif bir şekilde bulunmasına yönelik her türlü çalışmayı destekliyoruz.” diyen Kelle,   ülke üretimi ve bereketli topraklarının  gelecek nesillere ve kadınlara  emanet olduğunu kaydetti.

Kelle “ Kadınlarımız olmazsa toplumların olmayacağı bilinciyle elleri bereketli, gönülleri sevgi dolu fedakar kadınlarımızın, sadece bir gün değil her gün hak ettikleri değeri görmesi temennisiyle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum.”

***

ÖZDOĞAN: ”KADININ STATÜSÜNÜN YÜKSELTİLMESİ,  TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ BAKIŞ AÇISININ DEVLET POLİTİKASI OLMASIYLA MÜMKÜNDÜR”

Mağusa Kadın Merkezi Derneği (MAKAMER), kadının statüsünün her alanda yükseltilmesinin, kadına yönelik şiddet ve kadına yönelik her türlü ayırımcılığın önlenmesi, toplumda cinsiyet eşitliğinin sağlanması, toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısının "devlet politikası olması ile mümkün olacağını” ifade etti.

MAKAMER Yönetim Kurulu adına Dünya Kadınlar Günü nedeniyle açıklama yapan Sıdıka Özdoğan, kadının hak ve özgürlük mücadelesinde kadına yönelik şiddetin ve her türlü ayrımcılığın önlenmesinde, büyük öneme sahip olduğunu belirterek, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin uzman kadrolarının doldurulup kurumları ile birlikte açılması talebi yineledi, ilgili makamları göreve davet eti.

Açıklamada, “Covid 19 pandemisi nedeniyle kadına yönelik ev içi şiddet ve ev içi görünmez emeğin sömürülmesi, kadın, çocuk istismarı ve şiddet sorunlarının katlanarak arttığı bu günlerde mücadelenin daha da yükseltilmesi için eylem ve güç birliğinin önemi artmaktadır. Bu nedenle tüm sivil toplum örgütlerini, kadın derneklerini, siyasi parti kadın örgütlerini ideolojik görüş farklılıklarımızı gözeterek, güç ve eylem birliği yapmaya çağırıyoruz .” ifadeleri kullanıldı.

Özdoğan, tüm siyasi partilere ve bu güne kadar hükümet eden “erkek egemen hükümetlere” çağrıda bulunularak, “Annelerinize, eşlerinize kız kardeşlerinize, kızlarınıza, kız torunlarınıza ve ailelerinize çağdaş, laik demokratik, şiddet den uzak güvenli, adaletli bir ülke bırakmak istiyorsanız toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını devlet politikası haline getirin” ifadelerini kullandı.

***

GAÜ KURUCU REKTÖRÜ AKPINAR: “YÜREKLERİNDEKİ SEVGİ VE ŞEFKATİ KARŞILIKSIZ VEREN FEDAKÂR KADINLARIMIZIN  KADINLAR GÜNÜ’NÜ KUTLARIM.”

 Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü Serhat Akpınar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Akpınar mesajında “Onlardan olduğumuz ve yaşamımızın doğumdan ölüme her anında varlıklarıyla onurlandığımız, ihtiyacımız olduğunda desteklerini esirgemeyen, eğiten, yetiştiren, bizi biz yapma yolunda yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren fedakâr kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarım.” ifadelerine yer verdi.

***

DOĞDER BAŞKANI GÜRLEK: “NE ÇİÇEKLER NE ALINAN HEDİYELER KADINLARA VERİLEN ÖNEMİN KARŞILIĞIDIR”

Lefkoşa, 8 Mart 21 (TAK): Doğayı ve Canlıyı Koruma Derneği (DOĞDER) Başkanı Hüseyin Gürlek Dünya Kadınlar Günü’nde ne çiçekler ne de  alınan hediyelerin kadınlara verilen değerin öneminin karşılığı olduğunu kaydetti.

Gürlek, DOĞDER adına yayımladığı 8 Mart Kadınlar Günü mesajında, “Bugün dünyanın neresine bakarsanız bakın dayak yiyen kadın, sokağa atılan kadın, taciz ve tecavüzlere uğrayan kadın ve sokağa yavrusu kucağında atılan korumaya muhtaç kadın; peki bizler hangi kadınlar gününü kutluyoruz, hakları korunan ve hakları teslim edilmiş kadınlar günü mü yoksa hak ve hukukları ihlal edilen kadınlar mı?” ifadelerine yer verdi.

Erkeklerin zevki için gece kulüplerinin varlığı, seks köleliği devam ederken Kadınlar Günü’nün kutlanamayacağını belirten Gürlek, dünyada ne zaman evrensel kadın hakları dünya kadınlarını korursa o zaman insanlığın dersini almış olacağını belirtti.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kadına verdiği önemi anlattığı sözlere de atıfta bulunan Gürlek, “Dünyada her şey kadının eseridir.” ifadelerini kullanarak, kadın haklarının korunduğu ve en yüksek saygıyı gördüğü bir dünya diledi.

***

TÜRK-SEN  BAŞKANI BIÇAKLI: “8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN”

TÜRK-SEN  Başkanı Arslan Bıçaklı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Bıçaklı mesajında, “1857 yılında  kadın hakları için verdikleri mücadelede hayatını kaybeden 129 kadın başta olmak üzere bu uğurda hayatını kaybeden bütün kadınları saygıyla anarak, tüm kadınların Kadınlar Günü’nü kutladı.

Bıçaklı mesajında şu ifadeleri kullandı:

Bütün  Dünyada olduğu gibi bizim  ülkemizde de yıllarca mücadele edilerek  kazanılan kadın hakları gün geçtikçe daha da geliştirilmesi beklenirken  maalesef  hükümetler tarafından sürekli olarak  gerilettirmek istenmektedir.

TÜRK-SEN olarak her zaman kadın erkek eşitliğini ve eşit işe eşit ücret ilkesini savunan bir örgüt olarak  bunu savunmaya ve bu konuda mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.

Beklentimiz,  gerek ülkemizde gerekse bütün dünyada özellikle de kadın emekçilerin hakları, korunarak ve geliştirilerek kadınlarımızın daha sağlıklı,  daha mutlu ve barış içinde bir yaşam sürdürmeleridir. 

TÜRK-SEN olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutlar sağlıklı, mutlu huzurlu  bir yaşam dileriz.”

***

KKTC ANNELER DERNEĞİNİN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ MESAJI

KKTC Anneler Derneği Eş Başkanı Ayten Işık, 8 Mart Dünya kadınlar günü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Işık mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Derneğimiz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamaktadır. Kadın haklarının güvence altına alınmasında çalışma ve sosyal alanlarda oldukça kazanımlar sağlamış olan gelmiş geçmiş hükümetlere derneğimiz böyle bir günde teşekkür etmeyi bir görev saymaktadır.

Derneğimiz bu başarının kadınlara yönelik şiddete karşı da gösterilmesi için hükümete çağrıda bulunmakta olup bunun somut sonuçlarının alınmasının beklentisi ve takibi içerisinde oluğumuzu anımsatmaktadır.

Derneğimiz dünyada gelişmiş ülkelerde şiddet oranının yüksek olduğu bir ortamda etkili önlemlerden biri olan “teşhir” yöntemini şiddete uğrayan kadınların talep etmesi halinde tereddütsüz uygulayacaktır.”

***

ECZACILAR BİRLİĞİ: “MESLEĞİMİZİN %70’İNİ OLUŞTURAN EMEKÇİ KADIN ECZACILARIMIZ BAŞTA OLMAK ÜZERE, TÜM EMEKÇİ KADINLARI SAYGIYLA SELÂMLIYORUZ”

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği, 1959 yılından bugüne, en ön safhada toplum sağlığını korumayı kendine ödev bilmiş %70’ini emekçi kadınların oluşturduğu gurur ve onur dolu bir meslek grubu olduğunu bildirdi.

Birlik Başkanı   Umut Öksüz, yayımladığı 8 Mart Kadınlar Günü mesajında ülke geneline bakıldığı zaman, istihdam edilen toplam  132 bin 885 nüfusun sadece  44 bin 930’unu kadınların oluşturduğuna, istihdam oranının  kadınlarda  %33,3 olduğuna dikkat çekti.

Mahkeme gündemlerinde kadına uygulanan şiddet konularının azalmadan devam ettiğini de kaydeden Öksüz, ülke genelinde bu yönde yürütülen politikaların henüz yeterli seviyede olmadığını, bu durumun düzelmesi yönünde atılacak olan her adımda her zaman olduğu gibi yine tüm kesimlerin yanında ve destek belirtmeye hazır olduklarını vurguladı.

Öksüz mesajında şunlara yer verdi:

“Bizler Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği’ne bağlı eczacılar olarak, özelde mesleğimizde, genelde ülkemizde var olan emekçi insanların varlığını, canı pahasına mücadelesini ve de emeğini en iyi bilen kişilerdeniz. Bu bağlamda sizlerden tek bir ricamız var.

Gelin bizler gibi 8 Mart’ın anlamını samimice ve dürüstçe her gün yaşayın, yaşatın ve de sorunlarına çözüm bulun; sadece bugün değil.

Tüm emekçi kadın meslektaşlarımızı ve de emekçi kadınları saygıyla selâmlıyoruz”

***

DR. BURHAN NALBANTOĞLU DEVLET HASTANESİ BAŞHEKİMLİĞİNDEN 8 MART MESAJI…

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimliği Halkla İlişkiler bürosu 8 Mart Kadınlar Günü ile ilgili mesaj yayımladı.

Başhekimlik mesajında, şunlara yer verildi:

“Büyük başarılar kıymetli anaların yetiştirdikleri seçkin evlatlar sayesinde olmuştur. Toplumların gelişiminde önemli ölçüde bir yer sahibi olan kadınlarımız, cumhuriyetle birlikte kazanılmış hak ve özgürlükler ile üstlendikleri misyonu yaşatma görevini hiçbir fedakârlıktan çekinmeden yerine getirmiş olup modern ve çağdaş toplumun oluşmasındaki emekleri de kuşkusuz, hiçbir zaman göz ardı edilmemiştir.

Güçlü kadın güçlü toplum demektir. Kadına saygı, değerlerimizin gelenek göreneklerimizin, tarihimizin, sosyal hayatımızın temel dinamiğidir. Yüreğindeki sınırsız sevgi ve sabırla hayatın her alanında mücadele eden kadınlarımızın karar alma mekanizmalarında daha fazla yer almaları, güçlü toplumların oluşması açısından büyük önem arz etmektedir.

Aydınlık toplumların temelinin oluşmasında büyük rol oynayan sevgileri, emekleri ve fedakârlıkları ile insanlığın umudu olan tüm emekçi kadınlarımızın ve emekçi sağlık çalışan kadınlarımızın Kadınlar Günü’nü kutlar ülkemizde ve dünyada kadının ezilmediği öldürülmediği, istismara uğramadığı, hak ettiği yerde olduğu günler diliyoruz.”

***

İŞ KADINLARI DERNEĞİ: “8 MART MÜCADELENİN SEMBOLÜDÜR”

 İş Kadınları Derneği Başkanı Selin Candemir, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün, “senede bir gün kadınlara övgüler yağdırarak kutlanıp geçiştirilecek bir gün değil, kadınların hayatın her alanında eşit şekilde yer alması için yapılan bir mücadelenin sembolü” olduğunu vurguladı. 

Candemir yazılı açıklamasında, kadınların fırsat eşitliği temelinde eğitim ve istihdam olanaklarından yararlanabilmesi, ekonomik hayatta daha görünür olması, yönetim ve karar alma mekanizmalarında çok daha fazla yer alması gerektiğini kaydetti. 

Kıbrıs Türk kadınının, Kıbrıs Türk toplumunun varoluş mücadelesinde de etkin bir rol oynadığını, en zor dönemleri korkusuzca göğüslediğini ifade eden Candemir, şöyle devam etti:
 
“Dünya inanılmaz bir hızla hem değişmekte hem de bütünleşmektedir. Bu değişime ayak uyduramayan toplumlar yerinde kalmak bir yana geriye düşmeye mahkumdur. Covid-19 pandemi dönemi, tüm konuların kapsamlı ve derinlikli olarak sorgulanmasına fırsat yaratmıştır. Dünya, pandemi sonrasında hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını konuşmaktadır. 

İş Kadınları Derneği olarak, bu evrensel yaklaşımın doğruluğuna, geçerliliğine inanıyoruz.
Sadece inanmanın yeterli olmadığının bilincindeyiz. Bu bilinçle inancımızı nitelikli eyleme dönüştürüp, toplumsal kalkınmayı sağlamanın koşul olduğunu düşünmekteyiz. İş Kadınları Derneği olarak bu sürece hem düşünce ve fikirlerimizle hem de başarılı birikimlerimizle katkı koymaya hazırız.

2021 yılında beklentilerimiz çoktur. Ancak gerçekçi olmak gerekiyorsa, pandemi dolayısıyla 2021 yılının da zor ve hatta kayıp yıl olma olasılığının yüksek olduğunu düşünmekteyiz. Doğru tespitler ve devamında gerçekçi doğru politikalar olursa, sıkıntıların daha kolay aşılabileceğine inanmaktayız.

İş Kadınları Derneği olarak, bu önemli günde ‘demokrasi, sivil toplum ve laik hukuk devleti anlayışı doğrultusunda kadınların iş dünyasındaki statülerini sağlamlaştırmak ve ülke ekonomisindeki katkılarını artırmak amacıyla kadın girişimcilere yürütmekte oldukları faaliyetlerde destek olmak’ yönündeki vizyonumuzu ön planda tutarak faaliyetlerimizi devam ettireceğimizi kamuoyu ile paylaşırız.”

08/03/2021 14:54
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: 8 Mart Dünya Kadınlar Günü
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.