Bu kez rest AB’den geldi

ads ads ads ads
09/06/2016

ads
Bu kez rest AB’den geldi

AVRUPA Parlamentosu’nun TBMM’nin milletvekili dokunulmazlığına ilişkin kararının ele alındığı oturumunda konuşan Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, çok sert açıklamalar yaptı.

“Yanlış bilmiyorsam AB’nin üyesi olmak için çaba harcayan Türkiye. AB, Türkiye’ye üye olmak için çalışmıyor” ifadelerini kullanan Hahn, “Türkiye her zaman AB’ye üye olmak istediği yönünde açıklamalar yapsa da uzaklaşıyor ve tamamen farklı bir yöne gidiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ülkenin en güçlü ismi olarak, bu işi ciddiye alıp almadığı konusunda net bir açıklama yapmasını tercih ederdim çünkü aksi takdirde bunca zamana ve harcanan çabaya yazık” diye konuştu.

HUKUK MÜZAKERE KONUSU DEĞİL

AB’nin Türkiye’yle angaje olmaya hazır olduğunu ancak bunun Avrupa’nın şartlarıyla mümkün olduğunu kaydeden Hahn, “Hukuk devleti müzakere konusu yapılamaz. Demokrasinin Türkiye varyantı diye bir şey yok. Demokrasiyi görmenin ve demokratik kurallara saygı göstermenin tek yolu var. Bu da Avrupa’da ve AB üyelerinde olduğu şekliyle” dedi. AP üyelerinin, “Türkiye karşısında sessiz kalındığı” yönündeki eleştirilerini de yanıtlayan Hahn, “Ne biz ne de siz Erdoğan karşısında korkma durumunda değiliz. İnançlarımız ve ilkelerimiz var. Komşu ülkeyle iyi ilişki niyetimiz var ancak hiçbir aşamada boyun eğmediğimiz konusunda şüpheniz olmasın” ifadelerini kullandı.

DOKUNULMAZLIK TEPKİSİ

TBMM’de çok sayıda milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması yönünde karar alınmasını da değerlendiren Hahn, bu konuda AB Komisyonu ile AP’nin pozisyonunun aynı olduğunu belirterek, “Hukuk devletinde kabul edilemez, kınanacak nitelikte ve tüm demokratik geleneklere aykırı bir karar” yorumunda bulundu. Vize muafiyetine de değinen Hahn, Türkiye’nin karşılaması gereken şartlar bulunduğunu ve bu yapılmadan sonuç alınmasının söz konusu olmadığının altını çizdi. Oturumun dikkat çekici unsurları arasında, ‘gelinen aşamada Türkiye’de ciddi ve sürekli insan hakları ihlalleri yaşanması nedeniyle üyelik müzakerelerinin askıya alınması gerektiği yönündeki çağrılar’ yer aldı. Daha önceki oturumlarda bu yöndeki çağrılar genelde aşırı uçlar tarafından dile getirilirken ‘askı tezi’ bu kez ana akım siyasi grup temsilcileri tarafından da işlendi. 

09/06/2016 09:51
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: AB, rest, dokunulmazlık
MANŞETLER

HK DÜNYA

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.