Çiftçiler Birliği Genel Kurulu Yapılıyor

ads ads ads ads
06/04/2014
TAK

ads
Çiftçiler Birliği Genel Kurulu Yapılıyor

Kıbrıs Türk Çitçiler Birliği'nin 34. Dönem Olağan Genel Kurulu bugün yapılıyor.

Birlik Başkanı Alican Kabakçı’nın başkanlık için aday olmadığını açıkladığı genel kurulda Başkanlık için Süleyman Gündüz ile Hüseyin Çavuş Kelle yarışıyor.

Birlik üyeleri yeni başkan ve yönetim kurulunu belirlemek için saat 16.00’ya kadar oy kullanabilecek.

Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane'de düzenlenen Genel Kurula Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Senanaroğlu da katılarak birer konuşma yaptı.

Genel kurulun açılışında bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

KABAKÇI: “SIKINTI İBRESİ KÖYLÜNÜN ALEYHİNE”

İlk konuşmayı yapan Çiftçiler Birliği Başkanı Alican Kabakçı, Birliğin kurulduğu günden bu güne kadar Kıbrıs Türk köylüsünün toprağını, çoluk çocuğunun geçimini sağlamak için mücadele ettiğini söyledi.

Gelinen noktada sürekli barıştan bahsedildiğini kaydeden Kabakçı, adaya barışın 1974 yılında geldiğini ve o yıldan beri de ülkede barış ve huzur ortamının var olduğunu kaydetti.

Son dönemlerde ülkede ekonomik sıkıntıların her geçen gün arttığına dikkat çeken Kabakçı, artan sıkıntıların ibresinin ise köylünün aleyhine çalıştığını belirtti.

Birliğin, 20 yıldır başkanlık görevini yürüttüğünü de sözlerine ekleyen Kabakçı, seçilecek yeni başkan ve yönetim kurulunun, Birliği kendisinin bıraktığı yerden daha ileriye taşıyacağına inancının tam olduğunu söyledi.

Birlik Başkanı Alican Kabakçı’nın açılış konuşmasının ardından divan oluşturuldu.

ÖZTÜRK

Divan Başkanı Kemal Öztürk, çiftçilerin ülkenin varoluş mücadelesinin dikili taşı olduğunu söyleyerek, 1943 yılında kurulan Birliğe sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

Öztürk, Genel Kurulun iyi geçmesi ve Birliği bir adım daha ileriye götürmesi temennisinde bulundu.

NAİMOĞULLARI

Hayvan Üreticiler ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ise konuşmasında, Alican Kabakçı’nın 20 yıl boyunca Birlik için uğraş verdiğine işaret etti üreticilerin sorunlarıyla ilgilenmesinden dolayı teşekkür etti.

Birlik başkanlarının hükümetlerin politikalarıyla mücadele ettiğini belirten Naimoğulları, hükümetin ithalat yapanlara KDV borçlarını iki ay ertelemesi kararını eleştirerek, hükümetin bu kararının yerli ürüne darbe vuracağını, bunun da sorumlusunun Hükümet ve Maliye Bakanı olduğunu kaydetti.

Köyü ziyaret edip, köylünün yanında olarak, köylünün sorunlarını dinleyerek tarım politikası ortaya konulabileceğini de söyleyen Naimoğulları, şimdiki Tarım Bakanı’nın ortaya koyduğu tutumdan memnun olduklarını kaydetti.

Ülkede bu yıl ciddi bir kuraklık yaşandığını da belirten Naimoğlu, "Yüreğini toprağa bağlayan bu insanlara destek vereceksiniz" dedi.

BARBET

Muhtarlar Birliği Başkanı Hüseyin Barbet de, çiftçinin zor durumda olduğunu söyleyerek, birlik beraberlik içerisinde olunması gerektiğini kaydetti.

Hükümetin ve siyasilerin sıkıntılara çare bulması ve köylüye destek vermesi gerektiğini belirten Barbet, bu yılki gelir desteğinin en erken zamanda ödenmesini istedi.

MESAJLAR

Genel Kurulda daha sonra Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve Patates Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada tarafından gönderilen mesajlar okundu.

SENNAROĞLU: “AYRI BİR ÖNEME SAHİP”

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu ise konuşmasında, 1942 yılında kurulan Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’nin, Kıbrıslı Türklerin ilk örgütlü kuruluşlarından biri olmasından dolayı ayrı bir öneme sahip olduğunu kaydetti.

Birliğin kurulduğu günden bu yana üreticinin haklarını korumaya ve ülke tarımının geliştirilmesine önemli katkılar yaptığını dile getiren Sennaroğlu, şöyle konuştu:

“Sizlerin de bildiği gibi ülkemiz ve ülkemiz tarımı bu dönemde ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya bulunmaktadır. Bu durumdan da en çok etkilenen kesim maalesef siz çiftçiler ve ülkemiz hayvancısıdır. Tarım için yarılan bütçenin kısıtlı olduğu ve geçmiş dönemden kalan borçlarla bütçenin daha da kısıtlandığını bu günlerde, kuraklığın da ülkemizi vurması bizlere ilave bir yük getirmektedir. Bu nedenle bizler yönetenler olarak bugün her zamankinden daha çok sizlerle birlikte çalışmaya ve dayanışmaya ihtiyaç duymaktayız.”

“TOHUM SIKINTISI EDNİŞE VERİCİ”

Kuraklıkla birlikte ortaya çıkan tohum sıkıntısının da endişe verici olduğunu kaydeden Senneroğlu, bakanlık olarak tüm bürokratlar ile birlikte ülkeye en uygun çeşidin en uygun fiyatlarla temin edilmesi için çalışmaları sürdürdüklerini kaydetti.

“Tüm bu olumsuzluklar moralimizi bozmamalı. Her şeye rağmen bizler tarım sektörünün geliştirilmesi, kalkındırılması, üretimin ve üreticinin gelirinin artırılması için çalışmalarımızı sürdürmeye, alternatif çözümler üretmeye devam etmekteyiz” ifadelerini kullanan Sennaroğlu, izolasyonlar altındaki bir ülke olarak dünyanın diğer bölgelerine göre ilave sorunlarla da mücadele edildiğini belirtti.

Ülkede üretilen ürünlerin dış ülkelere gönderilmesi konusunda pazar sıkıntılarının yaşanması, girdi maliyetlerinin yüksekliği, tarım sektörünün sübvanse edilmesini gerekli kıldığını da sözlerine ekleyen Senneraoğlu, bu yönde çeşitli isimler altında desteklerle çiftçi ve hayvancıyı desteklemekte olduklarını kaydetti.

Geçen bakanlığı döneminde hayata geçirdiği vergisiz mazot desteğini bu dönem daha da ileriye götürerek renkli mazot uygulaması için çalıştıklarını söyleyen Senneroğlu, renkli mazotun yürürlüğe girmesiyle birlikte, çiftçinin mazotunu direkt olarak vergisiz alabileceğini ve bütçe sıkıntılarından kaynaklanan gecikmelerin de ortanda kalkacağını belirtti.

Sennaroğlu sözlerinin sonunda Çiftçiler Birliği’ne bugüne kadar hizmet veren eski birlik başkanlar Behçet Mirata, Hüseyin Gültekin ve Kemal Deniz’i saygıyla anarak, başkanlığı devretmeye hazırlanan Alican Kabakçı’ya özverili çalışmaları ve tartım sektörüne katkıları için teşekkür etti.

Çiftçilerin yeni başkanlarını demokratik bir seçimle belirleyeceğini kaydeden Bakan Sennaroğlu, kim seçilirse seçilsin uyum içinde, işbirliğiyle çalışacaklarına inandığını söyledi ve “Çünkü hepimizin gayesi ülkemiz tarımını daha iyi bir noktaya getirmektir. Hepimizin önceliği üretici ve üretimdir” dedi.

FAALİYET VE MALİ ONAYLANDI

Daha sonra, Birlik Başkanı Alican Kabakçı tarafından okunan faaliyet ve mali rapor oy birliğiyle onaylandı.

Başkanlık yarışı için hazırlanan pusulanın Divan tarafından başkan adaylarına onaylatılmasının ardından oy birliğiyle tüzüğün bazı maddeleri tadil edildi.

BİR ADAY ÇEKİLDİ

Divan başkanı daha sonra başkan adayı olacağını açıklayan Sermet Beyazhasan’ın sağlık nedenlerinden dolayı başkanlık seçiminden çekildiğini, başkanlık seçiminde Süleyman Gündüz ile Hüseyin Çavuş Kelle’nin yarışacağını açıkladı.

GÜNDÜZ

Genel Kurula hitaben konuşma yapan başkan adayı Süleyman Gündüz, Birlik üyelerine hizmet edebilmek için aday olduğunu söyleyerek, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte yapacakları projelerle çiftçilere hizmet edeceklerini kaydetti.

Çiftçinin kuraklık, tohumluk ve Genel Tarım Sigortası ile ilgili sorunları bulunduğunu da sözlerine ekleyen Gündüz, sorunların çözümü için çalışacağını belirtti.

KELLE

Diğer Başkan aday Hüseyin Çavuş Kelle de, Birliğe bugüne kadar hizmeti geçen herkese teşekkür ederek, Birliğin zorluklara karşı verdiği mücadeleyi anlattı.

Dış dünyada 1998 yılında çok önemli bir atılım yapıldığını ve Dünya Çitçiler Birliği’ne üye olunduğunu da söyleyen Kelle, Birlik başkanı olması halinde daha yapılması gereken birçok şey olduğunu ifade etti.

Tohumculuk konusunda seminerler vereceklerini ve üreticiyi daha kaliteli bir tohuma kavuşturacaklarını söyleyen Kelle, bundan sonra Birlikte daimi ziraat mühendisi olacağını da belirtti.

Bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı hükümeti eleştiren Kelle, “Hükümet kuraklığı açıklamaktan acizdir. Bizden korkmasınlar biz hakkımızı söke söke alırız” dedi.

Kelle, seçilmesi halinde Birlik adında, tarlada, siyasi arenada ve meydanlarda mücadele edeceğini söyledi.

06/04/2014 13:24
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, haber, kıbrıs, Hüseyin Çavuş Kelle, Süleyman Gündüz
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.