“Dünya Engelliler Haftası” etkinlikleri başladı

Engelliler Federasyonu ve bağlı derneklerin düzenlediği etkinlikler 16 Mayıs'a kadar sürecek

ads ads ads ads
10/05/2011
TAK

ads
“Dünya Engelliler Haftası” etkinlikleri başladı

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve Federasyona bağlı Görmezler Derneği, Bedensel Engelliler Derneği, Spastikleri Koruma Cemiyeti, Zihinsel Engelliler Derneği ile İşitme-Konuşma Engelliler Derneği’nin düzenlediği “Dünya Engelliler Haftası” etkinlikleri başladı.

16 Mayıs’a kadar sürecek etkinlikler çerçevesinde, ilk olarak Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Yönetim Kurulu üyeleri bu sabah Atatürk Anıtı’na ve Dr. Fazıl Küçük’ün Anıttepe’deki mezarına çelenk koyup saygı duruşunda bulundu. Ardından da Engelliler Federasyonu’nda basın toplantısı düzenlendi.

YÜCETÜRK

Basın toplantısında konuşan Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, 1976 yılından başlayarak bugüne kadar özürlülere yönelik çalışmalar yürüttüklerini, Görmezler Derneği’yle yakılan ilk kıvılcımın ardından diğer özürlü derneklerin de geldiğini ve federasyon çatısı altında faaliyetlerini sürdürdüklerini anlattı.

Bu süreçte belli bir mesafe kaydedildiğini, ancak bunların yeterli olmadığını, birçok eksiklerinin bulunduğunu belirten Yücetürk, yasal değişikliğe ihtiyaç olduğunu, özellikle özel eğitimin geliştirilmesi, etkinliğinin artırılması için yapılması gerekenler olduğunu kaydetti.

Engelliler için 18 yaş üstü rehabilitasyon merkezinin gerekliliği üzerinde duran Yücetürk, federasyon olarak Lefkoşa’da “18 yaş üstü yaşam boyu rehabilitasyon merkezi” kurmaya karar verdiklerini ve bunun için tüm güçlerini ortaya koyacaklarını belirtti; devletten de bu konuda destek beklediklerini vurguladı.

Yücetürk özürlülere paralı eğitim verilmesine karşı olduklarını da ifade etti.

ÇALUDA: “HERKES İÇİN TAM VE EŞİT KATILIMLI BİR YAŞAM MÜMKÜNDÜR…”

Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Melek Çaluda da, üyelerini desteklemek ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla bir dizi sosyo-kültürel etkinlikler yaptıklarını ve üyelerinin ihtiyaç ve beklentilerinin yaşama geçmesi için uğraş verdiklerini belirtti.

Girne Karakum’daki 18 Yaş Üstü Rehabilitasyon Merkezi’nin diğer bölgelere de yayılması için çalıştıklarını ve ardından da Yaşam Evleri Projesi’nin hayata geçmesi için çalışmalara başlanacağını anlatan Çaluda, “Devlet ve sivil toplum örgütleri el ele verdiği takdirde bu özel bireyler için daha çok şeyler yapılacağına inanıyoruz. Herkes için tam ve eşit katılımlı bir yaşam mümkündür... Eğer istersek ve mücadele edersek” şeklinde konuştu.

HACIMEHMET: “SİYASİLERİN ENGELLİLERE BAKIŞ AÇISI HİÇ DEĞİŞMİYOR”

Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Sedat Hacımehmet de, özür ve özürlülüğün, toplumun yüzde 30’unu yakinen ilgilendiren bir konu olduğunu, ancak buna rağmen konuya gereken ağırlığın verilemediğini, bu alandaki sorun ve eksikliklerin gerektiği şekilde tartışılmadığını söyledi.

Yalnız devlet değil muhalefetteki partilerin de engelli ve sosyal kesime bakış açısının değişmediğini, “Avrupa, Avrupa” denildiğini, ancak onların çok gerisinde kalındığını belirten Hacımehmet, “Bu ülkede artık bazı şeylerin sorgulanması gerekir” dedi.

Özürlülere eşit davranılmadığını, bu kesime sağlanan bazı haklardan gerçekten hakkı olanların faydalanamadığını, özürlülerin yaşamını kolaylaştıracak somut adımlar göremediklerini belirterek eleştiren Hacımehmet, “Federasyon ve dernekler canla başla çalışıyor. Devlet, belediyeler, halk nerede?” ifadelerini kullandı.

Hacımehmet, önce halkın farkındalık yaratması ve bunun belediyelere de sıçraması gerektiğini ifade ederek belediyelerin de özürlülere de hizmet götürmek durumunda olduğunu unutmamasını istedi.
Sedat Hacımehmet, “Yüreğinde insan sevgisi taşıyan herkesi göreve çağırıyorum” dedi.

DEVLET VE HÜKÜMETTEN BEKLENTİLER…

Engelliler Haftası’nda yarın (11 Mayıs) Görme Engelliler Günü, 12 Mayıs İşitme-Konuşma Engelliler Günü, 13 Mayıs Ortopedik ve Spastikler Günü, 14 Mayıs Zihinsel Engelliler Günü, 15 Mayıs Ruhsal Engelliler Günü olarak idrak edilecek, 16 Mayıs’ta ise haftanın “genel kapanış günü” yapılacak. Hafta boyunca dernek başkan ve yetkililerinin de katılımıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.

Engellilerin başta eğitim ve istihdam olmak üzere genel sorunlarını içeren ve hafta boyunca ilgili mercilere de iletilecek olan 14 maddelik genel istem paketi de basına dağıtıldı. Pakette özetle şu beklentiler yer alıyor:

“Özel eğitim yasa tasarısının sivil toplum örgütlerinin vermiş olduğu görüşleri de içerecek şekilde acilen yasallaşması için ivedilikle meclise sevk edilmesi; Yeni dernekler yasa tasarısının ivedilikle meclis genel kuruluna sunularak yasallaşmasının sağlanması; Özürlüleri koruma rehabilite ve istihdam yasası ile tüzüklerinin günün koşullarına uygun şekilde tadilatlarının yapılması; Federasyon girişimleriyle Türkiye Kızılay’ından alınıp, devlet eliyle hizmete açılan Girne Karakum’daki 18 yaş Üstü Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nin tüm ada çapındaki özürlülere kesintisiz 24 saat hizmet verebilmesini sağlayacak koşulların sağlanması.

ENGELLİLİK KRİTERLERİNİN BELİRLENMESİ İÇİN YENİ TÜZÜK…

Engellilik kriterlerinin belirlenmesinde şeffaflığı sağlayacak yeni bir değerlendirme tüzüğünün oluşturulması; İlçe merkezlerinde bulunan özel eğitim okullarına ve/veya kaynak sınıflara ve/veya kaynaştırılmış eğitime devam eden engelli çocukların ulaşımlarının sağlanması veya ulaşımları için katkı sağlanması; Engelli istihdamlarına öncelik, nicelik ve mevcut bekleyenleri göz önün de bulunduran kıstaslarla kesintisiz devam edilmesi.

Engellilerin kamuya açık alanlardan ve kamuya yönelik hizmetlerden eşit şekilde yararlanmalarını engelleyen ulaşım, dolaşım ve erişim sorunlarına ivedi çözüm getirilmesi; Birleşmiş Milletler engelli hakları bildirgesinin KKTC Meclisince de kabulünün sağlanması; Yaşamlarını nakdi yardım ve/veya sosyal yardımla sürdüren engellilerin yaşamlarını kolaylaştıracak önlemlerin alınarak devlet tarafından sağlanan elektrik, su ve benzeri yaşamsal katkıların karşılanmasından muaf tutulmaları; toplu taşıma araçlarından yararlanamayan engellilerin gümrük muafiyeti, KDV, fon ve harçlardan muaf olarak kendi kullanımlarına uygun motorlu araç ithal hakkı sağlanması; K.T.Engelliler Federasyonu’nun almış olduğu kararla Lefkoşa’ da kurulacak olan 18 yaş üstü yaşam boyu rehabilitasyon merkezine devlet tarafından gerekli eleman ve maddi katkının acilen sağlanması; Bakanlar kurulu kararı ile 1985 yılında K.T.Görmezler Derneği ile Spastikleri Koruma Cemiyetine tahsis edilen merkez bina ve okul arsalarının bir an önce acilen tapularının verilmesi; İşitme-Konuşma Engelliler için mevcut TV kanallarında özel haber programlarının hazırlanıp yayınlanmasının teşvik edilmesi.”

10/05/2011 14:18
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: “Dünya Engelliler Haftası” etkinlikleri başladı
MANŞETLER

HK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.