“Kıbrıs nedeniyle oluşacak sıkıntılardan AB sorumludur”

TBMM Dışişleri Komisyonu heyeti, gündeminde Kıbrıs sorununun da yer aldığı Roma’da, temaslarını tamamladı

ads ads ads ads
01/12/2011

ads
“Kıbrıs nedeniyle oluşacak sıkıntılardan AB sorumludur”

TBMM Dışişleri Komisyonu heyeti, gündeminde Kıbrıs sorununun da yer aldığı Roma’da, temaslarını tamamladı:

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır ile Dışişleri Komisyonu heyeti, Roma temaslarını dün sabah Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu’nu ziyaret ederek tamamladı.
Komisyon başkanı Bozkır, yaptıkları görüşmeleri Türk basın mensuplarına değerlendirdi.
Bozkır, İtalya’nın, Türkiye’nin dostu, stratejik ortağı ve Türkiye’nin AB sürecini en fazla destekleyen, Türkiye’nin 3. ticaret ortağı olduğuna belirterek, temaslarının önemine dikkati çekti.

Türkiye-AB ilişkileri ve Kıbrıs sorunu

İtalyan partnerlerinin, Türkiye-AB ilişkilerini merakla sorduğunu ifade eden Bozkır, müzakere sürecinde neden bu noktaya gelindiği ve buna karşılık neler yapılabileceği sorularının üzerinde durduklarını belirtti.
“İtalya, AB’de Türkiye’nin üyeliğine yürekten inanan, en fazla destekleyen ve bizim olmadığımız platformlarda sanki Türkiye orada oturuyormuşçasına görüşlerimizi savunan, Türkiye’nin önemini vurgulayan bir ülke. Bütün bunları görüştük” diyen Bozkır, kendilerine de AB’nin sıkıntılarının Türkiye’den nasıl göründüğünün sorulduğunu dile getirdi.

“Üyeliği kaldıramayacak ülke...”
Bozkır, bugün yaşanan krizin temelinde, üyeliği kaldıramayacak ülkelerin AB’ye üye yapılmasının olduğunu düşündüğünü belirterek, şunları kaydetti:
“Türkiye’den korkulurken aslında Türkiye üye olduğunda hiç karşılaşılmayacak sorunlar, üyeliğe, gümrük birliğine ve serbest piyasa mekanizmalarına hazır olmayan ülkelerin dahil edilmesiyle aslında bugünkü yaşanan krizin temeli oldu. Tabii bu tür ülkeler varken, bölünmüş bir ülkeyi, AB tarihinde ilk defa sorunlarını halletmeden üye yapmak, bugün Kıbrıs sorunu nedeniyle yaşadığımız sıkıntıların, AB’nin içine taşınmasına, AB’nin Kıbrıs sorunu olmasaydı bölgede elde edebileceği kazanımlardan mahrum kalmasını ve Türkiye’nin AB sürecinde ilerlemesini bloke eden bir sürece gelmesi nedeniyle de Türkiye ile iş birliğinden doğacak sıkıntıların müsebbibi olduğunu ifade ettim.”


Ekonomik krize Kıbrıs benzetmesi...
Euro Bölgesi’nde bugün yaşanan krizin de Kıbrıs sorunundaki gibi benzer yanlışlıklardan kaynaklandığını ifaden eden Bozkır, “Euro Bölgesi’ne girmenin gerektirdiği Maastricht kriterlerine uymadığı halde, tam doğru olmayan bilgiler ve figürler sunularak, Yunanistan’ın alınmasının da Euro Bölgesi’nin karşılaştığı sorunların temel nedeni olduğunu açıklıkla ifade ettim” dedi.
AB’nin bu konularda yapılan yanlışlıkların en sonunda farkına vardığını kaydeden Bozkır, “Ama tabii yanlışları yaptığınız zaman, yanlışlığın düzelme noktası, yanlışın yapıldığı noktaya geri gitmekte olması lazım. Öyle bir konumda henüz olmadıklarını görüyoruz. Buradan da sorunların çözümüne ilişkin bir çaresizlik olduğunu açıkça görüyorum” diye konuştu.


01/12/2011 08:52
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: TBMM Dışişleri Heyeti
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.