Meclis'te gündem, hormonlu ve katkı maddeli gıdaların olumsuz etkileri

Mecliste,Mobil Operatörlerin Vergi Yükümlülükleri ve Hormonlu gıdaların olumsuz etkileri tartışılıyor

ads ads ads ads
21/01/2020

ads
Meclis'te gündem, hormonlu ve katkı maddeli gıdaların olumsuz etkileri

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul toplantısı güncel konuşmalarla devam ediyor.

UBP Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra “Adet Görme Yaşı 9’a İndi” başlıklı güncel konuşma yaptı.

Konuşmasında insanların sağlık sorunlarındaki artışa işaret eden Altuğra, bunların nedeninin hormonlu ve katkı maddeleri içeren gıdalar olduğunu belirtti.

Danimarka’da, Belçika’da yapılan bilimsel araştırmaların, gelişme çağındaki çocukların hormonlu gıdalardan uzak tutulması gerektiğine dair bulgular gösterdiğini söyleyen Altuğra, ülkede adet görme yaşının 9’lara indiğini belirtti.

Aynı nedenlerle erkek çocukların memelerinde büyüme gözlemlendiğini dile getiren Altuğra, bu hormon sorunları nedeniyle çocukların boylarının da kısa kaldığını dile getirdi.

İnsanların hangi meyve ve sebzenin hangi mevsim yetiştiğini neredeyse unutmuş hale geldiğini dile getiren Altuğra, bu noktada “hormonlu gıda terörünün tehdidinden” kurtulmak için gıdaların organik olup olmadığına dair gerekli işaretlerin konması gerektiğini anlattı.

Okul kantinlerinde sağlıksız ürünlerin satılmamasıyla ilgili adımlar atıldığını, bunların artması gerektiğini dile getiren Altuğra, toplum sağlığı için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

Çavuşoğlu: "Ülkede gıda denetimlerine ve analize önem veriyoruz"

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, GDO’nun insan sağlığına nasıl yansıdığının ortada olduğunu belirtti.

Meyve sebze hastalıklarının ortadan kaldırılabilmesi ve verim için limitler içinde olsa da birçok ilaç kullanıldığını, bunun insan bedenine olumsuz olarak yansıdığının ortada olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, KKTC’nin ithal ettiği gıdaların sertifikalı olduğunu, yerli üretimde de iyi tarım uygulamalarına dikkat edildiğini dile getirdi.

Artan dünya nüfusuyla herkesi organik tarımla beslemenin mümkün olmadığını anlatan Çavuşoğlu, önemli olanın iyi tarım uygulamalarını takip etmek olduğunu, Avrupa’dan gelen ürünlerde de defalarca ilaç kalıntılarına rastlandığını kaydetti.

Çavuşoğlu, uyguladıkları limitlerin AB standartlarında olduğunu söyledi.

Ülkede gıda denetimlerine ve analize önem verildiğini anlatan Çavuşoğlu, ticari üreticilerin hiçbirinin analiz yapmadan hasat yapamadığını, sorun olanın üretici olarak kayıtlı olmayanlar olduğunu belirtti.

Kantinlerin ülkede üretilen her türlü paketli yiyeceğin satıldığı yerler olduğunu anlatan Çavuşoğlu, mümkün olduğunca çocukları, obeziteye sevk eden gıdalardan uzak tuttuklarını anlattı.

21/01/2020 15:39
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Meclis’te gündem, hormonlu ve katkı maddeli gıdaların olumsuz etkileri
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.