Kanser tedavisinde yeni keşif

Bilim insanları, bağışıklık sisteminde tüm kanser türlerini tedavi edebilecek bir hücre reseptörü keşfetti. Henüz sadece laboratuvar ortamında test edilen keşif, tıp dünyasında "umut verici" olarak nitelendi.

ads ads ads ads
21/01/2020

ads
Kanser tedavisinde yeni keşif

Cardiff Üniversitesi'nde görevli bilim insanları tarafından Nature Dergisi'nde yayınlanan bir makalede bağışıklık sisteminde yeni keşfedilen bir T hücresi reseptörünün, tüm kanser türlerini tedavi etmek için kullanılabileceği belirtildi. 

Araştırmacılar, laboratuvar testlerinde prostat, meme, akciğer ve diğer tür kanserleri "yok etme" yöntemini keşfetti. Henüz yalnızca hayvanlar ve laboratuvardaki hücreler üzerinde test edilen araştırma, tıp dünyasını umutlandırdı.

GÜNÜMÜZDE UYGULANAN BİR YÖNTEM

T hücresi ile kanser tedavisi yani immünoterapi günümüzde uygulanan bir yöntem.

Laboratuvar ortamında hastaların vücutlarından alınan T hücrelerinin genetiği değiştirilerek, tümörleri tanıması ve yok etmesi sağlanıyor. Ancak bu yöntem lösemi gibi kan kanserlerinden ziyade sınırlı sayıda kanserle mücadelede başarılı.

Cardiff ekibi, araştırmasında, akciğer, deri, kan, kolon, meme kanseri hücreleri de dahil olmak üzere tüm kanser hücrelerini bulabilen bir T hücresi reseptörü keşfetti. Kanserli hücreleri yok edebilen reseptör, kanserli olmayan dokularaysa herhangi bir zarar vermiyor. "Büyük bir potansiyele" sahip olduğu belirtilen keşif, yeterli sayıda test yapılmadan insanlar üzerinde denenmeyecek.

Araştırmacılar ise umutlu. Keşifin, geniş kapsamlı bir kanser tedavisine yol açabileceğini belirtiyor.

21/01/2020 09:39
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: Kanser, tedavisinde, yeni, keşif, haber, kıbrıs,
MANŞETLER

HK SAĞLIK

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.