1. Uluslararası 'Pozitif Okullar ve İyi Oluş Kongresi' gerçekleştirildi
31/05/2023












1.Pozitif Okullar ve İyi Oluş Kongresi 16-17 Mayıs 2023 tarihinde KKTC MEB,UKÜ ortaklığı-Tangül Ünal Çağıner Çocuklara Yardım Vakfı Sponsorluğunda 30 farklı ülkeden bildiri katılımı , 170’in üzerinde bildiri ve 700’ün üzerinde katılımcı ile Acapulco Hotel’de gerçekleştirildi.
Eğitim- öğretimde iyi oluş öğrencilerin/çocukların, eğitimcilerin, ebeveynlerin kendilerini iyi hissedecekleri, eldeki imkanları nitelikli bir şekilde değerlendirmeye yönelik eğitim süreci ve uygulamalara vurgu yapmaktadır. Bu kapsamda Prof.Dr.Çağla Gür yürütücülüğünde pozitif düşünme ve iyi oluş alanında projeler, kitaplar, eğitimler, araştırmalar ve çalıştaydan oluşan 4 yıllık çalışma sürecinin sonunda, Uluslararası Pozitif Okullar kongresi KKTC Milli Eğitim Bakanlığı ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi işbirliği ve Tangül Ünal Çağıner Çocuklara Yardım Vakfı sponsorluğunda gerçekleştirdi.
Kongreye 30 farklı ülkeden170’in üzerinde bildiri ile katılım sağlandı. 10 farklı ülkeden bilim kurulu üyesi kongremizde yer almıştır. Kongreye çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve öğretmenler geniş çaplı katılım göstermiştir. Kongrede çeşitli bilim dallarından araştırma ve uygulamalar çerçevesinde sunumlar gerçekleştirilmesi suretiyle, eğitimde iyi oluşu destekleyecek farklı bakış açıları, araştırmalar, uygulamalar ve öneriler kapsamında eğitim alanına zengin katkılar sunuldu. Kongre Başkanlığını Prof.Dr.Çağla Gür’ün yürütmüş olduğu kongre kapsamında, Birkan Uzun Resim Yarışması Ödül Töreni ve Sergisi, Eğitimde İyi Oluş Paneli, II. Pozitif Okullar ve İyi Oluş Çalıştayı, Eğitimler, 8 farklı atölye çalışması ve paralel oturumlar yer almıştır. Çoklu program akışı ile yürütülen kongrenin program koordinatörlüğü Uzm. Başak Eser tarafından gerçekleştirilmiştir. MEB Stratejik Çalışma ekibi başkanlığını Sn. Cengiz Uzun yürüttü.
Cumhurbaşkanı Sn.Ersin Tatar’ın katılım gösterdiği kongrenin açılış konuşmalarını, Cumhurbaşkanı Sn. Ersin Tatar, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Halil Nadiri, Genel Ortaöğretim Daire Müdürü Sn. Cengiz Topel Uzun, Tangül Ünal Çağıner Çocuklara Yardım Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Dr.İçim Çağıner Kavuklu ve Kongre Başkanı Prof.Dr.Çağla Gür gerçekleştirdi.
UKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Halil İbrahim Yalın’ın oturum başkanlığını üstlendiği panelde, Prof. Dr. Mehmet Ali Yavuz, Prof.Dr.Nazife Aydınoğlu, Gönyeli Alayköy Belediye Başkanı Sn. Hüseyin Amcaoğlu, Genel Ortaöğretim Daire Müdürü Sn. Cengiz Topel Uzun ve Tangül Ünal Çağıner Çocuklara Yardım Vakfı Müdürü Sn. Nilay Tunçalp panelist olarak yer almıştır. Panel kapsamında “Eğitimde İyi Oluş: Mevcut Durum ve Çözüm Önerileri” konusu ele alındı.
Prof. Dr. Ali Baykal, Prof. Dr. Aysel Köksal Akyol, Prof. Dr hab.Małgorzata Przybysz Zaremba, Prof. Dr. Chinaza Uleanya Çağrılı konuşmacı olarak yer aldığı kongrede, çok sayıda paralel oturum gerçekleştirilerek bildiri sunumları yapıldı.
Kongrenin ikinci gününde gerçekleşen II. Pozitif Okullar ve İyi Oluş çalıştayı kapsamında “ Çok Kültürlü Bakış Açısıyla Eğitimde İyi Oluş: Mevcut Durum ve Çözüm Önerileri” çerçevesinde çalışılmıştır. Oturum başkanlıkları Prof.Dr.Fatoş Silman ve Prof.Dr.Ahmet Güneyli tarafından iki ayrı grup olarak gerçekleştirilen çalıştayın koordinatörlüğü Dr.Esra Karakaş Kurt tarafından gerçekleştirilmiştir. Çalıştayda çok sayıda akademisyen, alan uzmanı ve öğretmen yer aldı.
Kongrenin ikinci günü gerçekleşen eğitim ve atölyeler oldukça yoğun ilgi görmüştür. Atölyeler kapsamında; Prof. Dr. Canan Zeki “Z Kuşağı İçin Sınıfta Pozitif İklim”, Uzm. Başak Eser “Öğrenmede IQ’dan EQ’ya Geçiş”, Yrd. Doç.Dr. Belgin Parlakyıldız “Eğitimde Kendini Tanıma: PORTFOLYO İddialı Bir Başlangıç Yap Portfolyon Kendini Anlatsın”,
Yrd. Doç. Sarem Özdemir “Matematik Oyunları”, Prof. Dr. Çağla Gür “Eğitimde ACT Felsefesi: Kişisel Değerler, Kararlılık ve Bilinçli Farkındalık Üzerine Çalışmalar”, Doç. Dr. Mukaddes Sakallı Demirok “Fark Edilmesi Gereken Bir Durum: Öğrenme Güçlüğü- Multidisipliner Yaklaşımlarla İyi Oluşun Desteklenmesi”, Yrd. Doç. Dr. Mehtap Sezgin “Zor Durumlarla Nasıl Baş Ediyoruz? – BASIC PH” ve Yrd. Doç. Dr. Gül Kahveci “ “Duygu Regülasyonu Ve Dayanıklılık: Destekleyici Uygulamalar” konularında sunum ve uygulamalı çalışmalar gerçekleştirdi.
Zirvede Birkan Uzun Resim Sergisi 16-17 Mayıs tarihlerinde çok sayıda ziyaretçi tarafından ziyaret edilmiştir. Sergide ilkokul, ortaokul ve lise düzeylerinden çeşitli eserler sergilendi.
Kongrenin amacı pek çok ülkeden ve tüm bilim dallarından iyi oluş temalı çalışmaları bir araya getirerek nitelikli bilimsel bir platform oluşturmak ve pozitif düşünme ve iyi oluş alanında çalışan ya da çalışma potansiyeli olan bilim insanları ve alan uygulayıcılarını bir araya getirmek oldu.. Kongre kapsamında bildiri sunumlarının yanı sıra “Eğitimde İyi Oluş: Mevcut Durum ve Çözüm Önerileri” Paneli, II. Pozitif Okullar ve İyi Oluş Çalıştayı, eğitimler, atölye çalışmaları, Zirvede Birkan Uzun Resim Yarışması Ödül Töreni ve Sergisi de yer aldı.. Böylece kongre kapsamında tüm eğitim kademelerinden katılımcıların yer aldığı bir platform niteliği söz konusu oldu.
