11. Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması Jürisi basına tanıtıldı

ads ads ads ads
06/06/2022

ads
11. Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması Jürisi basına tanıtıldı

Girne Belediyesi ile Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği işbirliğinde, Zeytin Festivali kapsamında bu yıl 11’incisi düzenlenecek Uluslararası Zeytin Mizah Şenliği ve Uluslararası Karikatür yarışmasının jüri üyeleri bugün Grand Pasha Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.  

Girne Belediyesinden verilen bilgiye göre, Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği adına konuşan Yönetim Kurulu Üyesi ve Seçici Kurul üyesi Hüseyin Çakmak, pandemi nedeniyle yarışmaya 2 yıldır uluslararası jüri davet edilemediğini, geçtiğimiz yılsa, Türkiye’den 2 çizerin jüride yer aldığını anımsatarak, yarışmayı yeniden uluslararası jüriyle gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını ifade etti.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Zeytin Festivali kapsamında, Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği işbirliğinde düzenledikleri Uluslararası Karikatür yarışmasının, 11’inci yılına girdiğini belirterek, bu yıl yarışmaya, 50 ülkeden, 179 çizerin, 488 eserle katıldığını kaydetti.

Belediye – Dernek işbirliğinde başlatılan yarışmanın, uluslararası karikatür camiasında kabul ve takdir gören bir yarışmaya dönüşmesinin gurur verici olduğunu belirten Güngördü, jürinin basın toplantısının ardından değerlendirmelere başlayacağını söyledi.

Covid 19 nedeniyle, yarışmanın 2 yıldır normal akışıyla yapılamadığını dile getiren Güngördü, tüm dünyayı derinden etkileyen can kayıplarına neden olan böyle bir salgının bir daha yaşanmamasını diledi.

Sanatın önemi ve gücünün bilinciyle Girne Belediyesinde göreve geldikleri günden beri, sanatı geliştirmek ve toplumda yaymak için çalışma yaptıklarını belirten Güngördü, sanat dalları   içinde karikatürün ayrı bir öneme ve güce sahip olması nedeniyle bu yarışmayı düzenlediklerini ifade etti.

Sanatın ve sanatçının, toplumda sevgi, hoşgörü ve barış kültürünün gelişmesinde çok önemli bir role sahip olduğunu vurgulayan Güngördü, içinde bulunduğumuz coğrafyada en büyük ihtiyacın bu kültürün geliştirilmesi olduğunun altını çizdi.

Sevgi, barış ve hoşgörü kültürünün toplumda kökleşmesinin, çocukların erken yaşlardan itibaren sanata yönlendirilmesiyle mümkün olabileceğini vurgulayan Güngördü, Uluslararası karikatür yarışmasında emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu. 

Konuşmasının sonunda, dün yaşama veda eden dünyaca ünlü Türk Karikatürist   Latif Demirciyi de anan Güngördü, katılımcılarla birlikte Demirci anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

11’inci Uluslararası Karikatür yarışma jürisi, Sırrbistan’dan Spiro Radulovic, Romanya’dan Marian Avramescu, İran’dan Saeed Sadeghi, Türkiye Cumhuriyeti’nden Aşkın Arancıoğlu, Sevda Deniz Anıl,Mehmet Selçuk, KKTC’den  Nidai Güngördü, Serhan Gazioğlu , Hüseyin Çakmak, Selen Selışık, Derman Atik ve Musa Kayra’dan oluşuyor. 

Toplantıda söz alan jüri üyeleri, Uluslararası karikatür yarışması düzenleyen Girne Belediyesini kutlayarak, yarışmada yer almaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Toplantıda daha sonra, Covid 19 salgını nedeniyle 2020 ve 2021 yıllarındaki yarışmalarda dereceye giren ancak salgın kısıtlamaları nedeniyle ödüllerini almayan çizere ödülleri verildi.

2020 yılında  düzenlenen 9’uncu Uluslararası Karikatür yarışmasında  serbest konulu  bölümde büyük ödülü kazanan  İranlı çizer   Ali Rastoo,  2021 yılında  10’uncu  Uluslararası  Karikatür yarışmasında serbest konulu bölümde  Altın  Zeytin Ödülü ve Girne  Belediye Başkanı Özel Ödülünü alan  Aşkın Ayrancıoğlu, aynı yıl, zeytin konulu bölümde Gümüş Zeytin ve Kıbrıs Türk  Karikatürcüler derneği ödülü kazanan  Sırp çizer Spiro Raduloviç’e ödülleri verilirken,  2010’daki  yarışmanın  zeytin konulu bölümde Türkiye’den büyük ödülü kazanan Muammer Kotbaş ‘ın ödülü de,  Aşkın Ayrancıoğlu tarafından alındı.

Toplantının ardından jüri, değerlendirmelerine başladı.

50 ülkeden,179 çizerin, 488 eseri değerlendirmesi, 8 Haziran Çarşamba günü tamamlanması ve ardından 1 haftalık askı sürecinin tamamlanmasının ardından, geçici sonuçlar açıklanacak.

11’inci Uluslararası karikatür yarışması kazananları, ödüllerini Ekim ayında gerçekleşecek 21’inci Zeytin festivalinde alacak.

11’inci Uluslararası Karikatür Yarışması jürisinde yer alan çizerler, 8 Haziran Çarşamba günü 18.00 Girne Ramadan Cemil Meydanı’nda, vatandaşlara açık, Karikatür Çizim Workshop’ unda karikatür severlerle bir araya gelecek.

06/06/2022 15:01
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: . Uluslararası Zeytin Karikatürleri Yarışması
MANŞETLER

HK KÜLTÜR SANAT

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.